Ο Αλέξης Σμυρλής στο Ράδιο ΜέΡΑ: Το χρέος, η δημόσια συζήτηση και η εθνική δημοκρατική κυριαρχία

Συνεντεύξεις - videos
03 Φεβ, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε ο Αλέξης Σμυρλής, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25 για το χρέος, τη στάση της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αυτό που παρατηρούμε τώρα στην Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχει από την μία ένας κεντρικός μηχανισμός εξομάλυνσης έκτακτων καταστάσεων αλλά ούτε και επιμέρους. Είναι κατακερματισμένη και άκαμπτη η ΕΕ στο να μπορεί να θεραπεύει καταστάσεις είτε συνολικά όπως είναι αυτό που ζούμε με την πανδημία είτε σε κατά τόπους περιοχές και από την άλλη δεν υπάρχει ένας μηχανισμός δημοσιονομικής ελευθερίας ώστε να μπορεί κάθε χώρα μέσα σε λελογισμένο πλαίσιο να αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες που να εξομαλύνει σταθεροποιητικά την κατάσταση εντός των ορίων της», σχολίασε ο κ. Σμυρλής χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο πως αντιμετωπίζονται οι χώρες του Νότου.

«Εκτός από το Σύμφωνο Σταθερότητας που υποτίθεται ότι έχει ισχύ για όλες τις χώρες, ειδικά σε χώρες που βρίσκονται είτε σε ενισχυμένη επιτήρηση –όπως έχει ονομαστεί το 4ο μνημόνιο είτε βρίσκονται σε επιτήρηση λιγότερο ενισχυμένη, οι βαθμοί ελευθερίας είναι μηδενικοί».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όπως είπε «ακόμα και αυτό το υποτίθεται κεντρικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής πανδημίας βλέπουμε ότι συνοδεύεται από προαπαιτούμενα, ήδη στην Ισπανία έχουμε δει ότι ζητούν περικοπές συντάξεων, αλλά βλέπουμε τις παλινωδίες εντός των ισχυρών χωρών που αντιστέκονται σθεναρά σε κάτι το οποίο θα πηγαίνει προς την αμοιβαιοποίηση και την κοινή δημοσιονομική πολιτική.

Το χρέος είναι η βάση όλων των δεινών στην οικονομία και στην κοινωνία μας… Υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία περνάει μέσα από την συνθηκολόγηση και του ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές επιταγές. Το ύψος του χρέους αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 220% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι είναι γύρω στα 330 δις ευρώ.

Αν δεν τεθεί στη δημόσια συζήτηση όλων των κομμάτων ότι είναι ο εξουσιαστικός μηχανισμός, δεν επιτρέπει την παραμικρή κίνηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση, έστω και νεοφιλελεύθερη, να εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μία Ελλάδα με εθνική δημοκρατική κυριαρχία και εν τέλει για Δημοκρατία. Για φέτος είναι 11 δις οι υποχρεώσεις της χώρας μας και μην ξεχνάμε ότι η πανδημία είναι μία προσωρινή κατάσταση, ήδη έχουμε μπει στην τελική ευθεία με όλες τις καθυστερήσεις. Από του χρόνου θα είμαστε Covid free, αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθουν όλες οι δεσμεύσεις οι οποίες δεν έχουν καταργηθεί».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο