Τροπολογία του ΜέΡΑ25 για επαναφορά των προνομίων των εργαζομένων, του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Οκτ, 2020

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα για την επαναφορά των προνομίων των εργαζομένων, του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων έναντι των υπόλοιπων πιστωτών (βλ. τράπεζες και αρπακτικά) σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού ή πτώχευσης) σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη τους.

Πρόκειται για προνόμια που καταργήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εφαρμογή του 3ου της μνημονίου (με τους νόμους 4335 και 4336 του 2015, τον 4446/2016, ενώ ακόμα και οι ρυθμίσεις του 4512/2018 ευνόησαν μόνο ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων με πολύ αυστηρά κριτήρια εφαρμογής) και τα οποία φυσικά δεν διανοείται καν να επαναφέρει η παρούσα Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων μέσω της κατάργησης ουσιαστικά του δικαιώματος αποζημίωσης από πτωχευμένη επιχείρηση.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις βλάβες που προκάλεσε στους εργαζομένους, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για άλλη μια φορά μόνοι οι τράπεζες και τα αρπακτικά ταμεία ευνοήθηκαν πλήρως, παρά το ότι οι συγκεκριμένοι πιστωτές μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους ακόμα και πριν το στάδιο της πτώχευσης καθώς και ότι συνήθως αυτοί οι πιστωτές έχουν και προσωπικές εγγυήσεις τρίτων γι αυτά.

Για το λόγο αυτό το ΜέΡΑ25 καταθέτει την σχετική τροπολογία ώστε να αλλάξει αυτή η κατάφωρα άδικη σειρά στον πίνακα κατάταξης των πιστωτών, μια ντροπιαστική ρύθμιση που είχε γίνει κατά παραγγελία της τρόικας σε βάρος εργαζομένων που έχουν φτωχοποιήσει, του Δημοσίου που έχουν πτωχεύσει και των Ασφαλιστικών Ταμείων που τους είχαν κουρέψει τα αποθεματικά με το PSI.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο