Τομέας Αθλητισμού: Μουντιάλ Κατάρ 2022 – Ευ Αγωνίζεσθαι ή Θυσίες στο βωμό του κέρδους;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Νοέ, 2022

Ξεκινάει σήμερα στο Κατάρ, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, μία διοργάνωση που ανέκαθεν αποτελούσε γιορτή για την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Είναι μια περίοδος στην οποία εκατομμύρια μικρά παιδιά από όλο τον κόσμο, περιμένουν με αγωνία να θαυμάσουν τα ποδοσφαιρικά τους ινδάλματα και να ανακαλύψουν τους νέους αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Δυστυχώς όμως για το λαοφιλές άθλημα, η FIFA τα έκανε όλα λάθος από την αρχή. Η ανάθεση του τουρνουά στο Κατάρ το 2010 ζημίωσε το ποδόσφαιρο, ανέδειξε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο αραβικό κράτος και υποβάθμισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της FIFA.

Για πρώτη φορά η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην έρημο το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να διακόπτονται όλες οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας προβλήματα στους αθλητές και τις ομάδες τους.

Σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της για το Μουντιάλ αναφέρει σημαντικά προβλήματα στους εξής τομείς:

• Εργασιακά δικαιώματα: Υπάρχουν εργαζόμενες/-οι κυρίως μετανάστριες/-στες που δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για την εργασία τους. Έχουν ανακοινωθεί επίσημα περισσότεροι απο 7.000 θάνατοι, οι περισσότεροι των οποίων είναι ανεξιχνίαστοι. Γενικότερα καταγράφονται έντονες αντιδράσεις για τις εργασιακές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων μεταναστών/στριών. Ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλές υποθέσεις που κατέληξαν σε δίκη, εκδικάζονται άδικα και μεροληπτικά κατά των πολιτών. Τον περασμένο Αύγουστο πολλές/-οι μετανάστριες/-στες που διαδήλωσαν κατά της εταιρείας που τους χρωστούσε αρκετούς μισθούς, συνελήφθησαν και απελάθησαν!
• Δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+: Τόσο το οικογενειακό δίκαιο της χώρας, όσο και το σύστημα ανδρικής κηδεμονίας που υπάρχει, δημιουργούν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βάση της νομοθεσίας της χώρας.
• Ελευθερία του λόγου και της έκφρασης: Υπάρχουν πολλά περιστατικά κακομεταχείρισης πολιτών που ασκούν κριτική στο κράτος, ενώ απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση στα περισσότερα σημεία της χώρας. Λίγες μέρες μόλις πριν της έναρξη των αγώνων, δημιουργήθηκε επεισόδιο με Δανέζικο συνεργείο που βιντεοσκοπούσε σε κεντρική πλατεία της Ντόχα.

Επιπρόσθετα, έχουμε να κάνουμε με μία διοργάνωση σε μία χώρα πολύ μικρή σε έκταση και πληθυσμό και χωρίς καμία ποδοσφαιρική κουλτούρα. Το ποδόσφαιρο ούτως ή άλλως δεν ανήκει στα δημοφιλή αθλήματα της χώρας αυτής, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την πληρότητα των γηπέδων. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες για «πληρωμένους οπαδούς» από τους διοργανωτές και πληρωμένους influencers, στην προσπάθεια να μεταδοθεί κλίμα και εικόνα επιτυχίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η FIFA, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, προέτρεψε τις εθνικές ομάδες του Μουντιάλ να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο και να μην αφήσουν να εισχωρήσουν στο άθλημα ιδεολογικές ή πολιτικές διαμάχες. Μία λάθος στάση καθώς ο αθλητισμός είναι βαθιά ιδεολογικός και πολιτικός και όχι κομματικός. Σεβασμός, ευ αγωνίζεσθαι, ανοχή και ευγενής άμιλλα συνθέτουν αξίες που εκπαιδεύουν τις νέες και τους νέους που αθλούνται και αγωνίζονται.

Το Μουντιάλ του Κατάρ πρέπει να μας δώσει ένα μάθημα, ότι πάνω από όλα είναι οι αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός και όχι το χρήμα και το κέρδος. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος όρος σε οποιαδήποτε χώρα ανατεθεί μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο