82 χρόνια από τότε που οι Πρώτοι Παρτιζάνοι της Ευρώπης κατέβαζαν την σημαία με την σβάστικα από την Ακρόπολη αποπνέοντας ελπίδα λευτεριάς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Μάι, 2023

Το βράδυ της 30ης προς 31η Μαΐου 1941 οι Αθηναίοι μαθαίνουν τα νέα της ήττας στην Κρήτη.

Εκείνο ακριβώς το βράδυ στην Ακρόπολη, 82 χρόνια πριν, δύο 19χρονοι νεολαίοι, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας υπέστειλαν τη Γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

Η πράξη τους είχε τεράστια ηθική και πολιτική σημασία και τους χάρισε τον τίτλο των «Πρώτων Παρτιζάνων της Ευρώπης».

Οι πρώτοι παρτιζάνοι πήραν τη σκυτάλη από τους αστράτευρους μαχητές της Κρήτης και έδειξαν ότι όταν ένας Λαός θέλει να μείνει ελεύθερος κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τον σκλαβώσει.

Η πράξη τους προβλήθηκε από τις εφημερίδες του ελεύθερου κόσμου ως κορυφαίο γεγονός Ελπίδας και Αντίστασης.

Στη μετέπειτα ζωή τους, παρά τις διώξεις που υπέστησαν από το μετεμφυλιακό Κράτος, ο ρομαντικός αντάρτης Απόστολος Σάντας και ο πληθωρικός επαναστάτης Μανώλης Γλέζος, ήταν πάντα παρόντες, από το μετερίζι που επέλεξε ο καθένας τους, στους αγώνες Λαού μας.

Ήταν δίπλα μας

Ήταν, και θα είναι πάντα, δίπλα μας στο δρόμο.

82 χρόνια μετά, η υποστολή της σημαίας με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη μας δίνει ανεξίτηλο το πιο μεγάλο μήνυμα: Ακόμη και η συντριβή, είναι η αφορμή για τον αγώνα της επόμενης ημέρας.

Οι μικροί αγώνες και οι μικρές νίκες στην καθημερινή ζωή θα φέρουν τελικά τη μεγάλη νίκη στην πάλη για έναν καλύτερο κόσμο!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο