Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων κι η θέση του ΜέΡΑ25 για το ΝΑΤΟ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Μάι, 2022

Δεν είμαστε στο 2015. Το ΝΑΤΟ τότε έψαχνε λόγο ύπαρξης. Σήμερα, τον βρήκε. Με πρόσχημα το αιματοκύλισμα για το οποίο ευθύνεται ο Πούτιν στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τον μιλιταρισμό και καθιστά αδύνατο έναν λογικό διάλογο τόσο για την ειρήνευση της Ουκρανίας όσο και για μια ειρηνική, ασφαλή Ευρώπη.

Με τον Πούτιν από την μία, και το ΝΑΤΟ από την άλλη, τα μαύρα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από μια Ευρώπη ακέφαλη, αντιδραστική, ανίκανη να εξασφαλίσει την Ειρήνη που υποσχέθηκε ότι θα έφερνε στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αντ’ αυτού, η Ευρώπη έχει παραδοθεί στα γεράκια του ΝΑΤΟϊκού παραληρήματος ενώ, την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εκθέτει την Ελλάδα, ιδίως την Αλεξανδρούπολη, σε άμεσο κίνδυνο – χωρίς να μας εξασφαλίζει καν τα ανατολικά μας σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, στις 11 το πρωί, στην ΕΣΗΕΑ, μαζί με τον Jeremy Corbyn και την Ece Temelkuran, θα δώσουμε Συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, προτείνοντας Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Στόχος; Μια Αδέσμευτη, Ανεξάρτητη Ευρώπη που θα προωθεί την παγκόσμια ειρήνη σ’ έναν κόσμο χωρίς στρατιωτικά μπλοκ.

Ελπίζω ότι θα υπερψηφίσετε την πρόταση αυτή στην σχετική πανευρωπαϊκή ψηφοφορία. Προσέξτε όμως: Αν συν-αποφασίσουμε να στηρίξουμε το ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων, αυτό σημαίνει να πάψουν η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια, να είναι ορμητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Και, ναι, να το πω καθαρά: Μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας αυτού που λέω, εισηγούμαι την υπερψήφιση της πρότασης από όλες και όλους σας.

(Απόσπασμα από την Κεντρική Πολιτική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25)

Οι 7+1 Τομές του ΜέΡΑ25

«Τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση και σας απειλήσουν πάλι με κλείσιμο τραπεζών;»

«Αν η συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τους δικούς σας βουλευτές, θα δώσετε τουλάχιστον ψήφο ανοχής να φύγει η «Μητσοτάκης ΑΕ»;»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο