Χαιρετισμός του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Συνεντεύξεις - videos
21 Μάι, 2022

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,

Χαιρετίζω εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τις εργασίες σας και σας εύχομαι έναν εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο.

Ως ΜέΡΑ25 άλλωστε, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις συνεδριακές εργασίες ενός κόμματος, διότι αυτές είναι που καταδεικνύουν την δημοκρατική του λειτουργία στην πράξη.

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Είναι σαφές πως μας χωρίζει η μεγάλη διαχωριστική γραμμή, της αποδοχής από σας και της πλήρους απόρριψης από μας, του μνημονιακού πλαισίου άσκησης πολιτικής.

Παρόλα αυτά, θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω αυτό που λέτε εδώ και καιρό, με την εκλογή της νέας ηγεσίας σας και την πρόσφατη εκλογική διαδικασία σας, ότι δήθεν επιστρέφετε στις «ρίζες» σας.

Θα σας θυμίσω όμως ότι οι πολιτικές σας ρίζες, αν υποθέσουμε ότι είναι αυτές της εποχής του 81′ του Ανδρέα Παπανδρέου, μιλούσαν για «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», δεν μιλούσαν δηλαδή για «ναι σε όλα» στο ευρωιερατείο και το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Οι ίδιες αυτές ρίζες έλεγαν «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου» δεν αποδέχονταν την χώρα σαν ένα απέραντο ορμητήριο των νατοϊκών δυνάμεων, όπως πρόσφατα ψηφίσατε μαζί με την Μητσοτάκης Α.Ε. σε συνέχεια της ίδιας υποτέλειας και του κ. Τσίπρα.

Μιλούσατε ακόμα τότε για «σοκ στον περιφερειακό καπιταλισμό» τη στιγμή που τώρα ίσα ίσα που ψελλίζετε τα των σοσιαλδημοκρατιών, οι οποίες έχουν γίνει συγκοινωνούντα δοχεία με τον νεοφιλελευθερισμό.

Ενώ τέλος, τότε λέγατε «Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη Αμερικάνος να μην μείνει» ενώ τώρα κι η Παλαιστίνη πουθενά, μαζί με τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη αγκαλιάζετε το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Σε ποιες ρίζες επιστρέφετε λοιπόν; Τις ξεριζώσατε μία προς μία δυστυχώς.

Σας θυμίζω ακόμα μερικές φράσεις από την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη για Ανεξαρτησία-Κυριαρχία-Απελευθέρωση, αρκετά επίκαιρες:

«Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της πατρίδας μας.

(…)

Μετατράπηκε η Ελλάδα σε προχωρημένο πυρηνικό φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων.

(…)

Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης -αυτής στην οποία σήμερα όλοι μαζί δηλώνετε πως ανήκετε- σε συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου.

(…)

Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου, πρέπει να ανακοπεί» λέγατε τότε.

Δεν αρκούν λοιπόν κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, οι διακηρύξεις περί «επιστροφής», ούτε η επαναφορά απλώς των συμβόλων, όταν οι πολιτικές έχουν μεταλλαγεί πια πλήρως.

Με αυτές τις σκέψεις και παρά τις σαφείς μας πολιτικές διαφορές, σας εύχομαι πραγματικά κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

Σας ευχαριστώ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο