Καλούμε για ίση μεταχείριση έναντι του νόμου του κρατουμένου απεργού πείνας Σπύρου Χριστοδούλου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Μαρ, 2019

Κατά την πρόσφατη περιοδεία του ΜέΡΑ25 στην Κρήτη είχε προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 26/2 στο Δημαρχείο Ηρακλείου. Η συνέντευξη αναβλήθηκε γιατί το Δημαρχείο ήταν υπό κατάληψη από πολίτες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον κρατούμενο Σπύρο Χριστοδούλου, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14 Γενάρη.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης και η Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα συνομίλησαν με τους καταληψίες, ενημερώθηκαν για τα αιτήματά τους και δεσμεύθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα ώστε να τοποθετηθεί το κόμμα επίσημα.

Ακολουθεί η επίσημη θέση του ΜέΡΑ25 :

«Στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη κύμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης, κυρίως από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο, προς τον κρατούμενο Σπύρο Χριστοδούλου, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14 Γενάρη.

Με την απεργία πείνας ζητά την αποδοχή αίτησής του για συγχώνευση ποινών, που στηρίζεται στο νόμο αλλά και στην πάγια σχετική πρακτική μεταχείρισης των κρατουμένων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία ως προς την ερμηνεία δικονομικών κανόνων (τοπική αρμοδιότητα κλπ.) αλλά πάντως οι αιτήσεις του φαίνεται ότι δεν είχαν τη δέουσα αντιμετώπιση και δεν έχουν καν εισαχθεί σε δικαστήριο για να εξετασθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αν καταστεί αμετάκλητη η καταδίκη του για αδίκημα που κατηγορήθηκε ότι τέλεσε εν τω μεταξύ, η κατά νόμο συγχώνευση ποινών μπορεί τότε να μην ισχύσει. Με την έννοια αυτή, λόγω των καθυστερήσεων, δημιουργούνται εντυπώσεις και υπόνοιες για σκόπιμες διακρίσεις σε βάρος του, οι οποίες εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πλήττουν την εικόνα και το κύρος της δικαιοσύνης.

Το ΜέΡΑ25 πιστεύει και πάγια υποστηρίζει την ισότητα όλων των πολιτών (και συνεπώς και των κρατουμένων) έναντι του νόμου, πέρα από κάθε διάκριση για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς, κοινωνικούς ή ο,τιδήποτε άλλο αντιστρατεύεται την αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 κ.Σπύρος Δερβενιώτης δήλωσε: «Αυτές τις μέρες οι πολίτες έγιναν θεατές ενός σκανδάλου που αφορούσε (πρώην; νύν; οι πληροφορίες διύστανται) στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο ενώ καταδικάστηκε πρωτόδικα για ιδιαίτερα ειδεχθή πράξη, ο πολιτικός του χώρος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τον προστατεύσει, καταργώντας ακόμα και τη διάκριση ανάμεσα σε Πολιτική Εξουσία και ΜΜΕ.

Είναι από τις περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, μέρος του πολιτικού κόσμου όχι.

Έχουμε ζήσει και την αντίστροφη κατάσταση, η πολιτική να μπαίνει στα χωράφια της Δικαιοσύνης (και τα ΜΜΕ να στερούνται και πάλι της αυτονομίας που επιβάλει ο ρόλος τους).

Το ΜέΡΑ25 με τις πολιτικές που προτείνει, αποσκοπεί να βάλει ένα φρένο στις πρακτικές που επιτρέπουν να απαξιώνονται κρίσιμοι θεσμοί στα μάτια των πολιτών.

Μέχρι τότε, δε θα μας αφήνει αδιάφορους καμία περίπτωση όπου οι μή έχοντες πρόσβαση σε επιρροή και δύναμη κινδυνεύουν να στερηθούν δικαιώματα που ένα ευνομούμενο κράτος οφείλει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες του».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο