Μενίδι: Για άλλη μια φορά η πολιτεία δεν προστάτευσε το θύμα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Μάι, 2024

Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη γυναικοκτονίας, μια 40χρονης γυναίκας από το Μενίδι από τον πρώην σύντροφο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 40χρονη τον  είχε καταγγείλει τρεις φορές ενώ εκείνος είχε συλληφθεί στις 3/4/13. Στις 19/9/2022, ακολούθησε δεύτερη μήνυση σε βάρος του 50χρονου, για απειλή, σωματική βλάβη και εξύβριση, ενώ της είχε δοθεί και έντυπο με φορείς και τηλέφωνα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρξε και απόφαση σύμφωνα με την οποία ο 50χρονος, απαγορευόταν να μείνει μαζί της. Η τελευταία μήνυση που έκανε το θύμα σε βάρος του ήταν την Τρίτη του Πάσχα στις 7/5, οπότε και επίσης συνελήφθη ενώ η δικάσιμος είχε οριστεί για αύριο Παρασκευή 17/5. Στο θύμα είχε δοθεί από την αστυνομία κωδικός για πρόσβαση στην εφαρμογή panic button και είχε ενημερωθεί για την μεταφορά της σε δομή φιλοξενίας.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως το θύμα μίλησε, κατήγγειλε τον κακοποιητή του και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Για άλλη μια φορά πολιτεία και κράτος δεν μπόρεσαν να την προστατεύσουν και να την απομακρύνουν από τον κακοποιητή της. Για άλλη μια φορά σήμερα το πρωί που μετρηθήκαμε βγήκαμε μια λιγότερη.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την θλίψη μας για την 40χρονη αδελφή μας και είμαστε γεμάτ@ οργή, βλέποντας συνεχώς τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας και τις γυναικοκτονίες να αυξάνονται. Η κυβέρνηση αντί να λάβει σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα για τη προστασία των θυμάτων που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν, ψηφίζει κακοποιητικά νομοσχέδια, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης, υποστηρίζουν θεωρίες που έχουν καταρριφθεί πάνω από ένα αιώνα και αποτελούν σήμερα θέσεις της alt right ακροδεξιάς ρητορικής.

Απαιτούμε:

– Καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα.
– Μία αυστηρή δικαστική δεοντολογία ώστε να δικαιώνονται οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα της έμφυλης βίας και διάκρισης.
– Να μην αποτελούν τα έμφυλα στερεότυπα ή η κουλτούρα βιασμού μία πρακτική υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
– Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας και δημιουργία ειδικών Δικαστηρίων για την Οικογένεια.
– Απόρριψη της υποχρεωτικότητας στην εφαρμογή της Συνεπιμέλειας των Παιδιών.
– Ανάπτυξη ουσιαστικού κοινωνικού πλαισίου με κοινωνικές και ψυχολογικές δομές που θα δοκιμαστούν στον χρόνο και θα κάνουν εφικτή στο μέλλον τη δίκαιη Συνεπιμέλεια χωρίς να υποθάλπουν την κακοποίηση γυναικών και παιδιών.
– Δημιουργία μονάδων ψυχολογικής στήριξης για τις γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα, καθώς και τα παιδία των θυμάτων, σε όλα τα πλάτη της επικράτειας, σε κάθε μικρή κοινότητα, στους δήμους, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ουσιαστικές.
– Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.
– Μέριμνα για οικονομική ενίσχυση και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον θύτη όταν αυτός βρίσκεται στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον.
– Δωρεάν πλήρη νομική και ψυχολογική υποστήριξη για την ένδικη αντιμετώπιση του θύτη καθώς και για τη διαδικασία λύσης του μεταξύ τους γάμου εάν υπάρχει.
– Καθιέρωση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου και επιτακτικής εκπαίδευσης στα σώματα ασφαλείας για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες, ώστε καμία καταγγελία να μην περνά ανεξερεύνητη. Οι γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα να αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό και εχεμύθεια και να μην αποτρέπονται από το να καταγγείλουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο