«Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη καλύτερης ποιότητας από όλες τις απόψεις», Γιάνης Βαρουφάκης – Βερολίνο 10 Μαρτίου 2019

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Μαρ, 2019

Στο debate που έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Μαρτίου στο γερμανικό κανάλι ARD ενόψει των Ευρωεκλογών, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν:

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (Manfred Weber) του συντηρητικού CSU πρόεδρος της EVP (Ένωση Λαϊκών Κομμάτων) στην Ευρωβουλή και υποψήφιος της EVP για τις ευρωεκλογές. H άποψή του: Ζούμε σήμερα στην καλύτερη Ευρώπη που υπήρχε ποτέ, θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε και να το εκτιμήσουμε περισότερα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποψήφιος του Demokratie in Europa για τις ευρωεκλογές και πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας. Yποστηρίζει ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη.

Η Βeatrix von Storch του ακροδεξιού AfD, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD, θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αποφασίζει για τόσα θέματα που αφορούν τη Γερμανία.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ (Christian Lindner) Πρόεδρος του κόμματος FDP (φιλελεύθεροι) και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας τον βουλευτών του FDP στη Βουλή, είναι υπέρ ενός καινούριου μείγματος περισσότερων κοινών στοιχείων αλλά και της ενδυνάμωσης υπευθυνότητας των κρατών μελών.

Η Κάθριν Κάλβαϊτ (Cathrin Kahlweit), εδώ και δύο χρόνια δημοσιογράφος της “Süddeutsche Zeitung” στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους υπέρ της Ευρωπαϊκής Ιδέας.

Η συζήτηση στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν ήρεμη και χωρίς ένταση. Ο Γιάννης Βαρουφάκης εμπλούτισε συχνά τη συζήτηση με τις παρατηρήσεις του. Άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της Γερμανίας και στο πώς αντιμετωπίζουν τον Macron. “Tον έχετε σκοτώσει με την αγάπη σας, του έχετε δώσει το φιλί του θανάτου!” είπε ο Βαρουφάκης. Η ατζέντα του Macron κατέληξε πρόωρα επειδή το κατεστημένο στη Γερμανία την σκότωσε. Τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα.

Προς το τέλος της εκπομπής, ο Πρόεδρος των Φιλελεύθερων (FDP) Christian Lindner εξήγησε τι εννοούσε όταν είπε ότι οι μαθητές που βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή, δεν εχουν τις γνώσεις που πρέπει για να έχουν άποψη για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, καθώς μόνο οι ειδικοί μπορούν, “όταν κανείς έχει πρόβλημα με τα δόντια, πηγαίνει στον οδοντίατρο, μόνο αυτός ξέρει να βοηθήσει” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και εκεί που o Lindner νόμιζε ότι κέρδισε τις εντυπώσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε την τελευταία λέξη: “όσο η ολιγαρχία συνεχίζει το “έργο” της να αφήνει πίσω της έναν μαύρο πλανήτη αντί για έναν πράσινο, πέφτουν και οι επιστήμονες πάνω σε έναν τοίχο. Οι Ορμπάν αυτού του κόσμου είναι το σύμπτωμα της αποτυχίας να λυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης με λογική”.

Καταλήγοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε τον διλημματικό τίτλο της συζήτησης, “Περισσότερη Ευρώπη ή στροφή προς τα εθνικά κράτη;” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη καλύτερης ποιότητας”.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο