Τομέας Δικαιωμάτων: Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυθαίρετη αστυνομική βία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Οκτ, 2021

Τα γεγονότα στο Πέραμα ανέδειξαν για πολλοστή φορά την υπερβολική και, αυθαίρετη βία που ασκεί, δυστυχώς όλο και συχνότερα, η ελληνική αστυνομία σε βάρος κατοίκων της χώρας.

Ο φόνος ενός αόπλου, 18χρονου Ρομά από αστυνομικούς με δεκάδες σφαίρες είναι ένα ακόμα επεισόδιο ακραίας αστυνομικής βίας, η οποία καθίσταται πια ανεξέλεγκτη με ευθύνη της κυβέρνησης.

Απαιτούμε διάφανες διαδικασίες απόδοσης πλήρων ευθυνών στους υπεύθυνους αυτού του εγκλήματος χωρίς «εκπτώσεις» λόγω της αστυνομικής ιδιότητας των δραστών.

Το ΜέΡΑ25 έχει καταστήσει δημόσια γνωστές τις θέσεις του για τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερβολικής έως αυθαίρετης αστυνομικής βίας: Αφοπλισμός των αστυνομικών που μετέχουν σε καθημερινές περιπολίες και κατάργηση των ειδικών σωμάτων της αστυνομίας (ΜΑΤ, ομάδες Δέλτα, Ζήτα, Δίας κλπ.). Μέχρι τότε, να διασφαλίζεται η λογοδοσία των σωμάτων αυτών με την υποχρέωση τους να φέρουν διακριτικά σε ώρα υπηρεσίας και την καθιέρωση ανεξάρτητου οργάνου ελέγχου της αστυνομικής αυθαιρεσίας με αποφασιστικό ρόλο για τις κυρώσεις σε βάρος τους.

Επίσης απαιτούμε έλεγχο των προγραμμάτων σπουδών και εκπαίδευσης των αστυνομικών σωμάτων από ΔΙΑΣΚΕΠ με αποφασιστικό ρόλο. Να διασφαλίζεται η σταθερή εκπαίδευση των αστυνομικών στα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στους Ρομά συμπολίτες και συμπολίτισσες που βιώνουν ένα διαρκή μερικό ή ολικό αποκλεισμό από δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες και πολίτισσες με αποτέλεσμα να σπρώχνονται στο περιθώριο της κοινωνίας, μια εξέλιξη που όχι μόνο δεν ευνοεί την ομαλή ένταξή τους σ’ αυτήν αλλά αντιθέτως τους οδηγεί σε απομόνωση και παραβατικότητα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο