Η ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη ΔΕΘ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Σεπ, 2018

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ: Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25

Θέλω κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους του ΜέΡΑ25, που παραβρίσκεστε στην σημερινή συνέντευξη τύπου. Γνωρίζουμε καλά ότι η τρόικα εσωτερικού δεν θέλει επ’ ουδενί να ακουστεί καν η ύπαρξη του ΜέΡΑ25 και γι’ αυτό εκτιμούμε την παρουσία σας στην συνέντευξη τύπου με θέμα το ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του κόμματός μας για τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν – ένα πρόγραμμα το οποίο συνυφαίνεται με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το οποίο το ΜέΡΑ25 θα κατέβει στις ευρωεκλογές του Μαΐου στο πλαίσιο του DiEM25 και της πανευρωπαϊκής παράταξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ.

Κυρίες και κύριοι,

Ο λαός μας γνωρίζει ότι η πορεία της χώρας είναι αδιέξοδη. Όμως, ταυτόχρονα, το Μνημονιακό Τόξο κατάφερε να πείσει πολλούς ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή την πορεία που γονατίζει την Ελλάδα. Τίποτα δεν απειλεί περισσότερο την Δημοκρατία, την χώρα, από αυτή την αίσθηση παραίτησης και ανημποριάς. Το μόνο αντίδοτο στην παράλυση και την αποδοχή της συστηματικής Ερημοποίησης της Ελλάδας, με χιλιάδες νέες και νέους να ρίχνουν
μαύρη πέτρα πίσω τους κάθε μήνα, είναι οι ρεαλιστικές, υπεύθυνες, συγκεκριμένες, ριζοσπαστικές προτάσεις για το τί πρέπει και μπορεί να γίνει την «Δευτέρα το πρωί» ώστε να καταργηθεί άμεσα η Χρεοδουλοπαροικία και να αναβιώσει η Δημοκρατία στην χώρα.

Αυτός είναι ο λόγος που ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25: Για να κατατεθούν στον δημόσιο διάλογο τέτοιες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει συγκεκριμένα σε κάθε τομέα (από την οικονομία έως τις διεθνείς σχέσεις, τον πολιτισμό, την παιδεία κλπ.) αγνοώντας το πολιτικό κόστος και με έμφαση σε καινοτόμες πολιτικές που, όλες μαζί, συνθέτουν ένα οργανικό, προγραμματικό σύνολο. Πριν αναφερθώ στις προτάσεις του Εκλογικού Προγράμματος του ΜέΡΑ25, σημειώνω ότι, από την πρώτη στιγμή, απέναντι στην απογοήτευση των πολιτών με όλα τα κόμματα και απέναντι στην ήδη υπάρχουσα κομματική κακοφωνία, στο ΜέΡΑ25 αποφασίσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η «αλιεία» ψηφοφόρων ή στελεχών άλλων κομμάτων. Καλέσαμε και καλούμε απογοητευμένους πολίτες, πολίτες πολιτικοποιημένους που όμως δεν ανέχονται πλέον τον κομματισμό, να εργαστούν μαζί μας στην εκπόνηση ενός αξιοπρεπούς Προγράμματος για την Ελλάδα – κι αν κάποια στιγμή μας εμπιστευθούν, τότε ας ενταχθούν κι ας μας ψηφίσουν.

Μερικά λόγια λοιπόν για αυτή την συμμετοχική διαδικασία εκπόνησής του ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ του ΜέΡΑ25. Από τον Απρίλιο, μέρες μετά την ίδρυση του κόμματος, ξεκίνησε ο εσωτερικός διάλογος για το Πρόγραμμα. Η Πολιτική Γραμματεία κι οι τομείς του κόμματος – οικονομίας, υγείας, παιδείας κ.ο.κ. – κατέθεσαν βασικές αρχές και ιδέες, τα μέλη μας κατόπιν συνεισέφεραν τις δικές τους ιδέες και, κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο, γράφτηκε το Σχέδιο Πολιτικού Προγράμματος το οποίο αυτή την βδομάδα τίθεται σε καθολική ηλεκτρονική ψηφοφορία, τόσο ως προς το συνολικό πρόγραμμα όσο και ως προς τα μέρη του.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει, και καθιστά το ΜέΡΑ25 μοναδικό κόμμα, είναι το γεγονός ότι, όταν αναφέρθηκα στα μέλη μας, δεν εννοούσα μόνο τα μέλη μας στην Ελλάδα, αλλά και τα 100 χιλιάδες μέλη μας σε όλη την Ευρώπη. Εμείς, κυρίες και κύριοι, δεν «μένουμε Ευρώπη». Εμείς είμαστε η δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη – είμαστε το πρώτο πανευρωπαϊκό κίνημα στην Ιστορία. Νιώθουμε περηφάνεια για τις εσωτερικές μας δημοκρατικές διαδικασίες – το γεγονός ότι αποφασίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, έλληνες, γερμανοί, βρετανοί, γάλλοι κλπ, για το εκλογικό μας πρόγραμμα και τις θέσεις μας για την Ελλάδα – όπως θα κάνουμε αργότερα για την Γερμανία, για την Γαλλία, για κάθε χώρα της Ευρώπης.

Ας έρθω όμως τώρα στα τρία βασικά χαρακτηριστικά του Εκλογικού Προγράμματος του ΜέΡΑ25 που το διαφοροποιούν από προεκλογικές προτάσεις άλλων κομμάτων:

1. Η διαφοροποίηση από την τακτική του Μνημονιακού Τόξου να υπόσχεται πράγματα (π.χ. ριζική μείωση φορολογικών συντελεστών και ουσιαστική στήριξη των αδύναμων πολιτών) που, για να υλοποιηθούν, απαιτούν την ρήξη με τους δανειστές την οποία το Μνημονιακό Τόξο δε διανοείται καν να κάνει, και μάλιστα τη δαιμονοποιεί.
Όταν αναφέρομαι στο Μνημονιακό Τόξο, αναφέρομαι σε κόμματα που έχουν αποδεχθεί ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των δανειστών είναι δεδομένη και συμβατή με την ανάκαμψη της χώρας και την πρόοδό της:
• Ένα πρώην αριστερό κόμμα και νυν συνομιλητής κι ευεργέτης του βαθέως ευρωπαϊκού κατεστημένου
• Ένα δήθεν νεοφιλελεύθερο κόμμα που άγεται και φέρεται από την Ακροδεξιά κι εκφράζει την χρεοκοπημένη ολιγαρχία που συμπαρέσυρε τον λαό μας στην γενικευμένη, μόνιμη χρεοκοπία
• Και τα απολειφάδια μιας σοσιαλδημοκρατίας που διέσυρε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντάς το έρμαιο μιας συμμορίας ραντιέριδων και εκτελεστικό όργανο της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού.

Αυτά τα κόμματα του Μνημονιακού Τόξου, ακόμα κι όταν προτείνουν κάτι σωστό – π.χ. μείωση φορολογικών συντελεστών, ή αύξηση κατώτατου μισθού ή επιστροφή του ΕΚΑΣ – το κάνουν εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας ότι απαιτείται σύγκρουση με τους δανειστές την οποία ΔΕΝ θα κάνουν. Έχουν επιστρέψει, με άλλα λόγια, στην παλαιοκομματική παράδοση των ψευδών υποσχέσεων την οποία τώρα «δικαιολογούν» αναφερόμενοι σε «Μνημονιακές Δεσμεύσεις».

Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 προτείνει πολιτικές που είναι αναγκαίες για την Επιστροφή της Προοπτικής καθώς και την Ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο εφαρμογής τους.

2. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που κάνει το ΜέΡΑ25 να ξεχωρίζει είναι η θέση μας πως η Ρήξη με τους δανειστές δεν είναι μόνο αναγκαία για να επιστρέψει η Προοπτική στην Ελλάδα αλλά πως είναι κι ο μόνος τρόπος να είμαστε υπεύθυνα ευρωπαϊστές. Το ΜέΡΑ25, θυμίζω, είναι αναπόσπαστο μέρος του πρώτου διεθνικού, ενιαίου, πανευρωπαϊκού κινήματος, του DiEM25, τα μέλη του οποίου επεξεργάστηκαν από κοινού το Πρόγραμμά μας
– κάτι μοναδικό στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία. Μάλιστα, η ρήξη με το αυταρχικό και ανόητο κατεστημένο Βρυξελλών – Φρανκφούρτης – Βερολίνου είναι, για το DiEM25, αναγκαία συνθήκη για την διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Το τρίτο χαρακτηριστικό που κάνει το ΜέΡΑ25 να ξεχωρίζει είναι το σχέδιο μας για την επιστροφή στα χέρια των πολιτών των αποφάσεων για την παιδεία, για τον πολιτισμό, για σημαντικά τοπικά και περιφερειακά ζητήματα κλπ. μέσω μόνιμων Διαβουλευτικών Συνελεύσεων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) που θα στελεχώνονται με τρόπο που τα καθιστά απολύτως αντιπροσωπευτικά της κοινωνίας και αδιάβλητα σε συντεχνιακά, ολιγαρχικά και κομματικά συμφέροντα.

Επιστροφή στην Δημοκρατία – ενδεικτικές θεσμικές τομές:

Η κρατική πολιτική για την Παιδεία, τα ΜΜΕ κλπ. αποτυγχάνει επειδή τα Υπουργεία υφαρπάζονται από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, των συντεχνιών, του κομματισμού. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση όχι μόνο δεν λύνει αλλά χειροτερεύει τα προβλήματα. Για αυτό το ΜέΡΑ25 θεσμοθετεί την εκχώρηση της λήψης αποφάσεων στην κοινωνία μέσω ενός νέου θεσμού: των Διαβουλευτικών Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ).

Παραδειγματικά, το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει την μορφωτική επανάσταση που απαιτείται. Για να εξασφαλιστεί η ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη, συνεχής μορφωτική μεταρρύθμιση ιδρύεται το ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ αποτελούμενο από 300 μέλη: 100 με κλήρωση από τους ενεργούς εκπαιδευτικούς (10 νηπιαγωγοί, 30 Δημοτικών, 30 Γυμνασίων/Λυκείων, 30 πανεπιστημιακοί), 100 με κλήρωση από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας (όλοι με κυλιόμενες διετείς θητείες), ενώ οι υπόλοιποι 100 θα ορίζονται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Εντολή του νέου συμμετοχικού θεσμού η χάραξη της πολιτικής για την παιδεία. Αντίστοιχοι θεσμοί θα εκδημοκρατίσουν, και θα αναβαθμίσουν, τις πολιτικές για τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ, την Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, νέοι συμμετοχικοί θεσμοί θα επιλέγουν τους Ανώτατους Δικαστές, θα ελέγχουν τα ΑΕΙ, θα προετοιμάζουν Συνταγματικές Αναθεωρήσεις κλπ. ενώ θα καταργηθεί η Βουλευτική Ασυλία και θα ιδρυθεί Σώμα Δίωξης Πολιτικού & Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος.

Ξήλωμα της Χρεοδουλοπαροικίας – ενδεικτικές οικονομικές και
κοινωνικές τομές:

Μέγιστος ΦΠΑ και φορολογικός συντελεστής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 18% | Πλαφόν 50% επί των κερδών σε συνολικές εισφορές & φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων| Κατάργηση προπληρωμής φόρων | Μορατόριουμ όλων των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για startups | Φόρος 0,2% (bank levy) επί των χρεών των τραπεζών για την ενίσχυση των συντάξεων | 800 ευρώ κατώτατος μισθός | Κατάργηση της μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι |
Ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (ΔΕΣΠ) και διάθεση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 400 ευρώ μηνιαίως σε κάθε οικογένεια μέσω του ΔΕΣΠ | Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών («κόκκινων δανείων») με κατάργηση των πλειστηριασμών | Ίδρυση Ταμείου Πολιτιστικής Αλληλεγγύης
Καλλιτεχνών και Οργανισμού Προώθησης Ελληνικών Πολιτιστικών Προϊόντων | Πράσινη Μετάβαση στην Ενέργεια, την Βιομηχανία, τον Τουρισμό, την Γεωργία | Φόρος 2% επί συσκευών ψηφιακής επικοινωνίας υπέρ των μουσικών δημιουργών | Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με παύση όλων
των ιδιωτικοποιήσεων | Νέος όρος για την Golden Visa: 10 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης & περιορισμοί στην ενοικίαση.

Το 2015 δεν θα επαναληφθεί: Το Πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 θα νομοθετηθεί χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση με τους δανειστές. «Μα, αν γίνει αυτό, δεν θα μας διώξουν από το ευρώ;», ρωτούν οι υποταγμένοι στον Μνημονιακό Παραλογισμό. Απαντάμε ευθαρσώς:

1. Βέλτιστη εξέλιξη θα ήταν οι δανειστές, δεδομένου ότι ένα Grexit θα τους κόστιζε περίπου 1 τρις ευρώ (με την ήδη έκρυθμη κατάσταση στην Ιταλία να κλιμακώνεται περαιτέρω), να αποδεχθούν την μονομερή νομοθέτηση των βασικών σημείων του ορθολογικού, συνετού, μετριοπαθούς Προγράμματος του ΜέΡΑ25 – και να μην επιλέξουν το Grexit ως τιμωρία μιας Ελλάδας που κάνει αυτά που έχει υποχρέωση στον εαυτό της και στην προοδευτική Ευρώπη να κάνει.
2. Αποδεχόμαστε ως δεύτερη καλή (και κακή!) εξέλιξη την αποπομπή της χώρας από το ευρώ μετά τη μονομερή
νομοθέτηση του Προγράμματος του ΜέΡΑ25.
3. Θεωρούμε χείριστη εξέλιξη την συνέχιση της σημερινής σκοτοδίνης στο πλαίσιο του 4ου Σιωπηλού Μνημονίου – την αέναη αναπαραγωγή της Χρεοδουλοπαροικίας και την Ερημοποίηση της χώρας εντός του ευρώ.

Ως αδιαίρετο τμήμα του DiEM25, του πρώτου ενιαίου διεθνικού πανευρωπαϊκού κινήματος στην Ιστορία, δηλώνουμε αυθεντικά ευρωπαϊστές. Το ΜέΡΑ25 επιλέγει τον δύσκολο ευρωπαϊκό δρόμο των προοδευτικών ευρωπαίων τους οποίους υποστηρίζουν οι προοδευτικοί του κόσμου. Για παράδειγμα, το ΜέΡΑ25 έχει ήδη την υποστήριξη ανθρώπων όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Σλάβοι Ζίζεκ, η Ναόμι Κλάιν. Έχουμε ήδη την συμπαράσταση πολιτικών όπως ο Μπέρνι Σάντερς, ο Τζον Μακντόνελ (σκιώδης υπουργός οικονομικών της Βρετανίας), ο νέος Πρόεδρος του Μεξικού. Ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια του DiEM25 και της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ – στην μεγάλη Προοδευτική Διεθνή που χτίζουμε.

Το ΜέΡΑ25 εγγυάται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της αυτή τη φορά. Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής προς όφελος των λαών. Στις εθνικές εκλογές θα φέρουμε στην χώρα μας την ευρωπαϊκή προοδευτική διεθνιστική διάσταση. Στις ευρωεκλογές θα μεταλαμπαδεύσουμε την Ελληνική Άνοιξη καθιστώντας την… ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Σκοπός μας απώτερος είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση οντότητα που ενισχύει την Δημοκρατία και την Κοινή Ευημερία ανθρώπων και περιβάλλοντος παντού.

Ως έλληνες πατριώτες και ριζοσπάστες ευρωπαϊστές έχουμε ύψιστο καθήκον είναι να αρνούμαστε να υπακούμε δουλικά στους ανίκανους ψευδοτεχνοκράτες οι οποίοι θυσιάζουν την Ελλάδα, απαξιώνοντας την Ευρώπη, στον βωμό στενών ολιγαρχικών συμφερόντων. Ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή δεν είναι φετίχ για εμάς στο ΜέΡΑ25. Η Ελληνική Δημοκρατία και ο τερματισμός της Ερημοποίησης της Πατρίδας είναι!

Το ξήλωμα της Δουλοπαροικίας Χρέους ξεκινάει. Μια Νέα Σελίδα γράφεται. Η Δημοκρατία επιστρέφει!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο