Γιάνης Βαρουφάκης: Η ρήξη που δεν έγινε ποτέ είναι η μόνη απάντηση στην κρίση που δεν έφυγε ποτέ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Ιούλ, 2022

Κύριε Πρωθυπουργέ, αναφερθήκατε σε απάντηση -και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, που απαντήσατε- σε περιστατικά εκμετάλλευσης εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού.

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν είναι περιστατικά, ο κανόνας είναι και είναι και ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζεται αυτή η τραγωδία στον τουριστικό κλάδο φέτος. Μετά από μία πολύ σκληρή πανδημία, που ήταν όλα κλειστά, έχουμε πολλούς τουρίστες και αυτό είναι πολύ καλό και μάλιστα έχουν και τη διάθεση να ξοδέψουν. Και όμως, έχουμε έλλειψη προσωπικού. Γιατί έχουμε έλλειψη προσωπικού; Ξαφνικά τεμπελιάζουν οι νέοι και οι νέες μας; Γιατί δεν θέλουν; Γιατί είναι καθεστώς γαλέρας, είναι καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης, που τελικά δεν είναι καν προς το συμφέρον των ξενοδόχων. Υπάρχει μια αποτυχία της αγοράς με καθαρά μικρο-οικονομικούς όρους εδώ.

Μιλήσατε για την εφαρμογή των νόμων, για τις ρυθμιστικές αρχές. Ποιες ρυθμιστικές αρχές; Σας έδωσα το συγκεκριμένο παράδειγμα του Ρεθύμνου, επειδή από εκεί ήρθα προχθές. Η Επιθεώρηση Εργασίας στο Ρέθυμνο, κύριε Πρωθυπουργέ, έχει ένα άτομο το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς συνταξιοδότησης. Δεν υπάρχει ΣΕΠΕ, δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό φαντάζομαι ότι ως Πρωθυπουργός θα πρέπει να το ξέρετε.

Αναφερθήκατε στη Novartis. Ξέρετε, εμείς από την αρχή, δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει -είμαστε μικρό κόμμα, μπορεί να μην είμαστε αξιοπρόσεκτοι για εσάς, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντική αυτή η τοποθέτησή μας-, αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία της δαιμονοποίησης και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Δεν συμμετέχουμε εμείς σε αυτές τις Επιτροπές. Θεωρούμε ότι δεν είναι δουλειά των Βουλευτών και των Υπουργών να είναι εισαγγελείς.

Εγώ έχω πει ότι δεν θα κρίνω ποιος είναι και ποιος δεν είναι ένοχος. Θα ήθελα –και αυτή είναι η θέση του ΜέΡΑ25- να υπάρχει ένα σοβαρό σώμα δίωξης μεγαλοεπιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος, ένα δικό μας FBI, γιατί, κακά τα ψέματα, δύο μεγάλα σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί σε αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες: Siemens και Novartis. FBI και τα δύο. Είναι ντροπή μας!

Ως ευρωπαϊκή χώρα γνωρίζουμε -και οι πέτρες γνωρίζουν- ότι γίνονται σκάνδαλα. Εγώ δεν πρόκειται να ενοχοποιήσω κανέναν, αλλά το γνωρίζουμε. Ο λαός μας το γνωρίζει. Δεν είναι δυνατόν δύο φορές το FBI να έχει αποκαλύψει τέτοιου είδους τεράστια μεγαλοεπιχειρηματικά πολιτικά σκάνδαλα και εμείς να μην έχουμε έναν τρόπο να διαλευκάνουμε την υπόθεση και τελικά οι ένοχοι να παραμένουν άγνωστοι μέσα στο «υπόγειο» της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής.

Εισαγγελέας δεν είμαι, όμως μπορώ να σας κρίνω, να κρίνω το γεγονός ότι διώκετε τους διώκτες, άσχετα από το πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους, και διώκετε, κύριε Μητσοτάκη, δημοσιογράφους. Αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να το ανεχθούμε ποτέ. Διασύρετε τη χώρα διώκοντας δημοσιογράφους, αντιγράφοντας τον Ερντογάν και τον Όρμπαν. Σας έχουμε καταγγείλει για εξορμπανισμό εδώ και δύο χρόνια.

Μιλάτε για τη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην οποία θεωρείτε ότι έχετε βάλει τη χώρα μας και ότι η παράταξή σας το κάνει αυτό. Κύριε Μητσοτάκη, οι παράνομες επαναπροωθήσεις, που είναι πλέον δεδομένο ότι κάνετε, μας βάζουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας; Το να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, για τους μετανάστες, για το δικαίωμα στην αίτηση για άσυλο, μας βάζει στη σωστή πλευρά της ιστορίαςΗ σύμπλευσή σας με τον Ερντογάν όσον αφορά την έκδοση Κούρδων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως όρο για να μπει η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ μας βάζει στη σωστή πλευρά της ιστορίας; Είναι δυνατόν να σιγοντάρετε τον Ερντογάν ότι «δεν πειράζει, τι να κάνουμε, έβαλε το βέτο του»; Ουσιαστικά δείξατε κατανόηση απέναντι στο αίτημα του Ερντογάν για έκδοση Κούρδων μαχητών. Αυτοί οι άνθρωποι και ιδίως αυτές οι γυναίκες, οι μαχήτριες που τα έβαλαν με τους ισλαμοφασίστες της ISIS εκ μέρους της Δύσης, εκ μέρους της ελευθερίας, εκ μέρους των δικών μας ιδανικών, ας τους πάρει ο Ερντογάν για να επεκταθεί το ΝΑΤΟ!

Θέσατε ένα ερώτημα και έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε και εμείς έχουμε κάθε υποχρέωση να απαντήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε 100%. Εμείς θα απαντήσουμε. Θέσατε το ερώτημα αν είμαστε, ναι ή όχι, υπέρ της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Η απάντηση είναι όχι, ως ΜέΡΑ25.

Και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί δεν δίνουμε το δικαίωμα στον Ερντογάν, δεν θεωρούμε ότι είναι δικαίωμά του να θέτει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων ως όρο για την επέκταση του ΝΑΤΟ στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε εμείς να ανήκουμε σε έναν τέτοιο οργανισμό, σε μια τέτοια συμμαχία.

Και ο δεύτερος λόγος είναι ο εξής. Είναι δεδομένο -όλες οι παρατάξεις τουλάχιστον κάποτε συμφωνούσαμε σε αυτό, από το ’74 και μετά τουλάχιστον- ότι ζούμε μια τραγωδία: Ανήκουμε σε μία αμυντική συμμαχία η οποία δεν μας εξασφαλίζει τα ανατολικά μας σύνορα. Αυτό, φαντάζομαι, μας ενώνει. Είναι ένα παράπονο, είναι μια στεναχώρια, είναι κάτι το οποίο μας θυμώνει. Τώρα που γίνεται αναδιάρθρωση, αναθεώρηση ουσιαστικά του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία ιδίως που έχει ένα τεράστιο σύνορο με τη Ρωσία, δεν θα έπρεπε να θέσετε εσείς όρο το να εξασφαλίσει το ΝΑΤΟ τα ανατολικά μας σύνορα; Το βασικό αυτό. Τους «yes men» δεν τους σέβεται κανένας, το βασικό μάθημα που μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που βεβαίως το ΠΑΣΟΚ πρώτο το ξέχασε, αλλά δεν πειράζει.

Κύριε Μητσοτάκη, σας είχα προκαλέσει και προσκαλέσει, κατ’ αρχάς, να τοποθετηθείτε για το θέμα των εκλογών. Τοποθετηθήκατε με έναν τρόπο που μακάρι να το εννοείτε. Όχι ότι εμείς θέλουμε να πάει στο τέλος της τετραετίας, αλλά θέλουμε να έχουμε έναν πρωθυπουργό που η δέσμευσή του να αξίζει κάτι, αντίθετα με τη δέσμευσή σας ότι θα κάνετε εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη, που τελικά δεν μου απαντήσετε. Τουλάχιστον πείτε «δεσμεύτηκα σε κάτι και το έγραψα στα παλαιότερα των υποδημάτων μου». Σας προκάλεσα και σας προσκάλεσα είτε να κάνετε αυτήν την επιτροπή την εξεταστική για την περίοδο του 2015 -εγώ έλεγα από το 2010 μέχρι σήμερα, έστω το 2015- ή να πάψετε να μιλάτε για το 2015. Δεν εισακούστηκα. Μιλήσατε για το 2015. Μιλήσατε για ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά, Μιλήσατε για το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Να το ακούω αυτό εσάς!

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας απαντήσω. Ξεκινώ με μια ιστορία, την οποία μου μετέφερε ανώτατος διπλωμάτης, από ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι, όπου ο ανώτατος αυτός διπλωμάτης συνόδευε Υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος στις δυόμισι το πρωί καθόταν σε ένα σκαμνάκι, σε ένα καναπεδάκι έξω από το δωμάτιο του αρχιερέα της τρόικας τότε, του Ντέκλαν Κόστελο, δυόμισι ώρα το πρωί, και περίμενε να τον δεχθεί ο ανθυποϋπάλληλος της τρόικας, ο κύριος Κόστελο, τον Έλληνα Υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο δωμάτιό του. Το όνομα του συγκεκριμένου Υπουργού -παρακαλώ διαψεύστε το, αλλά σας προειδοποιώ ότι θα διαψεύσω τη διάψευσή σας- ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νοέμβριο του 2014.

Σας καταλαβαίνω, κύριε Μητσοτάκη. Καταλαβαίνω τον πόνο για το 2015 για το δημοψήφισμα. Καταλαβαίνω μια σειρά από πράγματα τα οποία τα έχω δηλώσει και για τον κ. Σαμαρά, γιατί είμαι ίσως ο μόνος πολιτικός της Αριστεράς που έχω πει ότι η κυρία Μέρκελ, το Βερολίνο φέρθηκε χυδαία στον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε,  τον τότε Πρωθυπουργό σας, τον Αντώνη Σαμαρά, ότι σας είπαν ψέματα, ότι σας εξευτέλιζαν, όπως σας εξευτέλισαν και εσάς σε αυτό το ξενοδοχείο στις δυόμισι ώρα το πρωί.

Σας είχαν υποσχεθεί ότι με το που θα κλείσει το δεύτερο μνημόνιο στα τέλη του 2014, θα βγείτε από αυτό και θα σας κάνουν και ένα κούρεμα χρέους. Το θυμάστε; Το φθινόπωρο του 2012 είχε δοθεί εκείνη η υπόσχεση στο Eurogroup. Σας κορόιδεψαν. Από τον Ιούνιο του 2014 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ουσιαστικά σηματοδότησε στις αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν φαλιρίσει άλλη μία φορά. Τα σαράντα δισεκατομμύρια που μαζί με τον κ. Βενιζέλο δώσατε στους τραπεζίτες εξανεμίστηκαν ουσιαστικά και θα χρειαστεί νέα επανακεφαλαιοποίηση.

Ιούνιος του 2014 ήταν τότε που ο κ. Σόιμπλε και η κυρία Μέρκελ ουσιαστικά σας παράτησαν. Δρομολόγησαν την πτώση σας. Δεν σας έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς έπεσε σαν τον Βρούτο, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στο σπαθί του. Αυτοκτόνησε η Κυβέρνησή σας για έναν απλό λόγο: Δεν σας κλείνανε το δεύτερο μνημόνιο, ούτε με το e-mail Χαρδούβελη, ό,τι και να τους δίνατε, γιατί δεν έκλεινε. Ήταν αδύνατο να κλείσει. Το τρίτο μνημόνιο ήταν η μία εναλλακτική. Η δεύτερη εναλλακτική ήταν το κούρεμα χρέους. Τρίτη εναλλακτική δεν υπήρχε. Μπορεί να το λέγατε πιστοληπτική γραμμή, όπως ο κ. Τσίπρας το τέταρτο μνημόνιο το ονόμασε «μεταμνημόνιο», αλλά επί της ουσίας μια μνημονιάρα θα ήταν.

Και ο λόγος για τον οποίο το λέω αυτό είναι πολύ απλός. Διαψεύστε με αν τα νούμερα δεν είναι αλήθεια. Όταν μπήκαμε εμείς στην κυβέρνηση την 25η Ιανουαρίου του 2015, ως Υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πληρώσω στους δανειστές είκοσι δύο δισεκατομμυριάκια μέσα στο 2015 και άλλα δεκαοκτώμισι την επόμενη χρονιά. Ήμασταν εκτός αγορών. Το ταμείο ήταν το πολύ για είκοσι δύο μέρες από την ώρα που μπήκαμε στην κυβέρνηση. Το ξέρει ο κ. Σταϊκούρας αυτό. Ο ίδιος μου το είχε πει. Ο ίδιος μου το έχει παραδεχτεί και το είχε παραδεχθεί προς τιμήν του μία φορά. Δεν τον ξαναφήσατε να το ξαναπεί ποτέ μετά και στον δημόσιο διάλογο.

Ακόμα και να υπέγραφα ό,τι ανοησία μου έδινε ο Ντάισελμπλουμ, εσείς ήσασταν διατεθειμένοι να υπογράψετε και δεν σας άφηναν. Τι σημαίνει «δεν σας άφηναν»; Αν υπογράφατε, κύριε Μητσοτάκη, τι θα παίρνατε; Θα παίρνατε το πολύ επτά δις. Από αυτά, τα τρία δεν θα τα παίρνετε, γιατί το ΔΝΤ είχε δηλώσει δεν θα τα δώσει. Δηλαδή ουσιαστικά θα παίρνετε τέσσερα με τεσσεράμισι το πολύ, για να αποπληρώσετε είκοσι δύο τη μία χρονιά και δεκαοκτώ την επόμενη. Είτε το λέγατε πιστοληπτική γραμμή είτε το λέγατε τρίτο μνημόνιο, δεν έβγαιναν τα νούμερα.

Το τρίτο μνημόνιο θα ήταν αχρείαστο ξέρετε πότε; Αν είχαμε μία πραγματική εθνική ενότητα και πηγαίναμε όλοι μαζί να απαιτήσουμε -και να είμαστε και έτοιμοι να φύγουμε από το ευρώ για να το απαιτήσουμε- μια βαθιά αναδιάρθρωση χρέους. Τότε θα ήταν αχρείαστο το τρίτο.

Χωρίς αυτήν την αναδιάρθρωση χρέους, το τρίτο ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την τρόικα, για εσάς, για όποιον ήταν στην κυβέρνηση. Ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχετε το 2015, δεν το μπορείτε, σας τσούζει, είναι ότι δεν αντέχετε τη σκέψη και τη θύμηση. Μιλήσετε για μνήμες, αναμνήσεις. Θα σας πω εγώ ποια ανάμνηση δεν αντέχετε, την ανάμνηση νεοδημοκρατών να μας σταματάνε στον δρόμο τότε εμάς του ΣΥΡΙΖΑ, που ήμασταν όλοι μαζί τότε, και να μας λένε «εγώ είμαι δεξιός, ψήφισα Νέα Δημοκρατία, αλλά σας ευχαριστώ γιατί μας κάνατε περήφανους με το γενναίο ΟΧΙ που λέτε».

Δεν το αντέχατε αυτό, νεοδημοκράτες να μας το λένε αυτό. Πάθατε μεγάλη ψυχολογική ζημιά, όταν τη 2α Φεβρουαρίου του 2015, έχοντας πάει στο Λονδίνο και έχοντας εξηγήσει τις προτάσεις μας για έξυπνες αναδιαρθρώσεις χρέους στους τραπεζίτες του Λονδίνου, εκείνο το βράδυ, για την ακρίβεια την επόμενη μέρα το πρωί, οι τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν 21% και το ελληνικό χρηματιστήριο ανέβηκε για το 11-12%Εκείνη τη μέρα ο φίλος σας ο Μάριο Ντράγκι με τις δικές σας επευφημίες απέσυρε την πρόσβαση στη ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας στις τράπεζές μας που μόλις είχαν αυξήσει τις μετοχές τους κατά 22%. Εκείνη τη μέρα υπήρχε και επιστροφή καταθέσεων. Θέλατε bankrun, θέλατε κατάρρευση γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπλύνετε τη ντροπή σας από εκείνο το βράδυ στο ξενοδοχείο στις δυόμισι ώρα το πρωί στο Παρίσι.

Ουρλιάζατε εδώ μέσα μας «βάστα, Γερούν», «βάστα, Σόιμπλε».

Θέλατε να πονέσουν οι συνταξιούχοι, οι νέοι, ο λαός, γιατί δεν αναγνωρίζατε στον λαό το δικαίωμα στη χειραφέτηση από εσάς και από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης με τα οποία τον τρομοκρατούσατε. Η μεγάλη σας αγωνία ήταν αυτή που ήταν και άλλων υπαλλήλων της τρόικας, όπως του Λουΐς ντε Γκίντος, που σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τότε  ήταν Υπουργός Οικονομικών. Μου το είπε ο άνθρωπος. Τότε είχαμε και πολύ καλή σχέση με τον Λουί. Μου λέει: «Γιάνη, αν τα καταφέρετε εσείς, εγώ τι θα πω στον κόσμο μας που τους επέβαλα τα μνημόνια;» Αυτό το πρόβλημα είχατε. Η τρομοκρατία στο μυαλό σας ήταν μπας και πετύχουμε, μπας και καταφέρουμε και έχουμε την αναδιάρθρωση χρέους για την οποία είχαμε εκλεγεί.

Τώρα εγκαλείτε εσείς, κύριε Μητσοτάκη, τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο μνημόνιο. Ε, δεν σας το επιτρέπουμε. Όχι σε εσάς. Εμείς θα τους εγκαλέσουμε. Εσείς δεν δικαιούστε. Εσείς και το ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο και κάνατε τα πάντα για να έρθει το τρίτο μνημόνιο, για να μη γίνει αναδιάρθρωση χρέους που ήταν η μοναδική εναλλακτική.

Αυτοί εδώ, με τους οποίους ξέρετε πλέον ότι μας χωρίζει ένας βάραθρος πλέον και ιδεολογικά και πολιτιστικά, τουλάχιστον πέντε μήνες κρατήθηκαν όρθιοι. Εσείς ούτε πέντε δευτερόλεπτα δεν κρατηθήκατε όρθιος. Γονυπετής ήσασταν από την πρώτη στιγμή μέχρι και χτες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Λέγατε: «Ευχαριστούμε πολύ, πολυχρονεμένη μας τρόικα, που μας σώσατε από αυτό το πράγμα που πήγαμε να χάσουμε τον έλεγχο πάνω σε ένα λαό, τον οποίο λοιδορούμε την ώρα που τον υπερχρεώνουμε».

Εμείς θα τους εγκαλέσουμε. Είμαστε οι μόνοι που δικαιούμαστε να τους εγκαλέσουμε και τους εγκαλούμε.

Σας εγκαλούμε, φίλοι, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κάνατε τη βρώμικη δουλειά εκ μέρους της ολιγαρχίας, βγάζοντας αυτούς εδώ από το χρονοντούλαπο της ιστορίας στους οποίους τους καταδίκασε το 62% του ελληνικού λαού για να είναι εδώ σήμερα μια αρπακτική ανώνυμη εταιρεία που εργάζεται εκ μέρους αρπακτικών μετόχων.

Τους επιτρέψατε να έρθουν πίσω στα πράγματα για να δώσουν όσα εσείς δεν δώσατε, αλλά ταυτόχρονα -μην το ξεχνάτε- αυτά τα τρία χρόνια στην Αντιπολίτευση και εσείς δίνετε κάτι, όπως στον Λάτση το Ελληνικό, στον Περιστέρη με το «παρών» σας πριν από δύο βδομάδες. Αν είναι δυνατόν!

Εμείς κοιτάμε μπροστά. Εμείς κάνουμε μονομέτωπο. Εμείς κάνουμε μονομέτωπο εναντίον της ολιγαρχίας. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος την εκφράζει. Εάν την εκφράζουν αυτοί, θα κάνουμε μονομέτωπο εναντίον εκείνων. Εάν θέλετε και εσείς να την εκφράσετε λιγουλάκι, θα κάνουμε πάλι μετωπική σύγκρουση μαζί σας. Όμως, είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε καλές προθέσεις, αν θέλετε.

Όμως, -το είπα στην πρωτολογία μου, θα το πω και στη δευτερολογία μου- κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αποδράσαμε από τη ζεστή αγκαλιά της τρόικας. Με το που θα τα βάλει μια κυβέρνησή σας με την ολιγαρχία σε οποιοδήποτε τομέα -ηλεκτρική ενέργεια, «κόκκινα» δάνεια, ό,τι κι να είναι- αμέσως θα σας συσφίξουν σα μέγγενη μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάσατε τα περί μνημονίου-light, τα οποία θα πρέπει να υπογράψει η Κυβέρνηση όποια και να είναι αυτή, έτσι ώστε να συμμετέχετε εσείς οι κυβερνητικοί στον νέο μηχανισμό εναντίον του κατακερματισμού της ζώνης του ευρώ; Δηλαδή, με άλλα λόγια να συνεχίζουν να αγοράζουν ομόλογα του πτωχευμένου κράτους μας. Ναι, αυτό το light μνημόνιο θα γίνει πάρα πολύ πάρα hard, πάρα πολύ σκληρό με το που πας να αγγίξεις μια τρίχα από τα μαλλιά των ολιγαρχών μας. Είστε έτοιμοι ή πάλι θα πουλάτε αυταπάτες στον ελληνικό λαό, όπως κάνατε τότε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Το τρίτο μνημόνιο είναι δικό σας.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εσείς το ψηφίσατε. Εγώ δεν το ψήφισα.

Εσύ το ψήφισες, αγαπητέ μου. Εσύ το ψήφισες και ψεύδεσαι κιόλας.

Και όχι μόνο το ψήφισες, αλλά έκανες τα πάνδεινα για να το ψηφίσεις. Ερχόσουν εδώ και μου έλεγες «βάστα, Γερούν, βάστα, Γερούν, δωσ’ τους το ΕΚΑΣ»

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Εσύ το έφερες.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Υπόγραψε ό,τι σου δώσουν. Αυτό έκανες και δεν ντρέπεσαι λιγάκι τώρα να λες ότι εμείς ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εμείς συγκρουστήκαμε για να μην έρθει. Ο μόνος τρόπος να μην έρθει το τρίτο μνημόνιο, το τέταρτο, το πέμπτο είναι η ρήξη που δεν έγινε ποτέ. Δεν έγινε το 2015. Δεν έχει γίνει ποτέ. Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε την ελπίδα για μια τέτοια ρήξη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε -σημειώνω τα πάντα που λέτε- ότι το ισχυρό κράτος είναι ένα σταθερό κράτος. Το είπατε;

Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι ένα σταθερό κράτος είναι ένα ισχυρό κράτος.

Η σταθερότητα είναι σημαντικό πράγμα, αλλά δεν αρκεί, κύριε Μητσοτάκη. Ένας ασθενής σε κώμα είναι σε σταθερή κατάσταση, δεν είναι ισχυρός ο οργανισμός του. Το κράτος μας βρίσκεται σε κώμα από το 2010. Είμαστε συστηματικά πτωχευμένοι. Το αν ακούγεται η όχι εξαρτάται από το αν μετακυλήσει η Κεντρική Τράπεζα ή όχι τα ομόλογά μας. Όμως, αυτό δεν είναι ισχυρό κράτος χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας. Δεν ελέγχετε τις εφορείες, δεν ελέγχετε την ΕΛΣΤΑΤ. Εσάς δεν σας ενδιαφέρει. Μια κυβέρνηση, όμως, η οποία θέλει να είναι προοδευτική την ενδιαφέρει.

Μιλήσατε και για ερινύες. Δεν ξέρω αν αναφερόσασταν στον κ. Τσίπρα ή σ’ εμένα. Με περιτριγυρίζουν ερινύες για το 2015;

Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με κατηγορήσει για ό,τι θέλετε. Αυτό που νομίζω ότι θα συμφωνήσετε -δεν μπορεί να μη συμφωνήσετε σε αυτό- είναι ότι έκανα τους πέντε μήνες που ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών ακριβώς αυτό που είχα υποσχεθεί ότι θα κάνω ακριβώς.

Μπορεί να διαφωνούμε. Εγώ είχα πει ότι πάω για τη ρήξη, πάω για την αναδιάρθρωση χρέους και δεν θα υπογράψω και να μου κοπεί το χέρι από εδώ, αν υπογράψω μνημόνιο και θα φύγω, αν μου το επιβάλλουν. Τις ερινύες γιατί να νοιώσω; Επειδή σεβάστηκα την ετυμηγορία των εκατόν σαράντα χιλιάδων που με ψήφισαν και μετά το 62%; Εσείς νοιώθετε καμία τύψη για όλα αυτά τα οποία έχετε κάνει όλο αυτό τον καιρό κόντρα σε αυτά που λέγατε; Δεν ξέρω. Εσείς θα μου πείτε.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω λέγοντας ότι η υπεράσπιση για εμάς του δημοψηφίσματος για το ΜέΡΑ25 είναι ελάχιστο χρέος στον ελληνικό λαό και στους δημοκρατικούς του αγώνες. Πέρα από ένα γενναίο χαστούκι στη μιντιακή τρομοκρατία μέσα και έξω από την Ελλάδα, πέρα από μια ηχηρή καταδίκη της «μαύρης» προπαγάνδας, το δημοψήφισμα για εμάς παραμένει δύο πράγματα:

Πρώτον, μια κορυφαία δημοκρατική στιγμή στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστορία ίσως και στη διεθνή. Το είπατε προηγουμένως και νομίζω ότι αυτό αποκάλυψε τη γνώμη σας για τη Δημοκρατία. Είπατε ότι ο κόσμος δεν ήξερε τι ψήφιζε. Μου το είχε πει και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας: «Πιστεύεις, Γιάνη,  ότι μπορεί ο κόσμος να κρίνει τόσο πολύ περίπλοκα θέματα;» Ναι, γιατί είμαι δημοκράτης. Ο δημοκράτης πιστεύει ότι ο κόσμος ξέρει καλύτερα από ό,τι ξέρουν οι ειδικοί. Αν δεν το πιστεύαμε αυτό, θα έπρεπε να είμαστε πλατωνιστές εναντίον της Δημοκρατίας, να πιστεύουμε ότι –και το πιστεύετε αυτό, αποκαλυφθήκατε σήμερα- η δημοκρατία είναι μια ολιγαρχία με περιοδικές εκλογές, οι οποίες απλά νομιμοποιούν αυτά που κάνουν οι ειδικοί, η ολιγαρχία εκ μέρους του κόσμου. Αυτό πιστεύετε. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κόσμος ξέρει καλύτερα και από εμάς και από εσάς και από άλλους. Κάνει outsourcing ιδεών. Αυτό σημαίνει δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Εσείς θεωρείτε ηλίθιο τον λαό που το 62% του ψήφισε «όχι» εναντίον σας, κόντρα σε όλα αυτά που λέγατε τότε. Εμείς θεωρούμε ότι ήταν ένας  σοφός λαός τότε, όπως είναι σοφός κάθε φορά που ψηφίζει, ακόμα και όταν ψηφίζει εναντίον μας. Αυτό σημαίνει να είσαι δημοκράτης. Και το δημοψήφισμα εκείνο είναι μια παρακαταθήκη για αυτό.

Το δεύτερο που παραμένει να είναι το δημοψήφισμα για εμάς είναι ο οδηγός για το μέλλον. Εφόσον θέλουμε στο μέλλον μια βιώσιμη προοδευτική Ελλάδα, όπου ο δήμος να κάνει κουμάντο στη Δημοκρατία και όχι να νομιμοποιεί όσα γίνονται εναντίον του από εσάς ή από οποιοδήποτε άλλο.

Εκείνη τη μέρα, 5η Ιουλίου του 2015, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ίσως ο ελληνικός λαός ψήφισε ταξικά. Δεξιοί χωρίς καταθέσεις ψήφισαν «όχι». Πολλοί αριστεροί με καταθέσεις έριξαν ένα ένοχο «ναι». Γι’ αυτό το δημοψήφισμα του 2015 εξακολουθεί να τρομάζει όλη την ολιγαρχία ανεξάρτητα από τους χρωματισμούς της. Γι’ αυτό θέλετε να το σβήσετε από τη συλλογική μνήμη. Γι’ αυτό συνεχίζετε λυσσαλέα να το συκοφαντείτε και να απαξιώνετε όσες και όσους το τιμούν.

Επτά χρόνια αργότερα, σήμερα, το αισθητήριο του 62% του ελληνικού λαού τότε επιβεβαιώθηκε. Η ανατροπή εκείνου του «όχι» έφερε τους πλειστηριασμούς, έφερε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το target modelόλα αυτά τα οποία ζούμε και βλέπουμε σήμερα με ένα νέο «ναι σε όλα» του νέου μνημονιακού τόξου στο οποίο ηγήθηκε για τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να γιατί τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε το δημοψήφισμα. Το μήνυμά του παραμένει πάντα επίκαιρο και απαιτεί να πασχίσουμε ώστε να γίνει η ρήξη πρώτη φορά, επειδή ρήξη που δεν έγινε ποτέ είναι η μόνη απάντηση στην κρίση που δεν έφυγε ποτέ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο