9 Μάη 1945 – Τιμάμε την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των Λαών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Μάι, 2024

Ήταν ο κόκκινος στρατός με την νικηφόρα μάχη του στο τελευταίο κομμάτι της χιτλερικής Γερμανίας στο Βερολίνο, μαζί με την συμμετοχή των δυτικών συμμάχων δυο μέρες αργότερα όταν μπήκαν στην πόλη, που έδωσε ένα οριστικό τέλος στο Ναζιστικό καθεστώς που βύθισε την ανθρωπότητα στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της πρόσφατης ιστορίας της, αφήνοντας πίσω του, πάνω από 30 εκατομμύρια νεκρούς μόνο στην Ευρώπη. Ένα μαζικό ολοκαύτωμα σε βάρος κομμουνιστών, δημοκρατών, «μη λευκών», μειονοτήτων όλων των αποχρώσεων και των Εβραίων, που σημάδεψε την νεότερη ιστορία και που τώρα στον 21ο αιώνα το διαδέχεται ένα φρικιαστικό ολοκαύτωμα των Παλαιστίνιων από το ακροδεξιό καθεστώς Νετανιάχου.

79 χρόνια μετά, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον νεοφασισμό, τον νεοναζισμό σε πολλές γωνιές του πλανήτη και τον πολλαπλασιασμό των πολέμων ανά την υφήλιο. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στηρίζει, επεκτείνει, πολλαπλασιάζει με κάθε τρόπο τις πολεμικές συγκρούσεις με αποκορύφωμα την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από την σιωνιστική δολοφονική μηχανή του Ισραηλινού καθεστώτος.

Η Δύση στο σύνολο της με την Ελληνική κυβέρνηση και την σιωπηλή ανοχή συστημικών κομμάτων τροφοδοτεί το Ουκρανικό καθεστώς με πολεμικό υλικό, ώστε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία να εντείνεται και πιθανά να επεκταθεί, αντί οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας της Ουάσιγκτον και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ επαναφέρει την πολεμική ρητορική στην Ευρώπη ως κάτι εντελώς «φυσιολογικό», με την ταυτόχρονη συνεχή άνοδο της φτώχειας, του ρατσισμού, των ανισοτήτων, της υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, της αυξανόμενης ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών και δημοσίων αγαθών, ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας και παιδείας, της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Μπροστά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς, της ιστορικής διαστρέβλωσης, του καλυπτόμενου (η μη) φασισμού και ναζισμού με μια ιδιότυπη «συγχορδία» υποκουλτούρας, Αμερικανοποίησης και λάιφσταιλ θέλουν να «εξαφανίσουν» και να φιμώσουν με κάθε τρόπο τις φωνές που αντιστέκονται, που επιμένουν, που αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες για την αξιοπρέπεια, την πάλη για τις πιο δίκαιες και όμορφες παραδόσεις  της Αριστεράς.

Η απαγόρευση των παρελάσεων με την προβολή της κόκκινης σημαίας στην παγκόσμια ημέρα της αντιφασιστικής νίκης στην Γερμανία είναι ενδεικτικό της παρακμής της ΕΕ, που συνοδεύεται από την απαγόρευση της Παλαιστινιακής μαντίλας και σημαίας, την απαγόρευση εισόδου σε γερμανικό έδαφος διακεκριμένων πολιτικών, ακαδημαϊκών, κλπ, (μεταξύ αυτών και του Γ. Βαρουφάκη) που στέκονται αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη. Στην Γαλλία παρόμοιες απαγορεύσεις γενικεύονται, συλλήψεις φοιτητών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της ΕΕ που δηλώνουν αντίθετοι σε εγκλήματα πολέμου, που διεξάγει η στρατιωτική δολοφονική μηχανή του Ισραήλ είναι καθημερινό φαινόμενο.

Στηρίζουν το Ισραήλ όπως και στην εποχή πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν αμερικανικές εταιρείες έκαναν επικερδείς δουλειές με τους Ναζί. Η Coca-Cola κατασκεύασε για αυτούς το δροσιστικό ποτό Fanta. Η IBM τους πούλησε τις μηχανές Hollerith, ικανές να καταγράψουν και να ταξινομήσουν τους ανθρώπους ανά φυλή και θρησκεία, κάτι πολύ χρήσιμο για το Ολοκαύτωμα. Η γερμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας General Motors (κύριος παραγωγός φορτηγών μάχης για τη Βέρμαχτ) χρησιμοποιούσε σκλάβους από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Χένρι Φορντέλαβε τη ναζιστική διάκριση του «διακεκριμένου ξένου» το 1938. Είναι λίγα από τα παραδείγματα κρυφής ανοχής και στήριξης στον φασισμό, που αποκρύπτονται μεθοδικά για δεκαετίες.

79 χρόνια από τις 9 Μαΐου 1945, ας τιμήσουμε τον λαό της ΕΣΣΔ, που προσέφερε ανυπολόγιστες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα. Ας τιμήσουμε τους αμέτρητους Έλληνες κομμουνιστές και δημοκράτες, που άφησαν απάτητα τα βουνά της πατρίδας μας και τις συνειδήσεις της Ελλάδας από τις ορδές των ναζί.

Ας καταγγείλουμε επίσης τον σημερινό ανερχόμενο φασισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους, τη λατρεία των όπλων και της βίας, τον αλαζονικό μεσσιανισμό γύρω από ένα υποτιθέμενο «Εκλεκτό Έθνος», που ορισμένοι ηγέτες του Ισραήλ ξαναφέρουν στην επιφάνεια και την «επιστημονική» χρήση του ψεύδους και της παραπληροφόρησης, που κατακλύζουν πολλά ολιγαρχικά ΜΜΕ στον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας.

Μπροστά στον νεοφασιστικό ιό του παρόντος, ας υψώσουμε ένα «τάφρο ιδεών και αξιοπρέπειας», μαζικής πάλης για την υπεράσπιση της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Οι λαοί δεν ξεχνούν. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Οι νέες γενιές σήμερα δίνουν ένα παράδειγμα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας που μας δίνει ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία.

Η ενωτική πρωτοβουλία | ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ενότητας,  ελπίδας και νικηφόρων αγώνων, όχι μόνο στην Ευρωβουλή αλλά και εδώ σε μια χώρα και έναν λαό που έχουν αποδείξει ιστορικά, ότι πάντα έχουν τον τελευταίο λόγο!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο