Τομέας Δικαιωμάτων: Δεν θα ανεχτούμε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ρομά – Η Πολιτεία να σταματήσει να παρέχει ασυλία στις αντιτσιγγανικές συμπεριφορές

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Ιαν, 2023

Όταν πριν λίγο καιρό, προειδοποιούσαμε μετά τη δολοφονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό, πως με τη στάση της η Κυβέρνηση επιβραβεύει τη ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος της Ρομά κοινότητας, δεν φανταζόμασταν πως τόσο σύντομα θα προέκυπτε νέο περιστατικό με ρατσιστική χλεύη ενός 35χρονου Ρομ, με νοητικά προβλήματα, στην Πάτρα.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο της δημοσιότητας με τον 35χρονο καθισμένο στα γόνατα και κάποιους να τον έχουν περιλούσει με εύφλεκτο υγρό και να του έχουν βάλει φωτιά, την ίδια ώρα που τον βιντεοσκοπούν και τον κοροϊδεύουν, είναι ένα εξοργιστικό και αποτρόπαιο θέαμα.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την αγανάκτησή μας για το τραγικό γεγονός που έχει βαθιά ρατσιστικά κίνητρα, τα οποία προκύπτουν από την ασυλία που παρέχει η Πολιτεία σε όποιον επιτίθεται σε ανθρώπους Ρομά (βλ. Νίκος Σαμπάνης, Κώστας Φραγκούλης). Όπως σωστά επισημαίνει και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – Ελλάν Πασσέ: ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 καλούμε να καταδικάσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το τραγικό περιστατικό και να δουλέψουμε από κοινού για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ρομά στην ελληνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Απαιτούμε από την Δικαιοσύνη να κινηθεί άμεσα, ώστε να τιμωρηθούν οι δράστες.

Δεν πρέπει να ανεχτούμε ξανά τέτοιου είδους ρατσιστικές συμπεριφορές και επιθέσεις εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι Ρομά. Το μίσος που καλλιεργείται προς τους αδύναμους είτε είναι Ρομά, πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ αλλά πάντα φτωχοί, έχουμε δει που καταλήγει. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει να δηλητηριάζει την κοινωνία μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο