Οι αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να αντιμετωπίζονται με ισοτιμία και αξιοπρέπεια

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Μαρ, 2019

Το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ζητήματα που αφορούν αντιρρησίες συνείδησης παρουσιάζει πολλές και σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με τις υπαρκτές παραβιάσεις δικαιωμάτων σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, οι οποίες συμβαίνουν. Παράλληλα διαπιστώνεται η έλλειψη βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει χρόνια προβλήματα των αντιρρησιών συνείδησης που άπτονται των δικαιωμάτων τους και που έχουν επισημανθεί πολλές φορές τόσο από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και από διεθνή όργανα, όπως το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η εναλλακτική θητεία πρέπει να μειωθεί με νομοθετική πρόβλεψη σε ίσο χρόνο με την στρατιωτική θητεία, να πάψει να υπάγεται η όλη διαδικασία εξέτασης των αντιρρησιών συνείδησης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να τερματιστούν κάθε είδους διώξεις σε βάρος αντιρρησιών συνείδησης και ολικών αρνητών στράτευσης και να ακυρωθούν τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και μετά την κατάταξη στον στρατό είτε αφορά εφέδρους είτε επαγγελματίες στρατιωτικούς. Τέλος θα πρέπει να προβλεφθούν ποσά εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας ως προς τους αντιρρησίες συνείδησης, ανάλογα με αυτά που ισχύουν και για τους υπόλοιπους στρατεύσιμους.

Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται για την κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της στράτευσης για τους πολίτες της χώρας και υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές ανάγκες της χώρας πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από επαγγελματικό προσωπικό, έχει, δε, προτείνει και σχετική συνταγματική τροποποίηση επί του θέματος. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, επιβάλλεται οι αντιρρησίες συνείδησης να αντιμετωπίζονται ισότιμα με όσους εκτελούν χωρίς αντίρρηση τη στρατιωτική τους θητεία και ζητά από την κυβέρνηση να παύσει να συνηγορεί σε παρατεινόμενες σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης και να εναρμονιστεί άμεσα με τα διεθνή πρότυπα για την αντίρρηση συνείδησης που επιβάλλουν και τις προαναφερόμενες θέσεις του ΜέΡΑ25. Δεν πρέπει να χαθεί άλλη μία ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τα διεθνή πρότυπα για τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης.

Τομέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο