ΜέΡΑ25 Κρήτης: Να σωθεί ο Παλίγκρεμνος – Όχι στην ύβρη της ξενοδοχοποιησης – Όχι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης προς όφελος των ιδιωτών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Ανακοινώσεις Οργανώσεων
14 Μάι, 2022

Ούτε ο πιο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος νους δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την κατασκευή ξενοδοχείου επάνω σε ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Κρήτης, σε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του κρητικού τοπίου, με διεθνή προβολή και απήχηση.

Κι όμως για την κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. φαίνεται ότι «δουλειές» μπορουν να γίνουν παντού. Ακόμα και στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά, εκεί όπου η φύση για χιλιάδες χρόνια δημιούργησε ένα μοναδικό τοπίο που το προορίζουν πια για ξενοδοχειακή εκμετάλλευση. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ευθύνη των «ευφάνταστων» ιδιωτών που συνέλαβαν τη συγκεκριμένη ιδέα, ξεκαθαρίζουμε πως το καταστροφικό σχέδιο έχει προκλητικά την υπογραφή της παρούσας κυβέρνησης.

Η εν μία νυκτί έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τη σαφή και τεκμηριωμένη αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, δείχνει πως πρόκειται για μια απόφαση που επιβλήθηκε άνωθεν. Πολύ δε περισσότερο όταν πλήθος φορέων όπως ο τοπικός Δήμος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλοι έχουν τονίσει με ατρανταχτα επιχειρήματα τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το συγκεκριμένο έργο.

Στεκόμαστε δίπλα στα κινήματα της Κρήτης που διαδηλώνουν την Κυριακή στον Πλακιά και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των χιλιάδων πολιτών που αγωνίζονται για το αυτονόητο. Για να μείνει ο Παλιγκρεμνος ένα μοναδικό και ανέγγιχτο μνημείο της φύσης, μακριά από την ιδιωτικοποίηση, μακριά από τα νύχια των επενδυτών και των κυβερνητικών τους συνεργατών. Στηρίζουμε τις ενέργειες του τοπικού Δήμου και των επιστημόνων που ζητούν την άμεση θέσπιση πλαισίου προστασίας και ανάδειξης του Παλίγκρεμνου και την κήρυξή του ως προστατευόμενου τοπίου – μνημείου της φύσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο