Το «εφεύρημα» της «κυβερνησιμότητας» είναι τελικά αντισυνταγματική ανατροπή της λαϊκής βούλησης!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Δεκ, 2022

Αυτό προκύπτει από την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία κρίνει ως αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, με τους νόμους 4623/19 και 4625/19, που ήταν από τους πρώτους που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019, υπήρξε σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια προς τις οικονομικές επιτροπές και τις επιτροπές ποιότητας ζωής των δήμων και υπήρξε περαιτέρω αλλοίωση των εκλογικών συσχετισμών, καθώς οι παρατάξεις των δημάρχων απέκτησαν πλασματικές πλειοψηφίες 3/5 στη σύνθεση αυτών των επιτροπών. Αυτές οι αλλαγές έγιναν από τη «Μητσοτάκης Α.Ε.» στον βωμό της “κυβερνησιμότητας”, συκοφαντώντας την απλή αναλογική ως πρόβλημα (σε αντίθεση και με τη  Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα εκλογικά συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και βαφτίζοντας λύση την καταπάτηση της λαϊκής βούλησης.

Όμως όπως αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ:
«Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.· και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου. Εξ άλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Για τους λόγους αυτούς, οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.»

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και διεκδικεί την άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου με την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα συμβούλια (δημοτικά και περιφερειακά) και την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε πως η «Μητσοτάκης Α.Ε.» θα συνεχίσει αναίσχυντα τις αυταρχικές μεθοδεύσεις της ενάντια στη δημοκρατία και την πολυφωνία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς μέσα από την αντισυνταγματική μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές, επιδιώκει τη μετατροπή τους σε διακοσμητικά όργανα και  τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια των δημάρχων «χειροκροτητών» της κυβέρνησης. Είναι αποκαλυπτική και ξεδιάντροπα προκλητική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο, όπου ανέφερε προς τους δημάρχους: «Στο τέλος αναρωτηθείτε όχι τι έκανε η κυβέρνηση για σας, αλλά τι θα κάνετε εσείς για την κυβέρνηση του τόπου».

Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε αυτόν τον σφετερισμό του κράτους και της αυτοδιοίκησης από τη Νέα Δημοκρατία και ενάντια στον αποκλεισμό των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και κυρίως όσων αγωνίζονται κατά των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονιακού πλαισίου. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ανατροπή του εγκληματικού εκλογικού νόμου και αυτών των πολιτικών, προτάσσοντας μία διαφορετική αυτοδιοίκηση—μία αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, πράσινη, δημοκρατική και ακηδεμόνευτη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο