Χαιρετισμός του ΜέΡΑ25 στην Ένωση Εισαγγελέων: Οι Εισαγγελίες δεν πρέπει να είναι παραπληρώματα των Αστυνομικών Αρχών

Δραστηριότητα
04 Δεκ, 2022

Κυρίες και Κύριοι ,

Κατ’ αρχήν, μεταφέρω στη Γενική Συνέλευση και σε όλα τα μέλη της Ένωσής σας, το χαιρετισμό από τον την Κεντρική μας Επιτροπή , το Γραμματέα μας, Γιάνη Βαρουφάκη και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα .

Χαιρετισμός που συνοδεύεται από την οφειλόμενη τιμή και σεβασμό προς τους θεσμικούς φρουρούς της νομιμότητας και της Συνταγματικής Τάξης.

Στην αναταραχή των σημερινών καιρών, οι Εισαγγελείς επωμίζεστε έναν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο. Η εκτελεστική εξουσία έχει εξ ορισμού δεσπόζουσα θέση έναντι της κοινωνίας. Στη Δικαιοσύνη, στους Δικαστές και τους Εισαγγελείς, ανήκει η θεσμική ευθύνη και για την τήρηση της νομιμότητας αλλά και για την άμυνα απέναντι στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και για την προστασία των δικαιωμάτων.

Η έξαρση του αυταρχισμού και της κατασταλτικής βίας δεν είναι ελληνικό χαρακτηριστικό. Είναι ένα διαρκώς κλιμακούμενο διεθνές φαινόμενο. Στη κρατική κατασταλτική δράση όλο και μειώνεται η αναλογία του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, και όλο και αυξάνεται η ενέργεια που καταναλώνεται κατά της διαφορετικότητας, κατά της πολιτικής διαφωνίας, της συνταγματικά κατοχυρωμένης διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης και, κυρίως, κατά της πολιτικά ανεκτής ανυπακοής.

Κυρίες και κύριοι

Η δράση καταστολής με βία, ξύλο και χημικά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Κατά των συνταξιούχων, που βλέπουν να ληστεύονται κόποι μιας ζωής.

Κατά των μαθητών, που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Κατά των εργαζομένων, που έχουν φτάσει να ζητούν τα στοιχειώδη.

Κατά των φοιτητών που περιφρουρούν το πανεπιστήμιο ως χώρο μάθησης, αμφισβήτησης και ελευθερίας των ιδεών – και όχι σαν μια μεταλυκειακή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης.

Κατά των κινητοποιήσεων για το πρωτοφανές κύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όχι μόνο με τις καθημερινές κακοποιήσεις αλλά και με βιασμούς και γυναικοκτονίες.

Η κοινωνία προσβλέπει – και πρέπει να έχει το δικαίωμα να προσβλέπει – στην αναγκαία παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, στο ύψος της θεσμικής τους ευθύνης.

Οι εισαγγελίες δεν είναι απλό παραπλήρωμα των κρατικών μηχανισμών και της Αστυνομίας. Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι και απέναντι σε αυτούς υπάρχει ανάγκη προστασίας της νομιμότητας. Πόσο μάλλον αν συνεκτιμήσουμε την διαρκή αύξηση των περιστατικών έκνομης αυθαιρεσίας (ενδεικτικά : πρόσφατες υποθέσεις Σιαμπάνη, Καττή , Ινδαρέ, οι φοιτητές στην Κρήτη, οι 78 και το πογκρόμ στα προσφυγικά κλπ.)

Κανείς άλλος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα που έχει ο/η Εισαγγελέας να προστατεύσει την κοινωνία από την αυθαιρεσία, την κατάχρηση και τον ασύμμετρο αυταρχισμό.
Όλοι έχουμε σωρευμένη εμπειρία για την συχνά προνομιακή και ευνοϊκή μεταχείριση των οργάνων της τάξης σε πολλές σχετικές περιπτώσεις. Έκνομες και παράνομες υπερβάσεις αντιμετωπίζονται, συχνά, με σκανδαλώδη ηπιότητα και επιείκεια, ακόμα και όταν οι υποθέσεις φτάνουν στο ακροατήριο.

Να θυμηθούμε το σκηνικό, σε υποθέσεις σαν τα παραδείγματα που προανέφερα: Πανομοιότυπες καταθέσεις για τη δίωξη πολιτών ή για την “προστασία” “συναδέλφων”. Δεν θα σας τρομάξει, τους Εισαγγελείς, αν ακούσετε και τον χαρακτηρισμό “στημένες δικογραφίες”.
Αρκεί, λοιπόν, η δυσπιστία στην αποδοχή τέτοιων καταστάσεων.

Επίσης : Μέτρο στις εύκολες προφυλακίσεις, ιδίως για κατηγορούμενους συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.

Μεγαλύτερη προσοχή στα υπομνήματα και στις εξηγήσεις, για να μη φτάνουν, ακόμα και σε σοβαρές υποθέσεις, τα κλητήρια θεσπίσματα ή και οι προτάσεις στο Συμβούλιο, να είναι μόνο η περιληπτική απόδοση του διαβιβαστικού της Αστυνομίας
Με το θεσμικό και το επιστημονικό της κύρος, η Ένωση Εισαγγελέων έχει και την ευθύνη έκφρασης γνώμης – και θεσμικής και επιστημονικής – για φλέγοντα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινή πραγματικότητα. Π.Χ. από τα πιο πρόσφατα, για την πρακτική των ανέλεγκτων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ή τον πρόσφατο νόμο για την απαραδεκτη αναγραφή των υποδικιών στο ποινικό μητρώο. Και αύριο με την έκφραση γνώμης στο απαράδεκτο νομοσχέδιο που δεν περιλαμβάνει στην έννοια της Εθνικής Ασφάλειας την Προστασία της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Εδαφικής Ακεραιότητας .

Συνειρμικά, ανασύρονται δύο χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα Εισαγγελέων που, ακολουθώντας τη συνείδησή τους, κατάφεραν και έκαναν τη διαφορά.

Ο Δημήτρης Τσεβάς που αποκάλυψε τους δολοφόνους του Πολυτεχνείου και οδήγησε στη δίωξη και την τιμωρία τους
Και ο Παύλος Δελαπόρτας που επί δεκαετίες υπηρέτησε, με επιμονή στα ιδανικά της ελευθερίας και του Ανθρωπισμού από τη Μεταξική δικτατορία ως τον εμφύλιο και τα μετεμφυλιακά χρόνια. Τηρώντας ευλαβικά τη νομιμότητα, έσωσε δεκάδες ή και εκατοντάδες ανθρώπους από τον άδικο διωγμό, τη δολοφονία, την εκτέλεση, το σακάτεμα και τα κάτεργα, χωρίς να φοβηθεί τη δράση του τότε παρακράτους και τις μόνιμες εναντίον του απειλές. Για να φτάσει, στη δεκαετία του ’60, να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην αποκάλυψη και τιμωρία των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με αυτές τις σκέψεις και αυτά τα παραδείγματα χαιρετίζουμε τη Γενική Συνέλευση της Ένωσής Σας
και ευχόμαστε από καρδιάς Καλή επιτυχία.

Σαράντος Θεοδωρόπουλος, μέλος Κ.Ε. ΜέΡΑ25,  Αναπληρωτής Συντονιστής τομέα Δικαιοσύνης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο