Η πρόσβαση στο φθηνό φάρμακο για όλους οφείλει να είναι η προτεραιότητα και όχι η πριμοδότηση των πολυεθνικών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Μαρ, 2019

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, έφεραν στη Βουλή μια τροπολογία με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων και ανακοστολογούνται περίπου 5,5 χιλ. φαρμακευτικά σκευάσματα

Από την πρώτη προσέγγιση του ζητήματος γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι η τιμή των φαρμάκων on patent (που προστατεύονται) και off patent (μετά τη λήξη του χρόνου προστασίας τους) θα προκύπτει από το μέσο όρο των αντίστοιχων δύο χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης (19 χώρες) για τα αντίστοιχα φάρμακα. Ο ισχύων μέχρι σήμερα νόμος προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων φαρμάκων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (28 χώρες).

Είναι γνωστό ότι στις 28 χώρες της ΕΕ οι τιμές είναι χαμηλότερες λόγω του ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στις οποίες τα φάρμακα είναι φθηνότερα από τις άλλες. Είναι φανερό λοιπόν ότι με το νέο υπολογισμό της τιμής των φαρμάκων θα υπάρξη αύξηση των τιμών γενικά, την οποία θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης.

Τυχαίνει όμως η χώρα μας να είναι χώρα αναφοράς για τον προσδιορισμό της τιμής του φαρμάκου σε πολλές χώρες. Αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών των ιδίων φαρμάκων σε πολλές χώρες με αποτέλεμα την αύξηση των εσόδων των πολυεθνικών εταιρειών και κέρδη εκατομμυρίων χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους.   

Ο κ. Ξανθός είπε ότι με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων, θα υπάρξει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα. Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και 1428 παραμένουν στάσιμοι. Οι ασθενείς που θα δουν να ακριβαίνουν τα φάρμακά τους είναι οι μεγάλοι χαμένοι μιας και η «χασούρα» θα είναι διαχρονική.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι με την τροπολογία αυτή, εντός και εκτός Ελλάδος, είναι οι πολυεθνικές εταιρείες.

Στα υπέρ και κατά επιχειρήματα αναφέρθηκε ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών, οι τιμές των φαρμάκων έχουν πέσει στην Ισπανία και Ιταλία, μεσοσταθμκή αύξηση του 10% χιλιάδων φαρμάκων κα. Ακούστηκε δε ότι υπήρξε και εκβιασμός των εταιρειών περί απόσυρσης φαρμάκων λόγω ασύμφορα χαμηλής τιμολόγησης .

Το απλό ερώτημα προς την κυβέρνηση, το οποίο δεν είδαμε να μπαίνει από κανέναν αντιπολιτευόμενο στο κοινοβούλιο, είναι: γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν φροντίσατε να μπουν τουλάχιστον οι υποδομές μιας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας / αναλωσίμων στα τέσσερα χρόνια που είστε κυβέρνηση;

Το ΜέΡΑ25 τάσσεται και εργάζεται υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, και δεσμεύεται πως θα θεσμοθετήσει το δωρεάν ελληνικό γενόσημο και επιστροφή στις συμμετοχές του 2010.

Τομέας Υγείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο