Όσα έγιναν στην διήμερη περιοδεία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στην Κρήτη

Συνεντεύξεις - videos
07 Ιούλ, 2022

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, την Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 όπου ανακοίνωσε την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος και απηύθυνε κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο της Κρήτης.

Η περιοδεία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου μαζί με τον Βουλευτή Ηρακλείου Γιώργο Λογιάδη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25 Κρήτης. Τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 υποδέχθηκε η διευθύντρια του Μουσείου η οποία και ξενάγησε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο χώρο του Μουσείου με τα σπουδαία αρχαιολογικά εκθέματα.

Στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και η αντιπροσωπεία του κόμματος πραγματοποίησαν συνάντηση με εργαζόμενους του Μουσείου, όπου συζητήθηκαν οι προωθούμενες πολιτικές της Κυβέρνησης και της Υπουργού Πολιτισμού για την μετατροπή των μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως η στήριξη του κόμματος είναι δεδομένη στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές της κ. Μενδώνη. “Μιλάμε για μία διεθνή πρακτική, επικαλούνται την ευελιξία, που είναι σημαντική, όμως η έλλειψη της είναι προσχεδιασμένη για να υπάρξει σταδιακή εμπορευματοποίηση. Και το έργο για τους εργαζόμενους το έχουμε δει κι αυτό σε μια σειρά από τομείς του δημοσίου με σοβαρές συνέπειες γι’ αυτούς” επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά το πέρας της επίσκεψης και της συνάντησης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

«Θα ξεκινήσω από τα πολύ πολύ θετικά. Αυτό εδώ το Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα κόσμημα, ένα διαμάντι. Το παρακολουθώ από τα μικράτα μου, από τη δεκαετία του ’60. Σήμερα είχα τη χαρά να με ξεναγήσουν οι προϊστάμενοι, το προσωπικό. Αναβαθμίζεται συνεχώς. Αποδεικνύει καθημερινά ότι τα αρχαιολογικά μας μουσεία μπορούν να βελτιώνονται και πραγματικά να λειτουργούν με έναν τρόπο που δεν υπάρχει ξένος επισκέπτης, και βεβαίως Έλληνας, που να μη θαυμάζει, όχι μόνο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι μας, οι συντηρητές μας το αναδεικνύουν, τον καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι με τον διεθνή πολιτισμό.

Τώρα στα αρνητικά. Η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. στη διαδικασία εμπορευματοποίησης των πάντων έχει δρομολογήσει τη μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ. Είναι το πρώτο στάδιο, αυτό που κάνουν στα πανεπιστήμια, αυτό που κάνουν στα νοσοκομεία, εκχωρούν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, θα δώσουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό με τον οποίο δεν θα βγαίνει το Μουσείο μόνο και μόνο για να αναγκάσουν το Μουσείο να «πέσει» στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα, των χορηγών που δεν ενδιαφέρονται για το έργο που επιτελείται εδώ μέσα. 

Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι. Δεν χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να δοθούν πολύ περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στους διοικητικούς. Μπορεί το πωλητήριο του Μουσείου να λειτουργήσει καλά, μπορεί το Μουσείο να ελέγχει τη δημιουργία νέων αντιγράφων εκθεμάτων για το πωλητήριο, μπορεί και το κυλικείο να λειτουργήσει τέλεια, δεν χρειάζεται ιδιωτικοποίηση για αυτό, δεν χρειάζεται να έρθει ο ιδιώτης, ο φίλος του φίλου του βουλευτή, του Περιφερειάρχη της Μητσοτάκης Α.Ε. για να λειτουργήσει σωστά το Μουσείο. 

Το ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι, χρειάζεται αποκέντρωση, χρειάζονται περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στη διοίκηση αυτού του εξαιρετικού Μουσείου αλλά δεν χρειάζεται εμπορευματοποίηση και θα είμαστε εναντίον και θα σταθούμε τείχος μπροστά στην προσπάθεια να γίνει το Μουσείο ΝΠΔΔ που είναι το πρώτο στάδιο της εμπορευματοποίησης και ουσιαστικά της καταστροφής αυτού του κοσμήματος».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την εκλογολογία ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε:

«Εμείς είμαστε σε διάταξη εκλογικής μάχης εδώ και καιρό, όχι μόνο τώρα. Έχουμε ολοκληρώσει το Συνέδριό μας, βρισκόμαστε σε διαδικασία της προεκλογικής εκστρατείας. Η προεκλογική εκστρατεία για εμάς ξεκίνησε εδώ και μήνες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή η Μητσοτάκης Α.Ε. προσπαθεί να κλείσει όλες τις μπίζνες που έχει αφήσει ανοιχτές ελπίζοντας σε μια-δυο ζαριές για να κρατήσει την εξουσία. Το ΜέΡΑ25 θα είμαστε εδώ με το κάλεσμά μας ήταν λαϊκή συσπείρωση, λαϊκή συστράτευση εναντίον της Μητσοτάκης ΑΕ και εναντίον κάθε μορφής ολιγαρχίας».

Το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκε στο Ρέθυμνο, όπου μαζί με κλιμάκιο του κόμματος είχε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στον Τουρισμό στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τις συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό, το εποχικό επίδομα ανεργίας αλλά και την ανύπαρκτη κατ’ ουσίαν επιθεώρηση εργασίας. Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας, δυνατά συνδικάτα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην απασχόληση στον Τουρισμό.

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι σοβαρές συλλογικές συμβάσεις γιατί μόνο μέσα από αυτές μπορεί να υπάρξει και συνεννόηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αλαλούμ, έχουμε μία άναρχη υποτιθέμενη ανάπτυξη του τουρισμού που είναι εντελώς άρπα κόλλα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ένα τουριστικό προϊόν. Δεν χρειάζονται κυβερνητικά μέτρα αυτή τη στιγμή πέραν του να σταματήσει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στο χώρο του τουρισμού, γιατί καλά οργανωμένοι εργαζόμενοι με συλλογικές συμβάσεις αυτή τη στιγμή θα ήταν η βάση πάνω στην οποία θα γινόταν μία συγκρότηση του τουριστικού αγαθού».

Το απόγευμα της Δευτέρας επισκέφτηκε τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου και συζήτησε με τοπικούς παραγωγούς για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Την Τρίτη, η μέρα ξεκίνησε με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στο Studio Ρέθυμνο και τον Σταύρο Ρακιντζή και κατόπιν στο Ράδιο Κρήτη 101,5 FM με τον Μανώλη Αργυράκη όπου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για την περιοδεία του στην Κρήτη, το δημοψήφισμα του 2015: «Οι Κρητικοί το «Όχι» του δημοψηφίσματος το 2015 να το κάνουν πράξη», την ακρίβεια και τις εκλογές.

Το μεσημέρι έδωσε Συνέντευξη Τύπου στο «Καφέ Μαρίνα», με θέμα: «Με το βλέμμα στο μέλλον. 7 Χρόνια από το Δημοψήφισμα». Μαζί του ήταν η Αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα που αναφέρθηκε στο φίλο και σύντροφο Πέτρο Μηλιαράκη απευθύνοντας έναν πολιτικό χαιρετισμό καθώς και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης. Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνιζε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης.

Εκκινώντας, όπως είπε, την προεκλογική εκστρατεία από την Κρήτη και το Ηράκλειο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από κόμματα και κινήσεις που λέμε ότι θέλουμε να ανατρέψουμε το ολιγαρχικό κατεστημένο, τουλάχιστον έναν διάλογο που να αφήνει ανοικτή την προοπτική μιας τέτοιας ανατροπής» και συμπλήρωσε ότι θέση του κόμματος που αναδείχθηκε και από το Συνέδριο, είναι η ανάγκη προεκλογικών συνεργασιών, στη βάση των προγραμμάτων των κομμάτων και όχι μετεκλογικές συνεργασίες, με τη μορφή της «μοιρασιάς υπουργείων» όπως ανέφερε.

«Με στόχο να συνεισφέρουμε στην απαραίτητη κουλτούρα διαλόγου, το πρόσφατο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 αποφάσισε να καλέσει σε διάλογο κάθε κίνηση και συλλογικότητα του αγωνιστικού χώρου, κάθε κόμμα – κοινοβουλευτικό ή μη – που ενδιαφέρεται για συστράτευση στον αγώνα για ρήξη με την ολιγαρχία. Εμείς, στον διάλογο αυτόν, θα καταθέσουμε τις 7+1 Τομές που κρίνουμε ως αναγκαίες για τη χώρα και τον λαό. Οι συνομιλήτριες και συνομιλητές μας θα καταθέσουν τις δικές τους θέσεις. Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος (ακόμα και με διαφωνία), κάθε συγκροτημένη πρόταση που θα λάβουμε θα τεθεί σε εσωτερική ψηφοφορία των μελών του ΜέΡΑ25-DiEM25. Πρόκειται για έντιμη, καθαρή πρόταση: Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση επί αρχών, πολιτικών και δράσεων» προσέθεσε.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Βαρουφάκης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, ο Βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης και κλιμάκιο στελεχών του ΜέΡΑ25 Κρήτης είχαν συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τον Σύλλογο Ερευνητών – Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στην Έρευνα.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των ερευνητών/τριών έθεσαν το ζήτημα της επισφάλειας, των ολιγόμηνων συμβάσεων, της ασφάλισης, των αποδοχών και των λεγόμενων «παραδοτέων» στις υποτροφίες. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε σε μια διαδικασία προλεταριοποίησης των ερευνητών για να παράγουν υπεραξίες του συστήματος που αλώνουν το πανεπιστήμιο. «Θέλουμε πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι επιχείρηση» επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τους ερευνητές να συμφωνούν πως δεν πρέπει να μπει η ιδέα του εργοδότη, του μάνατζερ και του κέρδους στο πανεπιστήμιο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

«Είχα τη χαρά να μιλήσω με εκπροσώπους του Συλλόγου Ερευνητών, Ερευνητριών και εργαζόμενων στο χώρο της έρευνας Ηρακλείου. Τα παιδιά αυτά εδώ και δεκαετίες στηρίζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, την ελληνική πανεπιστημιακή έρευνα, είναι είλωτες. Ένα πανεπιστημιακό σύστημα, ερευνητικό σύστημα σε κατάρρευση το οποίο βασίζεται στη δωρεάν εργασία ουσιαστικά, στο πρεκαριάτο της διανόησης. Έχουμε ιερή υποχρέωση, ως Πολιτεία, να πάψει αυτή η στυγνή εκμετάλλευση, γιατί αυτή η εκμετάλλευση δεν παράγει, τελικά, καλής ποιότητας γνώση, παρά τις τεράστιες προσπάθειες και γνώσεις των παιδιών αυτών. Αν θέλουμε σοβαρή παραγωγή γνώσης, έρευνας, αυθεντικής βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο η ελληνική επιστήμη, η μηχανολογία, η βιοτεχνολογία, η πληροφορική κατακτούν τον υπόλοιπο κόσμο –αν μας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό- θα πρέπει να υπάρξει μία πλήρης αποδέσμευση της δουλειάς αυτών των ανθρώπων από τις συνθήκες πρεκαριάτου, λες και είναι στην efood ή εργολαβικοί εργαζόμενοι σε νοσοκομείο. Η εργολαβική εργασία πρέπει να σταματήσει παντού, αλλά σε αυτό το χώρο σημαίνει ότι δε θα υπάρξει ποτέ έρευνα. Υποτροφίες για τους διδάκτορες πρέπει να είναι τέτοιες που να τους δίνουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν για τρία χρόνια με πλήρη αφοσίωση στην έρευνα, μεταδιδακτορικοί θα πρέπει να κάνουν μεταδιδακτορική μελέτη χωρίς να είναι είλωτες που να κρατάνε τις τσάντες των καθηγητάδων, χωρίς να αγωνιούν για το αν θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα, για το αν θα έχουν ασφάλιση. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει έρευνα και το να υπάρξει έρευνα είναι προαπαιτούμενο για να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα».

Το απόγευμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, ο Βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης και κλιμάκιο στελεχών του ΜέΡΑ25 Κρήτης, είχαν συζήτηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών κινημάτων της Κρήτης στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος τύπου Κρήτης του ΜέΡΑ25, Μάριος Διονέλλης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα των εξορύξεων, των απορριμμάτων, της ενέργειας, του “υβριδικού” της Σητείας, της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών που μετατρέπεται σε περίκλειστο καζίνο, του αεροδρόμιου στο Καστέλι, της Χρυσής, του Παλίγκρεμνου στην πλάκα που θέλουν να χτίσουν ξενοδοχείο, των φυσητήρων, των ακτογραμμών, της δικαιοσύνης και του ρόλου της σε όλα αυτά, αλλά και το ζήτημα της επέλαση της ΤΕΡΝΑ και της κάθε ΤΕΡΝΑ της ολιγαρχίας στον τόπο.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που τάσσεται εναντίον κάθε εξόρυξης, εναντίον του αεροδρομίου στο Καστέλι που συνδυάζει την κακία με την βλακεία και εναντίον των ανεμογεννητριών στη στεριά. «Στηρίζουμε τους αγώνες των περιβαλλοντικών κινημάτων σε τοπικό επίπεδο» επισήμανε ακόμη ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ενώ σχολίασε καταληκτικά πως «Πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί κόντρα σε όλες αυτές τις πρακτικές που θυσιάζουν μελλοντικές αξίες για κάποιες πρόσκαιρες προσόδους δήθεν επενδυτών».

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, οπότε και βρέθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στην Πύλη Βηθλεέμ για να παρακολουθήσει το «mέta-μπουλούκι» 2 στο πλαίσιο της περιοδείας που διοργανώνει το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού) ανά την Ελλάδα προτείνοντας το πνεύμα της συλλογικής γιορτής ως κατάσταση αυτοδικαίως πολιτική.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο