Δυνατοί άνεμοι, ακυβερνησία, καταπατητές: ο εφιαλτικός συνδυασμός των πυρκαγιών!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Μάι, 2021

Η άναρχη οικιστική ανάπτυξη δεκαετιών, η έλλειψη κάθε είδους ουσιαστικής προστασίας του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, οι πολεοδομικές στρεβλότητες με τα αναρίθμητα αυθαίρετα και οι μόνιμες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, σε συνδυασμό με  τις καιρικές συνθήκες λόγω Κλιματικής Κρίσης, έχουν σαν αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές που η κυβέρνηση αδυνατεί να τις αντιμετωπίσει. Η φοβερή πυρκαγιά στην Κόρινθο για μια ακόμα φορά καταδεικνύει την αδυναμία της πολιτείας να αποτρέψει φαινόμενα που μετατρέπουν τον φυσικό πλούτο της χώρας σε απειλή για τους πολίτες.

Στην Ελλάδα της χρεοδουλοπαροικίας τα πυροσβεστικά μέτρα είναι ελλιπή γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια, η δασοπροστασία απουσίαζε και απουσιάζει, οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και απούσες από την διαδικασία δασοπυρόσβεσης, τα αυθαίρετα αποτελούν μόνιμη πληγή του φυσικού περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα της χρεοδουλοπαροικίας ο μνημονιακός νόμος 4280 που ισχύει από το 2014, υπονομεύει τις αναδασώσεις. Όταν το ΜέΡΑ25 στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή, ζητούσε με τον γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη να αντιμετωπιστεί η Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κώφευε. Και βέβαια όσο η πυρκαγιά στο Μάτι θα στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία θα μας υπενθυμίζεται ότι η ατιμωρησία για τους υπεύθυνους καλά κρατεί.

Δυστυχώς ο δασικός πλούτος από την Πολιτεία εννοείται ως πλούτος μόνο με την στενή οικονομική έννοια του όρου, δηλαδή ως ευκαιρία για φαραωνικά αιολικά έργα και οικοδόμηση, με αποτέλεσμα την πλημμελή προστασία του. Αντίθετα η διάτρητη και αμιγώς κανονιστική νομοθεσία υποκινεί το ενδιαφέρον των πάσης φύσεως εμπρηστών μικρών αλλά και μεγάλων συμφερόντων.

Ιδιαίτερα η πολύπαθη Κορινθία, αποτελεί μία από τις περιοχές που πληρεί με το παραπάνω τα χαρακτηριστικά της προαναφερόμενης παθογένειας. Άναρχη δόμηση, ελλιπέστατη συντήρηση των δασών, ελάχιστα μέτρα πρόληψης και βαρύγδουπες δηλώσεις ανευθυνο – υπεύθυνων πάνω στα αποκαϊδια κάθε χρόνο. Κινέττα και Άγιοι Θεόδωροι (Γεράνεια Όρη) το 2018, Κεχριές και Αθίκια πέρυσι, Γεράνια και πάλι φέτος.

Τα δάση αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα όπλα απέναντι στην Κλιματική Κρίση. Είναι απαραίτητο να εκπονηθούν ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης για τα δάση που να περιλαμβάνουν χωροταξικά σχέδια, ολοκλήρωση δασικών χαρτών, τις κατάλληλες αναδασώσεις. Να οργανωθεί έγκαιρα η Πολιτική Προστασία με εκσυγχρονισμό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, με σχεδιασμό συμμετοχής της Δασικής υπηρεσίας, των εθελοντών και άλλων υπηρεσιών προστασίας. Να εκπονηθούν έγκαιρα σχέδια πρόληψης (καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες, φροντίδα για τις παραμελημένες υψηλές περιοχές των βουνών, μέριμνα για την άγρια πανίδα, εκπαίδευση των πολιτών).

Το ΜέΡΑ25 έχει κατ’ επανάληψη καταδείξει την αναγκαιότητα μεγαλύτερης προφύλαξης των δασικών περιοχών από ατυχήματα και εμπρησμούς. Στο πρόγραμμα της Πράσινης Μετάβασης το ΜέΡΑ25 αναφέρεται ρητά για τους χωροταξικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και να είναι ασφαλέστεροι οι άνθρωποι αλλά και οι οικισμοί τους.

Ομάδα Βάσης Κορινθίας
Τομέας Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο