Αθηνά Γιαννουλάκη – Ηρώ Διώτη: Επαφές ουσίας για τα ανοιχτά ζητήματα της Κρήτης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
13 Μάι, 2024

Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποίησαν οι υποψήφιες ευρωβουλεύτριες με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25 / Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Ηρώ Διώτη και Αθηνά Γιαννουλάκη, αναδεικνύοντας τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της επίθεσης στο περιβάλλον και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων.

Στο πλαίσιο της περιοδείας πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας κατοίκων των Χανίων για το Λόφο Καστέλι, που αγωνίζονται για να μη μετατραπεί ο δημόσιος χώρος με το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και τα κτήρια που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα από την εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων Belvedere. Με τη στήριξη της οικογένειας του πρωθυπουργού και των πρόθυμων τοπικών συμμάχων της, επιχειρείται η παράτυπη παραχώρηση στην εταιρεία, κτηρίων τα οποία προορίζονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, στερώντας από τους κατοίκους των Χανίων έναν ανοιχτό δημόσιο κοινωνικό χώρο και εφαρμόζοντας με προσήλωση το μοντέλο της τουριστικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη συνέχεια οι υποψήφιες ευρωβουλεύτριες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των φιλοζωικών ομοσπονδιών ΝΕΜΕΣΙΣ και ΠΦΠΟ, οι οποίες έθεσαν τα ζητήματα της ευζωίας των ζώων, της έλλειψης δημοτικών κτηνιατρείων και προσωπικού σε όλους τους δήμους της χώρας, το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι που δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου, καθώς και θέματα που αφορούν όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς, αλλά και τα παραγωγικά ζώα και ιπποειδή. Από την πλευρά τους η Ηρώ Διώτη και η Αθηνά Γιαννουλάκη, τόνισαν ότι στην μάχη για την κλιματική καταστροφή τα δικαιώματα των ζώων, η αλλαγή του παραγωγικού, καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου, η προστασία και η ευζωία τους είναι ζητήματα πρώτης γραμμής που εντάσσονται στα προτάγματα για την υπεράσπιση της φύσης και στον αγώνα για τον οικολογικό μετασχηματισμό των κοινωνιών.

Τέλος, μαζί με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη, η Ηρώ Διώτη και η Αθηνά Γιαννουλάκη συμμετείχαν σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Πολύκεντρο Ηρακλείου για το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους. Η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ, οι συμβάσεις για εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα γύρω από την Κρήτη, η βιομηχανία του μαζικού τουρισμού που απειλεί το φυσικό τοπίο σε όλο το νησί αλλά και τα ζητήματα της ερημοποίησης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων τέθηκαν επί τάπητος στις τοποθετήσεις των τριών εισηγητών όσο και στη συζήτηση με το κοινό.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τονίστηκε ο αγώνας για Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη. Με απαγόρευση κάθε εξόρυξης υδρογονανθράκων και σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Με δημόσιο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ, που καταστρέφουν τη φύση και χτυπούν την κοινωνία, με μοναδικό στόχο το κέρδος και την εμπορευματοποίηση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο