Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ : 13η γυναικοκτονία στην Ελλάδα του 2021

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Οκτ, 2021

Οι γυναίκες από πολύ μικρή ηλικία καταπιέζονται να κάνουν πράγματα που να ταιριάζουν στις πατριαρχικές αντιλήψεις και νόρμες. Αυτά έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά, το ντύσιμο, τις σχέσεις, το αν θα παντρευτούν και θα κάνουν παιδιά, ακόμη και το τι επάγγελμα θα επιλέξουν, καθώς ακόμη και σήμερα επικρατεί η αντίληψη, που θέλει τις γυναίκες να μην είναι ικανές για όλα τα επαγγέλματα. Μαθαίνουν, επίσης, να ακούνε πάντα τον άντρα είτε είναι πατέρας, είτε αργότερα σύζυγος, καθώς σύμφωνα με την Πατριαρχία μόνο ένας άντρας, κατά προτίμηση λευκός, straight και «ορθόδοξος» έχει σωστή άποψη και γνωρίζει τα πάντα! Έτσι η ανήλικη κοπέλα μεγαλώνοντας και μπαίνοντας στην ενήλικη ζωή της θεωρεί ως δεδομένο ότι θα υπακούει και θα υπηρετεί κάποιο αρσενικό.

Αυτά είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα από όλα όσα οι γυναίκες αναγκάζονται να υποστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή έτυχε να γεννηθούν γυναίκες σε έναν κόσμο πατριαρχικό. Οι κακοποιήσεις που δέχονται δεν είναι μόνο σωματικές, είναι επίσης λεκτικές και ψυχολογικές, πολλές φορές γίνονται θύματα βιασμού, ενώ το χειρότερο σενάριο που διαρκώς παραμονεύει είναι η γυναικοκτονία. Τις περισσότερες φόρες οι κακοποιητές και οι γυναικοκτόνοι έχουν τα κλειδιά από τα σπίτια των θυμάτων! 

Ένα τέτοιο περιστατικό είναι και η γυναικοκτονία που έγινε σήμερα στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Φτάσαμε πια να μετράμε την 13η γυναικοκτονία για το 2021!

Ένας αριθμός που εκτός του ό,τι μας θλίβει βαθιά και μας εξοργίζει, μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσες ακόμη; Πόσες ακόμη πρέπει να θρηνήσουμε για να καταλάβουμε ότι η Πατριαρχία κακοποιεί, βιάζει και δολοφονεί; Πόσες ακόμη λιγότερες πρέπει να γίνουμε για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι η αγάπη, ο έρωτας, η ζήλια ή η κακιά στιγμή που οπλίζουν το χέρι του κάθε γυναικοκτόνου, αλλά είναι η Πατριαρχία;

Πόσες ακόμη θα πρέπει να θρηνήσουμε για να πάρει η Κυβέρνηση και η Πολιτεία επιτέλους σοβαρά μέτρα τόσο στο νομικό πλαίσιο προστατεύοντας τα θύματα, όσο και στην μέριμνα των θυμάτων με κατάλληλες δομές και υποστήριξη; Πόσες ακόμη κακοποιητικές συμπεριφορές πρέπει να υπάρξουν, έτσι ώστε οι γονείς να μάθουν στα αγόρια τους να σέβονται τις γυναίκες, πως η γυναίκα τους δεν είναι «ιδιοκτησία» τους και πως το «όχι» σημαίνει «όχι»; 

Ως τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ 25, ζητάμε από την Κυβέρνηση να προβεί στην αναγκαία και απαραίτητη ένταξη του όρου γυναικοκοκτονία στον Ποινικό Κώδικα. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τα θύματα ενισχύοντας τις δομές φιλοξενίας θυμάτων, καθώς επίσης και την υποστήριξή τους από ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους, όπου υπάρχουν παιδιά θύματα. Να φροντίσει για τη δημιουργία δομών και ομάδων σε πόλεις της περιφέρειας και για την οικονομική στήριξη των θυμάτων, όπου την χρειάζονται για την κάλυψη νομικών εξόδων. Πρέπει να σταματήσουμε να θρηνούμε νέα θύματα της Πατριαρχίας!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο