7 μέτρα για τη διάσωση του φετινού καλοκαιρινου τουρισμού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Μάι, 2020

Ο τουρισμός αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας όσον αφορά τη συμβολή του στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και είναι καθοριστικής σημασίας άμεσα όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ να βοηθήσουν στην προστασία του, καθώς αυτή τη στιγμή δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης. Ο Τομέας Τουρισμού του ΜεΡΑ25 έχει προτείνει μέτρα στήριξης τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους και τον ίδιο τον κλάδο λόγω του lock down. Επιπλέον, για τη διάσωση του ελληνικού τουρισμού ακόμη και τώρα που η σαιζόν ξεκινάει με μεγάλη καθυστέρηση, προτείνουμε :

  1. Ένταξη όλων των ξενοδοχείων -εποχικών και δωδεκάμηνης λειτουργίας- σε όλα τα μέτρα στήριξης. Οι προϋποθέσεις ένταξης ουσιαστικά να μην απορρίπτουν τη συμμετοχή των εποχικών.
  2. Επαναφορά του ΦΠΑ στο 6% για τη διαμονή και στο 13% για την εστίαση.
  3. Συνεχή πακέτα υποστήριξης στον τουριστικό τομέα που να αφορούν στην εφαρμογή πρωτόκολλων υγείας με άξονες τις ανέπαφες συναλλαγές, τις συχνές απολυμάνσεις των κοινόχρηστων χωρών και την κοινωνική απομόνωση.
  4. Εφαρμογή Ενιαίου Ευρωπαϊκού Πρωτόκολλου Υγειονομικής Ασφαλείας που θα τηρείται αυστηρά και κατά γράμμα από κάθε τουριστική μονάδα, ανεξαρτήτως των αριθμών κλινών της.
  5. Στήριξη του εσωτερικού τουρισμού με κοινωνικό τουρισμό και προσπάθεια επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου με την προώθηση παράλληλα του θεματικού τουρισμού (αγροτουρισμός, ορεινός, χιονοδρομικός, θεραπευτικός, θρησκευτικός  και άλλοι).
  6. Προβολή της τήρησης των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στα ελληνικά ξενοδοχεία ως μέρος της εθνικής προβολής και καμπάνιας που θα πρέπει το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ να σχεδιάσουν άμεσα.
  7. Να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών από χώρες που έχουν πληγεί ελαφρύτερα από τον CoVID 19 όπως οι περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και σίγουρα οι Βαλκανικές, καθώς είναι πιθανό ότι εκεί νωρίτερα θα αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των αερογραμμών και οι υγιειονομικοί κίνδυνοι που προέρχονται από επισκέπτες τέτοιων χωρών θα είναι πολύ μικρότεροι.

Η κρίση που διανύουμε επιβάλει την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού με μια πολιτική αποτελεσματική και συνδεδεμένη με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τομέας Τουρισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο