Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποδομεί το διεφθαρμένο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα

Συνεντεύξεις - videos
24 Σεπ, 2022

«Αν αυτό ακούγεται περίπλοκο, είναι επειδή προοριζόταν να είναι περίπλοκο, έτσι ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να μην καταλάβουν ότι πρόκειται για απάτη εναντίον τους».

Εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης, οι πολιτικοί ηγέτες ανά την Ευρώπη θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή των πολιτών από τον δικό τους ρόλο στην επιδείνωσή της και να ους ωθήσουν να επικεντρωθούν σε ένα και μόνο πράγμα: τη Ρωσία. Ωστόσο, είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησής μας για την ενεργειακή κρίση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας σήμερα, η οποία έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό προκειμένου να ευνοεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας έναντι εκείνων των λαών.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ξεκίνησε την τοποθέτησή του εξηγώντας το θατσερικό μοντέλο που στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη συνέχεια σκιαγράφησε τη διεφθαρμένη πρακτική των ενεργειακών πλειστηριασμών, ακολούθως αναφέρθηκε στην απάτη της ελληνικής κυβέρνησης που τώρα θέλει να εφαρμόσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ολόκληρη την ήπειρο, και ολοκλήρωσε, προσφέροντας λύσεις αναμόρφωσης αυτού του άδικου συστήματος.

Η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αν θέλετε πραγματικά μια ένδειξη για το τι συμβαίνει εκτός από το γεγονός ότι οι τιμές ανεβαίνουν, ότι υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί… κοιτάξτε το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ καλή περίπτωση γιατί είναι αυτάρκες. «Περισσότερο από το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας καλύπτεται από την αιολική ενέργεια…παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικό οριακό κόστος – μόνο το κόστος συντήρησης των ηλιακών συλλεκτών και των πυρηνικών. Όσον αφορά την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, η οποία είναι περίπου το 35% της βρετανικής ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια του Ηνωμένου Βασιλείου παράγεται με φυσικό αέριο. Όλα προέρχονται από τη Βόρεια Θάλασσα, λίγο πολύ.

«Έτσι, με άλλα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται ρωσικό αέριο, δεν χρειάζεται το Τεξανό LNG, δεν χρειάζεται να εισάγει τίποτα. Και, όμως, θα δείτε ότι η νέα κατ’ εικόνα Θάτσερ πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπόσχεται να κάνει κάτι για να περιορίσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα, γιατί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο αυξάνεται εδώ στην Ελλάδα όπου δεν έχουμε φυσικό αέριο που παράγουμε ή στην Ιταλία, λόγου χάρη;

«Ο λόγος είναι η Θάτσερ – επειδή η Θάτσερ ιδιωτικοποίησε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και εισήγαγε την ιδέα ότι η ιδιωτικοποίηση είναι καλό για τους ανθρώπους – όχι για τους ολιγάρχες, αλλά για τους ανθρώπους, υπό την έννοια ότι η αγορά ξέρει καλύτερα πώς να μειώσει το κόστος απ’ ό,τι το κράτος – οι κρατικές γραφειοκρατίες, τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και οι κρατικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κολλήσει σε υψηλό κόστος. Καλύτερα να μεριμνάτε περισσότερο για τους εργαζόμενους παρά για τους πελάτες, τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας – αυτή ήταν η γραμμή. Και η ιδιωτικοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζωτικής σημασίας γιατί το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πώς λειτουργεί το ενεργειακό Θατσερικό σύστημα

«Το πρώτο βήμα: «Εντάξει, ποια είναι η τιμή σου τώρα; Πόσο πληρώνετε για το ρεύμα σας; Πληρώνετε 50 λίρες ανά – δεν ξέρω πόσες – κιλοβατώρες; Εντάξει, εντάξει, θα θέσουμε πλαφόν. Δεν θα επιτρέψουμε στην τιμή να υπερβεί αυτό που πληρώνετε και στη συνέχεια θα το ιδιωτικοποιήσουμε και θα επιτρέψουμε στον ανταγωνισμό να μειώσει την τιμή. Επομένως, δεν έχετε τίποτα να χάσετε, έχετε μόνο να κερδίσετε.»

«Αυτό ήταν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα. Αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός ότι έδιναν μετοχές στους ανθρώπους τις οποίες στη συνέχεια τις πούλησαν φυσικά στους ολιγάρχες, ήταν αδύνατο να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου αρχικά και μετά του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η δεύτερη φάση: «Μα ποιος είμαι εγώ, ως πολιτικός που αποφασίζω ποιο θα είναι το ανώτατο όριο των τιμών;» Γιατί να το αποφασίζουν οι πολιτικοί; Να αφήσουμε την αγορά να το κάνει; Αυτή είναι, λοιπόν, η δεύτερη φάση, η πιο τοξική φάση της ιδιωτικοποίησης που ευθύνεται για το γεγονός ότι θα έχουμε κρίσεις ενεργειακής φτώχειας και γενικότερη φτώχεια στην Ευρώπη.

«Με άλλα λόγια, κατά τη δεύτερη φάση, αντί να έχουμε υπουργούς ή γραφειοκράτες να αποφασίζουν τη μέγιστη τιμή, αυτό που θα κάνουμε είναι να προσομοιώσουμε μια αγορά. Δεν μπορούμε να έχουμε αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια. Πρέπει να προσομοιώνουμε, να προσποιούμαστε ότι έχουμε αγορά.

«Η ιδιωτικοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζωτικής σημασίας γιατί το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε αγορά όταν πρόκειται για ηλεκτρική ενέργεια; Λοιπόν, ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι… Φανταστείτε να υπήρχαν 30 ή 50 διαφορετικά καλώδια, ηλεκτρικά καλώδια που έμπαιναν στο σπίτι σας και εσείς να μπορούσατε να επιλέξετε από ποιο θα πάρετε το ρεύμα σας. Αυτό θα ήταν μια αγορά. Τότε θα υπήρχε κάποιου είδους ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών παρόχων. Αλλά φυσικά θα ήταν ανόητο να υπάρχουν 50 πλέγματα που περνούν μέσα από κάθε σπίτι και κάθε πολιτεία σε κάθε χώρα. Υπάρχει, επομένως, μόνο ένα.

«Προσομοιώνουν την αγορά, λοιπόν, και πώς το κάνουν αυτό; Λένε: «Εντάξει, θα διασπάσουμε την ηλεκτρική ενέργεια, την εταιρεία ηλεκτρισμού που ήταν η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού. Θα την χωρίσουμε σε τουλάχιστον τρία μέρη».

«Το πρώτο θα είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε μία από αυτές (άνθρακας, φυσικό αέριο, ήλιος κ.λπ.) διαμορφώνεται σε εταιρεία ή ανήκει σε κάποια εταιρεία που μπορεί να κατέχει περισσότερες από μία.

«Και αυτές οι εταιρείες ανταγωνίζονται η μία την άλλη στη χονδρική αγορά. Έτσι ανταγωνίζονται για να παρέχουν το σύστημα, με τιμή χονδρικής. Αυτό είναι το ένα μέρος.

«Το δεύτερο μέρος είναι το δίκτυο που ανήκει σε άλλη εταιρεία. Και μετά υπάρχει το μέρος όπου η ηλεκτρική ενέργεια φεύγει από το δίκτυο για να πάει στο σπίτι σας.

«Και εκεί είναι που δημιουργείτε 10, 5, 8, 20 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, που έχει αγοραστεί από τους παραγωγούς και στη συνέχεια, πουλώντας την σε εμάς τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

«Έτσι προσομοιάζετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών. Η ιδέα είναι να επιτραπεί στον ανταγωνισμό να συρρικνωθεί η απόσταση μεταξύ της χονδρικής και της λιανικής τιμής. Αυτή ήταν η δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης. Και αυτή είναι που επικρατεί τώρα στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντέγραψαν τη δεύτερη φάση του Θατσερικού μοντέλου.

«Τώρα, όταν προσομοιώνεται μια αγορά – επειδή δεν είναι μια πραγματική αγορά, είναι μια ψεύτικη αγορά – πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που επιβάλλονται από την κυβέρνηση απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει μια πραγματική αγορά, υπάρχει μια κυβέρνηση που προσομοιώνει μια αγορά.

«Έτσι, η ΕΕ συμφώνησε στις διακυβερνητικές της αποφάσεις – ουσιαστικά η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν μεταξύ τους – και στη συνέχεια την επέβαλε στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εξηγώντας το διεφθαρμένο τρόπο δημοπρασιών στην αγορά ενέργειας της ΕΕ

«Τώρα, αν αυτό ακούγεται περίπλοκο, είναι επειδή προοριζόταν να είναι περίπλοκο».

«Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα αυτών των κανόνων. Σήμερα, λοιπόν, έγινε μια δημοπρασία στην Ολλανδία. Οι παραγωγοί υποτίθεται ότι έδωσαν προσφορές μεταξύ τους για το ποιος θα διαθέσει το σύστημα, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα ορίζει η κοινή λογική ότι πρέπει να συμβαίνει όταν πρόκειται για μια κανονική δημοπρασία.

«Θα περιμένατε να κερδίσει η εταιρεία ή το άτομο που προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή, σωστά; Όχι, σε αυτήν την αγορά, η εταιρεία που προσφέρει την υψηλότερη τιμή κερδίζει και τότε η τιμή είναι ίδια για όλους, αρκεί το άθροισμα της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προσφέρει δεν υπερβαίνει ένα όριο, το οποίο απαιτεί η αγορά – είναι τρέλα. Ονομάζεται οριακή τιμή κόστους. Και στη συνέχεια, υποτίθεται ότι οι πάροχοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να μειώσουν τη λιανική τιμή σε αυτήν τη μέγιστη οριακή τιμή χονδρικής.

«Τώρα, αν αυτό ακούγεται περίπλοκο, είναι επειδή προοριζόταν να είναι περίπλοκο, ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να μην καταλάβουν ότι πρόκειται για απάτη εναντίον τους, ακόμη και στις καλές εποχές.

«Απόδειξη αυτού είναι ότι, αφότου ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση, η διαφορά μεταξύ του κόστους παραγωγής μιας μέσης κιλοβατώρας και της λιανικής τιμής έχει τριπλασιαστεί, οπότε μην πιστεύετε κανέναν που σας λέει ότι το πρόβλημα δεν έχει σχέση με το σύστημα και πως το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός το κόστος παραγωγής αυξάνεται.

«Ναι, το κόστος παραγωγής αυξάνεται επειδή η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξηγεί γιατί τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γίνονται μεγαλύτερα».

Ελληνική ενεργειακή απάτη που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

«Για ποιο λόγο αφορά εσάς, τους υπόλοιπους [Ευρωπαίους]; Γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η απάτη της ελληνικής κυβέρνησης θα εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρώπη».

«Χθες μίλησα στο ελληνικό κοινοβούλιο και αποκάλυψα μια απάτη της ελληνικής κυβέρνησης, μια ιδιαίτερα απεχθή απάτη. Μετά από πίεση του ΜέΡΑ25, της εκλογικής πτέρυγας του DiEM25 στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ενέργεια, μήνες μετά την πίεση που της είχαμε ασκήσει.

«Τον Μάρτιο, παρουσιάσαμε στο κοινοβούλιο μια πρόταση για το πώς να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από τις τιμές που εκτοξεύονταν. Αυτό που είπαμε ήταν το εξής: καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φυσικό αέριο εκτοξεύεται στα ύψη, επειδή η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύεται, είναι τρελό η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες, η παραγωγή της οποίας δεν κοστίζει τίποτα στην ιδιωτική εταιρεία, να πωλείται στην ίδια τιμή (ανά κιλοβατώρα) που θα είχε αν είχε παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο.

«Είναι τρελό. Και δεν χρειάζεται να επιδοτήσετε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εξαλείψετε αυτά τα υπερκέρδη από αυτούς τους ηλίθιους. Στην πραγματικότητα δεν είναι ηλίθιοι, είναι πολύ έξυπνοι. Εμείς είμαστε ηλίθιοι.

«Λοιπόν, προτείναμε κάτι πολύ απλό. Η τιμή κάθε κιλοβατώρας θα πρέπει να ορίζεται από το κράτος και να ισούται με το μέσο κόστος του, συν 5%. Είπαμε «Εντάξει, κανείς δεν πρέπει να χάσει χρήματα, Ακόμα και εκείνοι οι καπιταλιστές επιχειρηματίες που κερδίζουν – εντάξει, ας μην χάσουν χρήματα».

«Αν το κάνετε αυτό και αθροίσετε όλες τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, θα είχαμε τον Μάρτιο μια μείωση της μέσης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 50%, χωρίς καμία επιδότηση, χωρίς το κράτος να δανειστεί χρήματα, χωρίς φορολογία, χωρίς τίποτα. Το μόνο που θα συνέβαινε είναι ότι τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων με το χαμηλότερο οριακό κόστος θα εξαλείφονταν με ένα πλαφόν τιμών.

«Τώρα μεταξύ μας, κάπου στα μέσα Αυγούστου, ανησύχησα λίγο γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδείχθηκε, στις 6 Ιουλίου, είχε νομοθετήσει κάτι που έμοιαζε πολύ με αυτό που προτείναμε.

«Και ανησύχησα λίγο. Σκέφτηκα «Θεέ μου, θα πρέπει να βγω τώρα και να ευχαριστήσω την κυβέρνηση που έκανε το σωστό;» Εισήγαγαν ένα πλαφόν για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την υδροηλεκτρική – χαμηλό, ηλιακή – λίγο υψηλότερο, [και] το ίδιο έκαναν και με την αιολική ενέργεια. Και μετά για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, είχαν μια φόρμουλα που ουσιαστικά έδινε το μέσο κόστος παραγωγής μέσω λιγνίτη ή μέσω φυσικού αερίου, συν ένα μικρό ποσοστό. Ήταν τέλειο. Νόμιζα «Θεέ μου, η πρότασή μας πέρασε, νομοθετήθηκε.»

«Ετοιμαζόμουν να σταθώ στο κοινοβούλιο και να ευχαριστήσω την κυβέρνηση που έκανε το σωστό μέχρι που ανακάλυψα ότι πρόκειται για την απόλυτη απάτη.

«Για ποιο λόγο αφορά εσάς, τους υπόλοιπους [Ευρωπαίους]; Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η απάτη της ελληνικής κυβέρνησης θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λοιπόν, σύντροφοι στη Γερμανία και τη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, περιμένετε να έρθει άμεσα και σε σας η ίδια απάτη. Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποφασίζει να συμφωνήσει με όσα είπε χθες η Φον ντερ Λάιεν, τα οποία είναι ουσιαστικά αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Τώρα, ακούστε τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρώτη υποψία που είχαμε στο ΜέΡΑ25 ότι πρόκειται για απάτη ήταν όταν ειπώθηκε πως η ημερήσια δημοπρασία για τη χονδρική τιμή συνεχίζεται.

Αυτό το χρηματιστήριο στο οποίο οι παραγωγοί χονδρικής ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε μια δημοπρασία, συνεχίζεται.

«Τώρα, το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να το κατανοήσει. Εάν έχετε ένα πλαφόν που επιβάλλεται από την κυβέρνηση σε κάθε διαφορετικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, γιατί χρειάζεται η δημοπρασία; Δεν είναι αυτή η προφανής ερώτηση που πρέπει να κάνετε; Ακούστε τι κάνουν.

«Θυμηθείτε, η τιμή για κάθε μεγαβατώρα που επέβαλε η κυβέρνηση από την υδροηλεκτρική ήταν 85 ευρώ. Κοίταξα τι απέδωσε η δημοπρασία, την τιμή – ήταν 700 [ευρώ] κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το πλαφόν τιμής για εκείνες τις κιλοβατώρες που παράγονται από υδροηλεκτρικά έργα, όφειλε να είναι 85 [ευρώ] ή 112 [ευρώ] για κάποιες άλλες.

«Να πώς λειτουργεί, λοιπόν. Ο παραγωγός αυτής της κιλοβατώρας ή της μεγαβατώρας λαμβάνει τα 700 ευρώ που έχουν καθοριστεί από τη δημοπρασία στην Ολλανδία. Αλλά μετά πρέπει να δώσουν πίσω στο ελληνικό κράτος τη διαφορά μεταξύ των 700 και του ανώτατου ορίου τιμής των 112, που είναι 588. Άρα τα δίνουν πίσω στην κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής πιστεύετε ότι είναι ανόητο, εννοώ, γιατί να το κάνετε αυτό, γιατί δεν τους ζητάτε απλώς να λάβουν 112 αντί 700 και μετά να πρέπει να επιστρέψουν τα 588.

«Μέχρι στιγμής, καμία απάτη, μόνο βλακεία, μόνο γραφειοκρατία. Λοιπόν, τώρα έρχεται η απάτη. Η κυβέρνηση δεν παίρνει αυτά τα χρήματα για να τα δώσει στους καταναλωτές. Όχι, η κυβέρνηση παίρνει αυτά τα χρήματα για να τα δώσει στις εταιρείες λιανικής. Τώρα, αν κοιτάξετε σχεδόν κάθε αγορά στην Ευρώπη, ο ίδιος μέτοχος που κατέχει τον παραγωγό είναι ιδιοκτήτης και της εταιρείας λιανικής.

«Είναι σαν να έχω μια εταιρεία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και μια εταιρεία λιανικής. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι να επιτρέπει στον ψευδοπλειστηριασμό να καθορίζει την τιμή στα 700, στη συνέχεια με αναγκάζουν να επιστρέψω στο κράτος από την αριστερή μου τσέπη που είναι η τσέπη μου ως παραγωγός, 588 ευρώ στο κράτος και η κυβέρνηση τα βάζει στη δεξιά μου τσέπη.

«Τώρα δεν είναι λογικό που ο καταναλωτής δεν αισθάνεται ανακούφιση; Καμία. Μηδέν. Τότε αυτό που κάνει η κυβέρνηση, για να σε «βοηθήσει» αγαπητέ καταναλωτή, είναι [να] δανειστεί χρήματα, να τα προσθέσει στον κρατικό προϋπολογισμό, για να επιδοτήσει τον λογαριασμό του ρεύματος. Με άλλα λόγια, να σας επιτρέψει να δώσετε στους ολιγάρχες τα λεφτά της τσέπης μου, τα οποία η κυβέρνηση έχει πάρει από τη μια τσέπη και τα έχει βάλει στην άλλη».

«Τώρα, αν αυτό δεν είναι απάτη, δεν ξέρω τι σημαίνει η λέξη απάτη. Αυτός είναι ο ορισμός της απάτης.

«Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, αυτό συμβαίνει από τις 6 Ιουλίου και τώρα αυτή είναι η μεγαλειώδης πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τρόπος αντιμετώπισης [αυτής της κρίσης].

ΓΗ πολυπλοκότητα είναι προς το συμφέρον της ολιγαρχίας.

«Η κυβέρνηση είναι πράκτορες της ολιγαρχίας. Είναι απατεώνες και είναι κλέφτες».

«Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί η πολυπλοκότητα είναι προς το συμφέρον της ολιγαρχίας. Χρειάστηκα μόλις 23 λεπτά για να σας το εξηγήσω. Κανένα ΜΜΕ δεν πρόκειται να μου δώσει 23 λεπτά στην Ελλάδα για να το εξηγήσω αυτό στους ανθρώπους εκεί έξω. Κανείς δεν πρόκειται να επιτρέψει στον λαό της Γαλλίας, στον λαό της Πορτογαλίας, στον λαό της Σλοβακίας, να έχει 23 λεπτά για να τους το εξηγήσει κάποιος. Σας δίνουν 20 δευτερόλεπτα και μετά σας διακόπτουν.

«Και στο μεταξύ, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ο κόσμος σκέφτεται «εντάξει, επιβάλλουν πλαφόν τιμών, επιδοτούν τον κόσμο, άρα η κυβέρνηση κάτι κάνει». Όχι, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Η κυβέρνηση είναι πράκτορες της ολιγαρχίας. Είναι απατεώνες και κλέφτες.

«Και αυτή είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση εξάλειψης της ικανότητας της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων να τα βγάλουν πέρα ​​προς το συμφέρον μιας ολιγαρχίας που συνδυάζει δύο πράγματα: τον φονταμενταλισμό της αγοράς της Θάτσερ που δημιουργεί την προσομοιωμένη αγορά που μας έχει απογοητεύσει, ειδικά τώρα που οι τιμές της ενέργειας έχουν ανέβει, με τον κρατισμό – το κράτος δανείζεται, αυξάνει το δημόσιο χρέος, ώστε το κράτος να μπορεί να επιδοτεί τους ολιγάρχες, αλλά όχι τους καταναλωτές.

Η λύση;

«Οι μόνοι άνθρωποι που επωφελούνται από τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι ολιγάρχες».

«Η μόνη λύση σε αυτό είναι η άμεση εγκατάλειψη του μοντέλου της αγοράς – το κλείσιμο του οίκου δημοπρασιών στην Ολλανδία.

«Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε ένα σωστό πλαφόν τιμών, σε επίπεδο τόσο χονδρικής όσο και λιανικής, έτσι ώστε η τιμή που πληρώνει ο κόσμος να αντικατοπτρίζει το μέσο κόστος συν ένα μικρό ποσοστό, κάποιο κέρδος, για τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής/παρόχους.

«Αυτό είναι το νούμερο ένα. Τέλος στον φονταμενταλισμό της αγοράς, θέστε τέλος στην αυταπάτη των αγορών – ανατινάξτε τις αγορές. Δεν μπορεί να υπάρχει αγορά όταν πρόκειται για ηλεκτρική ενέργεια, επειδή υπάρχει μόνο ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος που βγαίνει από τον τοίχο σας και άρα δεν μπορεί να υπάρχει αγορά. Όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια προσομοιωμένη αγορά με ένα καλώδιο που βγαίνει από τον τοίχο, εξαπατούν την κοινωνία.

«Ζήτημα δεύτερο: Χρειαζόμαστε μια ενεργειακή ένωση, μια ένωση πράσινης ενέργειας. Δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε αυτή την πλάνη της αγοράς που επιτρέπει στη γερμανική κυβέρνηση να έχει τα δικά της σχέδια για την πράσινη μετάβαση, η ελληνική κυβέρνηση τα δικά της…

«Κανείς δεν επενδύει σωστά στο πράσινο υδρογόνο. Κανείς δεν επενδύει σε ανεμόμυλους και ηλιακούς συλλέκτες που ανήκουν στην πραγματικότητα σε κοινότητες. Κάνουν τα πάντα για τους ολιγάρχες. Έτσι, το δεύτερο σκέλος της πολιτικής του DiEM25, νομίζω, θα πρέπει να είναι μια κοινωνικοποιημένη ένωση πράσινης ενέργειας που θα ενσωματώνει στο σύστημα αυτό το δίκτυο παραγωγής και διανομής πράσινης ενέργειας με δικαιώματα ιδιοκτησίας σε δημοτικό, περιφερειακό επίπεδο, κοινωνικοποιημένο, εποπτευόμενο από συνελεύσεις πολιτών, από μια επιτροπή τυχαία επιλεγμένων πολιτών και ούτω καθεξής.

«Και το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, και ξέρω ότι αυτό ακούγεται αμφιλεγόμενο, αλλά συνιστά την πρότασή μου: Να παύσουν οι κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Οι μόνοι άνθρωποι που επωφελούνται από τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι ολιγάρχες.

«Δεν βοηθά την Ουκρανία, δεν υπονομεύει τον Πούτιν, πλουτίζει τον Πούτιν και τους ολιγάρχες του, πλουτίζει τους δικούς μας [Ευρωπαίους ολιγάρχες]. Τερματίστε τις κυρώσεις που είναι μόνο προς το συμφέρον των ενωμένων ολιγαρχιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας. της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Ευχαριστώ.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο