Γ. Βαρουφάκης με εμπόρους στην Τρίπολη: Χρειάζεται ένα πάντρεμα της νέας επιστήμης, της παραγωγής, της αγροτιάς και της περιφέρειας για την ανάπτυξη

Δραστηριότητα
26 Οκτ, 2022

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αρκαδίας στα γραφεία της ΟΕΒΕΑ στην Τρίπολη, είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της περιοχής αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και στην ερημοποίηση της υπαίθρου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αρκαδίας αναφέρθηκε και στη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναφέρθηκαν ακόμα στην δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην Αρκαδία σε αναδασωτέα περιοχή, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τέλος, επισήμανε και τα προβλήματα που υπάρχουν για τον αγροτικό κόσμο και την κτηνοτροφία με την εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας διαχρονικά και την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως πρόκειται για το μοντέλο ανάπτυξης της υποανάπτυξης αντί για ένα πραγματικό περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο ενταγμένο σε ένα συνολικό εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο. «Χρειάζεται ένα πάντρεμα της νέας επιστήμης, της παραγωγής, της αγροτιάς, της περιφέρειας και συνολικά» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα υπήρχε μια λαμπρή ευκαιρία πριν την δημιουργία του αισχρού υπερταμείου, με δημιουργία αντί για αυτόν τον αισχρό μηχανισμό της εκποίησης, μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Η Πελοπόννησος είναι παρατημένη, υπάρχουν κάποια μεγάλα έργα τα οποία γίνονται αλλά, δυστυχώς,το ένα που είναι το ζητούμενο, ο Εθνικός Σχεδιασμός ενός Αναπτυξιακού Ενεργειακού Μοντέλου που να βοηθάει τους αγρότες να κρατάνε τα παιδιά τους στη γη, που να βοηθάει την ανάπτυξη της Παιδείας, της Υγείας,να παράγεται ενέργεια,να διανέμεται και να γίνεται και ταυτόχρονα μια συστηματική μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας που να κρατήσουν την παραγωγή και τη διανομή εδώ σε ελληνικά χέρια, σε χέρια πελοποννήσια, σε χέρια τα οποία τελικά να αποκομίζουν και οφέλη για τον τόπο αυτόν, όχι μόνο για τους ολιγάρχες που σφετερίζονται όλα αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο είτε είναι Ταμείο Ανάκαμψης είτε είναι κάποια χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο ορίζοντάς τους είναι το πολύ 6 μήνες, μέχρι τις εκλογές, να κόψουν κάποιες κορδέλες,να δώσουν κάτι σε δικούς τους, αυτό γίνεται χρόνια αλλά η κρίση η οποία εξελίσσεται τώρα 13 χρόνια και παίρνει νέα τροπή της νέας λιτότητας που είναι ο πληθωρισμός ουσιαστικά βρίσκει την Πελοπόννησο χωρίς “λίπος” καθόλου,τους αγρότες με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών, εγκατάλειψη της γης, τα αρπακτικά, τα κοράκια -έχει γίνει και πολλή συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, είναι ένα θέμα το οποίο το ΜέΡΑ25 το έχει αναδεικνύει 3 χρόνια τώρα,κοίτα τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια στη Βουλή τον κατηγορώ για συμμετοχή στο αλισβερίσι του Ηρακλή, που ουσιαστικά ο κύκλος της Μητσοτάκης Α.Ε, ο κοινωνικός κύκλος νέμεται αυτά τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκη. Έχεις μια διαδικασία όπου αυτός ο λαός στην Πελοπόννησο δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στον πειρασμό της μετανάστευσης και της ερημοποίησης. Σε τελική ανάλυση το μόνο που θα κρατήσει τη χώρα ζωντανή είναι η δυνατότητα να αναπληρώνεται το εργατικό δυναμικό, να μένουν οι νέοι και οι νέες στον τόπο, αυτό δεν το είδαμε πουθενά στην Πελοπόννησο, χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχεδιασμό Ενέργειας, Παιδείας, Υγείας και θέσεων Εργασίας».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο