Γιάννης Μπράχος στο Ράδιο ΜέΡΑ: Το 2022 θα οδηγηθούμε σίγουρα, σε νέα δημοσιονομική περιοριστική πολιτική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιαν, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή “Το Στίγμα της ΜέΡΑς” με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε ο Οικονομολόγος Γιάννης Μπράχος, ο οποίος προειδοποίησε πως μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα περάσουμε στην πανδημία των μνημονιακών πολιτικών για αυτό χρειάζεται να γίνει μια διεξοδική συζήτηση για το χρέος.

Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν για το χρέος αλλά και την δομή της ελληνικής οικονομίας, η οποία διαχρονικά επιβαρύνθηκε από αμυντικές δαπάνες, δαπάνες από τις πελατειακές σχέσεις που ανέπτυσσε το κράτος, τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα και το άδικο φορολογικό σύστημα, επισήμανε.

“Πρόκειται για συλλογικές ευθύνες που έχουν δομηθεί ιστορικά” ανέφερε και συμπλήρωσε πως η κοινωνία πρέπει επίσης να αποφασίσει τι παραγωγική δομή θέλει για τη χώρα.

Αναφορικά με τα δημόσια χρέη, είπε πως αυτά γενικά μπορεί να αποπληρώνονται, αλλά με τι κόστος; Γι’ αυτό ακριβώς το χρέος είναι ένα πολιτικό πρόβλημα, δεν είναι τεχνικό και οικονομικό. Τα νούμερα μάλιστα δείχνουν πως το 2022 θα οδηγηθούμε σίγουρα σε μια νέα δημοσιονομική περιοριστική πολιτική, καθώς οι δανειστές πιστεύουν ότι το συνολικό κόστος διαβίωσης μπορεί να πιεστεί παραπάνω και οι πιο αδύναμοι θατην ξαναπληρώσουν.

“Για αυτό πρέπει να αναδειχθούν αυτά τα ζητήματα και να βρεθούν κι άλλες προτάσεις επίλυσης τους” τόνισε.

Έκανε λόγο ακόμα για το 2015, όπου διευκρίνισε πως δεν υπήρχε θέμα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ από την πλευρά των δανειστών, και ότι χρησιμοποιήθηκε αυτό απλώς ως ένα φόβητρο, οπότε πράγματι το 2015 χάθηκε μια ευκαιρία. Στις εκλογές τώρα του 2019 υποστήριξε πως δεν υπήρξε προγραμματικά διαφορετική πρόταση, καθώς και οι δύο πόλοι εξουσίας ενεπλάκησαν στη διαχείριση ενός μνημονιακού προγράμματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή πλέον πέρα από το δημόσιο χρέος, υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος, είπε πως είναι πολύ σημαντική η συζήτηση που άνοιξε το ΜέΡΑ25 για το χρέος και ότι αυτή πρέπει να γίνει με μεγάλη ευρύτητα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο