Η μόνη κοινωνικά βιώσιμη λύση για τα κόκκινα δάνεια είναι η ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισής τους. Το σχόλιο του ΜέΡΑ25 για την κίνηση της Eurobank

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Νοέ, 2018

Ο οικονομικός τύπος, κι όχι μόνο, μονοπωλείται από την κίνηση της Eurobank, τη συγχώνευσή της με την κτηματομεσιτική Grivalia, με στόχο την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου της. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτή η κίνηση πρακτικά για τους δανειολήπτες της τράπεζας;

Η Eurobank ουσιαστικά προβαίνει σε μια έμμεση αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που της δίνει τη δυνατότητα να τιτλοποιήσει περισσότερα πακέτα κόκκινων δανείων και κυρίως σε “ελκυστικότερες” τιμές για τα funds. Με πιο απλά λόγια, με αυτή την κίνηση η Eurobank μπορεί να πουλήσει ευκολότερα στα αρπακτικά ταμεία σημαντικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στο ενεργητικό της.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κίνηση αυτή δεν είναι επ’ουδενί προς το όφελος των δανειοληπτών καθώς διευκολύνει τα μέγιστα την κοινωνικά ανάλγητη αγοραία λύση του προβλήματος, την πώληση των δανείων σε αρπακτικά ταμεία, εντείνοντας την πίεση που θα δεχτούν οι δανειολήπτες από τα funds, τα οποία funds θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν ευκολότερα και φθηνότερα τα δάνειά τους.

Θεωρούμε πως η μόνη κοινωνικά βιώσιμη λύση για το τεράστιο θέμα των κόκκινων δανείων είναι η πρότασή μας για δημιουργία Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης των Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), που θα λειτουργεί με κύριο γνώμονα την προστασία των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα:

 1. Σταδιακά  μεταφέρονται στην  ΔΕΑΔΙΧ από τις τράπεζες  τα πιο «κόκκινα» των δανείων. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εκδίδουν  υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας που εγγυάται το κράτος, τις οποίες οι τράπεζες  κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο, και τις οποίες δεσμεύεται να αποπληρώσει η ΔΕΑΔΙΧ  μακροπρόθεσμα από τα μελλοντικά της έσοδα.

2. Νομοθετείται  μορατόριουμ στους  πλειστηριασμούς (α) πρώτης κατοικίας και (β) καταστημάτων/εμπορικών  χώρων κάτω μιας συγκεκριμένης  αξίας

3. Νομοθετείται  το δικαίωμα των δανειζόμενων, των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ιδιώτες, να αγοράζουν πίσω τα  δάνειά τους στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ιδιώτες

4. Η  ΔΕΑΔΙΧ  δεσμεύεται  να κρατά στα βιβλία της τα «κόκκινα» δάνεια έως ότου η τιμή των δεσμευμένων ακινήτων ξεπεράσει ένα επίπεδο κοντά στην προ της κρίσης τιμή. Έως τότε, οι δανειζόμενοι καταβάλουν ενοίκιο στην ΔΕΑΔΙΧ (για το δικαίωμα να παραμένουν στο σπίτι τους) το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από την τοπική κοινωνία (π.χ. Δήμο) με γνώμονα τα εισοδήματά τους και τις τοπικές συνθήκες.

5. Όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η κρίση της αγοράς  ακινήτων, οι οφειλέτες  θα έχουν το δικαίωμα να  εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από την ΔΕΑΔΙΧ είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή που αντανακλά στην περίπτωση της πρώτης  κατοικίας ή μικρομεσαίας ιδιοκτησίας εμπορικής χρήσης το κεφάλαιο που οφείλουν (άνευ τόκων και προστίμων). Με την ίδρυση της ΔΕΑΔΙΧ επιτυγχάνονται ταυτόχρονα: η προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, η αποτροπή νέας ύφεσης στην αγορά ακινήτων, τα εναπομείναντα κεφάλαια των τραπεζών και, συνεπώς, η επιστροφή  στη κανονικότητα της παροχής ρευστότητας στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο