Σοφία Σακοράφα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής: «Η υπευθυνότητα και η συνέπεια δεν μάς αφήνει άλλα περιθώρια: Αποχωρώ από τη διαδικασία!»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Ιούλ, 2022

«Αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί στην υποβάθμιση της διαδικασίας. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε στη νομιμοποίηση κατάφωρα καταχρηστικών διαδικασιών. Καλούμε τους πάντες – και την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα – να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ως προς εμάς, η υπευθυνότητα και η συνέπεια δεν μάς αφήνει άλλα περιθώρια: Αποχωρώ από τη διαδικασία!»

Αποχώρησε σήμερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, η Σοφία Σακοράφα, εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με συγκεκριμένες καταγγελίες.

Η κ. Σακοράφα είχε ήδη απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στους εξοπλισμούς και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής αλλά και με επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της.

Η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής και συνέργειας, για τη νομιμοποίηση μιας κατάφωρα καταχρηστικής πρακτικής, που μετατρέπει το έκτακτο σε μόνιμο και διαρκές. Δεν έχει καν εκπονηθεί από τις τελευταίες κυβερνήσεις το προβλεπόμενο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών. Αυτή η μεθοδολογία, με την διαρκή επίκληση κατεπείγοντος και εκτάκτων αναγκών, συνεπάγεται μη ορθολογική διαχείριση αλλά και πολλαπλάσιο κόστος για τον ελληνικό λαό. Χρησιμοποιείται σκόπιμα από την Κυβέρνηση για την απόλυτη πρόσδεση στο αμερικανονατοϊκό άρμα αλλά και για να καλυφθούν άλλες αβελτηρίες.

Επικαλούνται συνέχεια «κρίση». Αν είμαστε σε κρίση, η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον Ελληνικό λαό, γιατί δεν εφαρμόζει και άλλα πρωτόκολλα αντιμετώπισης, όπως η διασφάλιση της πρωτογενούς παραγωγής και η ενεργειακή ασφάλεια. Όμως, η επίκληση της κρίσης χρησιμοποιείται μόνο για να φαλκιδεύεται η διαδικασία έγκρισης των προγραμμάτων.

Έτσι διαμορφώνεται, τελικά, και ο κανόνας των ελληνικών εξοπλισμών: Στις μεγάλες αμυντικές προμήθειες αγοράζουμε Αμερικάνικα προϊόντα και στις μικρότερες Γερμανικά, εκτός αν οι ΗΠΑ έχουν λόγο να αγοράσουμε Γαλλικά. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα η ελληνική Κυβέρνηση, με πρωτοφανή σπουδή (αν όχι βία) έχει περάσει, σε λιγότερο από 20 ημέρες, δεκάδες εξοπλιστικά προγράμματα, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο