Νεολαία ΜέΡΑ25: Δε θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Δεκ, 2020

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που έφερε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και μετονομασία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.) σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), και λοιπές ενέργειες που σύμφωνα με το Υπουργείο θα «προβάλλεται» η πολιτιστική κληρονομιά στο εξωτερικό. Η πλειοψηφία των αντιδράσεων προκλήθηκε από την πρωτάκουστη -σε πλαίσια μουσειολογίας- επέκταση της δυνατότητας δανεισμού και προσωρινής εξαγωγής κινητών εκθεμάτων μέχρι και για 50+50 έτη. Η πρόταση αυτή τελικά κατέληξε να μειωθεί ώστε να ψηφιστεί από κοινού με το ΚΙΝΑΛ για 25+25 έτη, που θεωρούσε το μισό αιώνα πολύ βαρύ (sic!) και ζήτησε μείωση.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 δεν μπορούμε παρά να κατακρίνουμε τη φύση και την κατεύθυνση του νομοσχεδίου. Η ανασυγκρότηση του Τ.Α.Π. σε Ο.Δ.Α.Π. υποδηλώνει την αύξηση της εισαγωγής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ήδη υπάρχοντα οργανωτικά πλαίσια. Με αυτή τη κίνηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ενεργά την εμπορευματοποίηση και το καπιταλιστικό κέρδος μέσα στην πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή αποτελεί μια αισχρή πρωτοβουλία ώστε να αφεθούν στο παρασκήνιο τα υπάρχοντα οικονομικά θέματα για τους πολιτισμικούς πόρους, επικοινωνώντας για άλλη μια φορά αόριστα την ανάπτυξη του.

Πιστεύουμε πως για τον εκσυγχρονισμό των πολιτισμικών πόρων, είναι ουσιαστική η αύξηση των κρατικών δαπανών για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να κατέχει μεγάλο αριθμό αρχαίων μνημείων, κινητών και ακινήτων. Η πολιτεία έχει το όφελος να προνοήσει με τις απαραίτητες επιδοτήσεις ώστε τα μνημεία να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας αλλά και των επισκεπτών. Σε αυτή τη φιλοσοφία η προτεραιότητα των μουσειακών συλλογών δεν θα πρέπει να δίνεται σε υπερβολικά παρατεταμένους δανεισμούς, αλλά στην ολιστική ανακαίνιση των πολλών μουσειακών εγκαταστάσεων, από τα τέχνεργα μιας Έκθεσης έως τα ευρήματα μιας αποθήκης. Δεν θεωρούμε εφικτή μια μακροπρόθεσμη προώθηση του ελληνικού τουρισμού χωρίς αυτή τη μέριμνα.

Από τη περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση έβαλε ενεργά την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στον πολιτισμό, ως το πιο πρόσφατο ατόπημα της κ. Μενδώνη και του Υπουργείου Πολιτισμού. Θα μας βρουν απέναντί τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο