Συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον υποψήφιο βουλευτή του ΜέΡΑ25 της Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Ζερβουδάκη

Δραστηριότητα
03 Φεβ, 2023

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον υποψήφιο βουλευτή του ΜέΡΑ25 της Β ΄εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Ζερβουδάκη. Στη διαδικασία συμμετείχαν  εκπρόσωποι των συνεταιρισμών: 1. Ανατολικής Θεσσαλονίκης 2. Βασιλικών 3. Κάτω Σχολαρίου 4. Επανομής και 5. Σωματείου Ακτημόνων καλλιεργητών Βασιλικών.

Κοινή διαπίστωση είναι πως τα χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού τομέα έχουν πλέον συσσωρευθεί, πιέζοντας τους εργαζόμενους σε αυτόν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί πλέον από αυτούς, ειδικά οι νέοι αγρότες-κτηνοτρόφοι, απογοητευμένοι, οδηγούνται συστηματικά προς την έξοδο από το επάγγελμα.

Μείζον ζήτημα για τους δοκιμαζόμενους αγρότες της χώρας αποτελεί το κόστος παραγωγής. Ειδικά μετά τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα. Χαρακτηριστικά ας αναλογιστούμε πως τη στιγμή κατά την οποία οι εφοπλιστές απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς αφορολόγητου άρα φτηνού πετρελαίου, οι άνθρωποι αυτοί το πληρώνουν για χρυσάφι.

Συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα του κλάδου όπως το ασφαλιστικό και η αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, το ηλεκτρονικό μητρώο γης, που για έναν παράλογο λόγο μετατρέπει τους αγρότες σε μηχανισμό ελέγχου της ιδιοκτησίας. Πράγμα που οφείλει να λύσει άμεσα το κράτος, στήνοντας την αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα εισάγονται τα στοιχεία από την εφορία , το μητρώο αγροτών, το κτηματολόγιο και όποιον άλλον φορέα θα μπορούσε να συμβάλλει, ώστε να δημιουργηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός δηλώσεων που θα απαλλάξει τους αγρότες από αυτό το βάσανο.

Κεφαλαιώδες θέμα η παντελής απουσία χρηματοδοτήσεων, η πρόσβαση σε χαμηλότοκο δανεισμό, μιας και η απουσία της Αγροτικής Τράπεζας αναδεικνύεται σε μείζον κοινωνικό αλλά και εθνικό ζήτημα.

Αγκάθι στην οργάνωση της παραγωγής αποτελούν  οι αθέμιτες συμπεριφορές που προκύπτουν από τον εμπορικό ανταγωνισμό στην αγορά και στη διάθεση της σοδειάς τους. Ήδη υπάρχουν δύο καραμπινάτες υποθέσεις εξαπάτησης των αγροτών από εταιρείες που «βάρεσαν» κανόνι, αφήνοντας απλήρωτους τους ήδη δοκιμαζόμενους σκληρά εργαζόμενους στον τομέα. Παρά το γεγονός πως εδώ και τρία χρόνια η Ε.Ε έχει θεσπίσει τέτοια μέτρα προστασίας, τα οποία σημειωτέο έχουν περάσει και από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Στην πράξη όμως καμία αποζημίωση, καμία στήριξη.

Η συζήτηση είχε έναν ουσιαστικό ενημερωτικό χαρακτήρα μεταξύ των μερών. Αίτημα των αγωνιζόμενων αγροτών είναι οι υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής, να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων τους και στη συνέχεια κομιστές των θέσεών τους προς την ευρύτερη κοινωνία αλλά και τους θεσμούς.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ζερβουδάκης δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει άμεσα  στην ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25, έτσι ώστε να υπάρξει κοινός βηματισμός στην προβολή αλλά και ιεράρχηση των προβλημάτων, μιας και τα συστημικά κανάλια της ενημέρωσης κρατούν στο σκοτάδι την κοινωνία γύρω από τα ζητήματα αυτά, λασπολογώντας και απαξιώνοντας έναν τεράστιο παραγωγικό κλάδο.

Τα αιτήματα των αγροτών, όπως διατυπώνονται από τους ίδιους, είναι τα ακόλουθα:

1) Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

* Διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες απευθείας από τα πρατήρια.

* Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια

* Μείωση τη τιμής του αγροτικού ρεύματος και πλαφόν στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα

2) Θέσπιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών με ευθύνη του κράτους για τα προϊόντα μας, ώστε να διασφαλίζουν την επιβίωσή μας με αξιοπρεπές εισόδημα, παίρνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος.

3) Για όλους τους συναδέλφους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

* Διαγραφή τόκων και ανατοκισμών για τα χρέη προς τράπεζες, εφορία, ΕΝΦΙΑ, δήμους κτλ

* Διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες 30% για δάνεια έως 300.000 ευρώ.

* Σταμάτημα των πλειστηριασμών.

* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

4) Μέτρα προστασίας των προϊόντων μας από τις εισαγωγές,

* Άμεση αναθεώρηση των προνομιακών συμφωνιών με άλλες χώρες για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

* Τακτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα για υπολείμματα φαρμακευτικών σκευασμάτων και μη ύπαρξη σήμανσης προέλευσης προϊόντος.

5) Ενίσχυση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.

6) Θέσπιση τραπεζικού άτοκου δανεισμού για τους μικρούς καλλιεργητές, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες για την κάλυψη του ετήσιου κόστους παραγωγής.

7) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

8) Άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος με το εργατικό δυναμικό στις καλλιέργειές μας.

9) Μέτρα για την στήριξη των συναδέλφων που έπεσαν θύματα από την περίπτωση εμπόρου στο Ζαγκλιβέρι.

* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την συγκεκριμένη σοδειά.

* Επιστροφή ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ που αποδόθηκε χωρίς να έχει εισπραχθεί.

10) Μέτρα που να διασφαλίζουν στους αγροτοκτηνοτρόφους την είσπραξη των οφειλομένων τους από τους εμπόρους.

11) Να βρεθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων.

12) Άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους παραγωγής, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο