«Αν η συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τους δικούς σας βουλευτές, θα δώσετε τουλάχιστον ψήφο ανοχής να φύγει η «Μητσοτάκης ΑΕ»;»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Μάι, 2022

Όλοι μας θέλουμε να φύγει η «Μητσοτάκης ΑΕ»! Όμως, όταν θερίζει η Ακρίβεια, ποιος θα είναι υπουργός ενέργειας δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας! Ποιος θα είναι υπουργός οικονομικών δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει να πάει ο ΦΠΑ από το 24% στο 15%! Ποιος θα είναι υπουργός περιβάλλοντος δεν μας αφορά. Μας αφορά να τελειώνουμε με κάθε εξόρυξη και να μην χαθεί η Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση! Και ούτω καθεξής.

Ρωτήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ: Έστω ότι συγκυβερνούμε. Θα επανα-εθνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ; Σιωπή! Συνυπογράφετε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας; Τσιμουδιά!

Λέμε το προφανές: Προοδευτική Συγκυβέρνηση απαιτεί Προοδευτική Προγραμματική Συμφωνία που είναι αδύνατον να γίνει μετά τις εκλογές. Το μόνο που μπορείς να καταλήξεις εντός 3 ημερών είναι η μοιρασιά των υπουργείων. Για ένα κόμμα με σύνθημα ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ, το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί να συμμετάσχει σε τέτοιο αλισβερίσι.

Οπότε, η απάντησή μας είναι κρυστάλλινα καθαρή: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για συγκυβέρνηση, θα πρέπει να μας πουν που διαφωνούν με τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25 τις οποίες προτείνουμε ως θεμέλιο μιας τέτοιας προγραμματικής συμφωνίας. Να αντιπροτείνουν. Να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία. Πριν τις εκλογές βέβαια, καθώς μετά την κάλπη κανένα σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί.

Καταθέτω λοιπόν απόψε σε πανευρωπαϊκή ψηφοφορία των μελών του DiEM25 την εξής διαδικασία:

  1. Το ΜέΡΑ25 να προσκαλέσει τα αντι-δεξιά κόμματα σε προεκλογικό διάλογο στη βάση των 7+1 τομών που προτείνουμε, και βέβαια όποιων άλλων σημείων θέλουν εκείνα να θέσουν υπ’ όψη μας
  2. Το Συνέδριο να δεσμευτεί ότι αν, μετά από έναν τέτοιο προεκλογικό διάλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ – ως το μεγαλύτερο κόμμα – μας προτείνει ελάχιστο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, εμείς θα το θέσουμε στην κρίση των μελών μας πανευρωπαϊκά κι η ετυμηγορία των μελών μας θα δεσμεύει την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.
  3. Το Συνέδριο και τα όργανα δεσμευόμαστε ότι, διαφορετικά, το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο ούτε ανοχής ούτε βέβαια εμπιστοσύνης.

(Απόσπασμα από την Κεντρική Πολιτική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25)

Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων κι η θέση του ΜέΡΑ25 για το ΝΑΤΟ

Οι 7+1 Τομές του ΜέΡΑ25

«Τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση και σας απειλήσουν πάλι με κλείσιμο τραπεζών;»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο