9 Μάη 2024: Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων από τον Μάη του 36

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
08 Μάι, 2024

Κατάθεση στεφάνου από την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά – Πέμπτη 9/5, 11:00 πμ στο ΕΚΘ

Στην ιστορία των εργατικών αγώνων και της ταξικής πάλης, πολλές σελίδες του ανεκπλήρωτου δίκιου των εργαζομένων, κουβαλώντας ακόμη το φορτίο των θυσιών τους, ζωντανεύουν συχνά, αναζητώντας τη δικαίωσή τους στο σήμερα, διεκδικώντας μόνιμη και μοναδική θέση, στη συλλογική μνήμη.

Μια από αυτές τις ανεξίτηλες σελίδες, είναι και η 9η Μάη του 1936 (δυστυχώς ακολούθησαν κι άλλοι, όπως ο Μάης του ΄63 και του ‘68), όπου οι απεργοί, εργάτες, τεχνίτες καπνεργάτες και αυτοκινητιστές, που βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας, βρέθηκαν απέναντι στη βία της χωροφυλακής του Μεταξά, με απολογισμό 20 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο, την Κυριακάτικη αργία κ.ά., ζητήματα που καταπατούνται βάναυσα σήμερα από το κεφάλαιο, κάποιοι και κάποιες αγωνίστηκαν και πλήρωσαν με το αίμα τους. Κι αυτό, είναι μια ακριβή παρακαταθήκη, η οποία δεν μας επιτρέπει να αφήσουμε αυτές, και άλλες κατακτήσεις, να γίνουν θυσία στον βωμό των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας και του κέρδους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ο Μάης του 2024 βρίσκει εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, με τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις, την εργασία, σε καρατόμηση. Με την ακρίβεια να κατατρώει τις ελάχιστες αυξήσεις και ό,τι απέμεινε από μισθούς και συντάξεις μετά τα 13 χρόνια των μνημονίων, με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να αποτελούν την κανονικότητα.

Είναι φανερό ότι οι ισχυροί του πλανήτη, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, συνεχίζουν την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, προκειμένου το κεφάλαιο να αυξήσει ή να διατηρήσει τα κέρδη του, ειδικά μέσα στις αντίξοες συνθήκες ενός πολέμου, για τον οποίο σπαταλούνται δισεκατομμύρια ευρώ, σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και παράλληλα να εδραιώσει ένα καθεστώς γαλέρας στους εργασιακούς χώρους.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά Θεσσαλονίκης, τιμώντας τους νεκρούς εργάτες του Μάη του 36, αλλά και όσους έδωσαν το αγωνιστικό παρών εκείνες τις τραγικές και συνάμα ελπιδοφόρες μέρες, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ, αύριο Πέμπτη, 9 Μάη, στις 11:00 πμ. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, άνεργους, μετανάστες, να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων και να συνεχίσουμε την ένδοξη ιστορία της εργατικής τάξης, πατώντας πάνω στα χνάρια των πιο λαμπρών στιγμών της, δίνοντας ενωτικούς και συντονισμένους αγώνες, χωρίς υπαναχωρήσεις και ενδοτικότητες, μέσα από μια νέα, αγωνιστική αφετηρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την ανακοπή των επερχόμενων νέων επιθέσεων, την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, όλων των μνημονιακών διατάξεων, και όλου του πολιτικού κατεστημένου που τα ψήφισε, τα εφάρμοσε, και τα στηρίζει.

Γραφείο Τύπου
της Εκλογικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης
της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο