Γ. Βαρουφάκης στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου: Να σταματήσει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στο χώρο του τουρισμού και να υπάρξουν υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Ιούλ, 2022

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στον Τουρισμό είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και κλιμάκιο του κόμματος στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τις συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό, το εποχικό επίδομα ανεργίας αλλά και την ανύπαρκτη κατ’ ουσίαν επιθεώρηση εργασίας. «Το ΣΕΠΕ Ρέθυμνου έχει μία υπάλληλο και αυτή υπό συνταξιοδότηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας, δυνατά συνδικάτα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην απασχόληση στον Τουρισμό.

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στα τοπικά μέσα:

«Έχουμε και εδώ το φαινόμενο που ξεκίνησε από την Αμερική, της λεγόμενης μεγάλης παραίτησης. Εργαζόμενοι μετά την πανδημία οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε ένα φάσμα τραγικών συνθηκών διαβίωσης εργασίας, συνθήκες γαλέρας. Παράλληλα υπάρχει πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, τα αεροδρόμια είναι φίσκα στους ξένους τουρίστες αλλά έχεις και τις πληθωριστικές τάσεις οι οποίες περικόπτουν τα ποσοστά κέρδους των εργοδοτών αλλά έχεις και εργοδότες οι οποίοι προσπαθούν να ρεφάρουν εις βάρος της μισθωτής εργασίας. Αυτό που λέγαμε κάποτε η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας ο τουρισμός, εξελίχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας στο μεγάλο βαρίδι που μας τράβηξε όλους προς τα κάτω, τις κοινωνίες ιδίως της Κρήτης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των άλλων τουριστικών περιοχών και σήμερα γίνεται το ανάποδο. Αντί να αποτελούν εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την μεγέθυνση των τοπικών κοινωνιών. Η πολύ μεγάλη προσέλευση τουριστών φέρνει πολύ μεγάλα προβλήματα αντί να λύνει προβλήματα. Έχει να κάνει με τη δόμηση της αγοράς εργασίας, το γεγονός ότι δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις αποδεικνύει τι; Ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι μια πολυτέλεια που έχει μια χώρα όταν έχει να δίνει στους εργαζόμενους, είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί η όποια προσέλευση τουριστών να οδηγήσει σε μεγέθυνση και σε ανάπτυξη.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι σοβαρές συλλογικές συμβάσεις γιατί μόνο μέσα από αυτές μπορεί να υπάρξει και συνεννόηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αλαλούμ, έχουμε μία άναρχη υποτιθέμενη ανάπτυξη του τουρισμού που είναι εντελώς άρπα κόλλα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ένα τουριστικό προϊόν. Δεν χρειάζονται κυβερνητικά μέτρα αυτή τη στιγμή πέραν του να σταματήσει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στο χώρο του τουρισμού, γιατί καλά οργανωμένοι εργαζόμενοι με συλλογικές συμβάσεις αυτή τη στιγμή θα ήταν η βάση πάνω στην οποία θα γινόταν μία συγκρότηση του τουριστικού αγαθού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άρθρο του κ. Δραγασάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών για το δημοψήφισμα απάντησε:

«Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Δραγασάκη για τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο παρουσίασε εκείνο το παλλαϊκό αίτημα για ΟΧΙ στην Τρόικα ως ένα παλλαϊκό αίτημα για το 3ο μνημόνιο. Χρειάζεται να έχεις μελετήσει τον Γκαίτε και τον τρόπο με τον οποίο ο Γκαίτε γράφει τους λόγους του Μεφιστοφελή για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις το σκεπτικό του κ. Δραγασάκη.

Η αλήθεια είναι ότι το Δημοψήφισμα αυτό ήταν μία μεγαλειώδης στιγμή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός έδειξε την ωριμότητά τους και το γεγονός ότι κατάλαβε μέσα στο πετσί του εκείνη τη στιγμή ότι το διακύβευμα ήταν η βιωσιμότητα της χώρας. Ψήφισε 62% ΝΑΙ στη βιωσιμότητα της χώρας η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ΝΑΙ στο 3ο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς, εκείνο το βράδυ ανετράπη ο λαός. Είχαμε μία πλήρη ανατροπή του λαού από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Δραγασάκη. Δεν παύει να είναι κορυφαία στιγμή για τα δημοκρατικά δεδομένα της χώρας ότι ο λαός είπε εκείνο το ΟΧΙ και γι’ αυτό το γιορτάζουμε. Είναι μία καλή αρχή, μία καλή αρχή για να γκρεμίσουμε το 3ο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα, το 4ο που έφεραν τον Αύγουστο του 2018 και αυτό το 5ο το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί όλα αυτά περί εξόδου από τα μνημόνια και τέλος της ενισχυμένης εποπτείας είναι, για να χρησιμοποιήσω μία επιστημονική έκφραση, κουραφέξαλα. Το κράτος μας είναι πιο πτωχευμένο σήμερα από ότι ήταν ποτέ. Έχουμε ένα χρέος 400 δις και ένα εισόδημα κάτω από τα 200. Όταν πτωχεύσαμε είχαμε 300 αντί για τα 400 χρέος και 220 αντί 200-195 εισόδημα».

Μετά το πέρας της συζήτησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η αυτοδιοίκηση λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο