Γ. Βαρουφάκης: Ο πτωχευτικός σας νόμος είναι το πρώτο πολυνομοσχέδιο του 5ου Μνημονίου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Οκτ, 2020

Από καταβολής κοινωνιών, σημασία είχε ποιος χρώσταγε τι σε ποιον και τι βία μπορούσε ο πιστωτής να ασκήσει πάνω στον υπερχρεωμένο ώστε να του πάρει αυτά που έκρινε ότι είχε λαμβάνειν.

Πράγματι, κάθε σχέση εξουσίας, κάθε κοινωνική σύγκρουση πλούσιων-φτωχών και εξουσιαστών-εξουσιαζόμενων ανέκαθεν έκρυβε πίσω της τη σύγκρουση πιστωτών-οφειλετών.

Το Πτωχευτικό Δίκαιο μιας χώρας, συνεπώς, αποτυπώνει την φάση, την ισορροπία, αυτής της εξελισσόμενης σύγκρουσης στη συγκεκριμένη φάση της Ιστορίας της χώρας.

Κάθε Πτωχευτικός Νόμος είναι εργαλείο αναδιανομής περιουσιών στα χέρια των ισχυρών, που συνήθως γράφουν τους νόμους.

Ιδίως στις σύγχρονες κοινωνίες της αγοράς, το Πτωχευτικό Δίκαιο είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς το ΧΡΕΟΣ είναι αυτό που κινεί τη ραγδαία Συσσώρευση Κεφαλαίου και για αυτό η Χρεοκοπία για τον καπιταλισμό, είναι ό,τι η Κόλαση για τον Χριστιανισμό, άκρως δυσάρεστη, αλλά και άκρως απαραίτητη – για να το πω απλά, χωρίς χρεοκοπία το καπιταλιστικό σύστημα δεν δουλεύει.

Θυμάστε το δόγμα Σόιμπλε και τρόικας ότι τα χρέη είναι ιερά; Μου επανέλαβε «ένα χρέος είναι ένα χρέος είναι ένα χρέος» και του απάντησα ότι πρόκειται για άποψη που απλά δεν συνάδει με τον καπιταλισμό.

Για σκεφτείτε το έστω ότι ΕΝΑΣ ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΣΟΙΜΠΛΕ έτσι που κάθε χρέος αποπληρωνόταν. Ο τραπεζίτης τότε δεν θα είχε λόγο να διστάσει να δίνει δάνεια σε όποιον τα ζήταγε. Τότε το χρέος θα γινόταν βουνό που θα μας πλάκωνε όλους.

Ακριβώς επειδή η συντεταγμένη χρεοκοπία είναι απαραίτητη για την λειτουργία της αγοράς χρήματος, ο καπιταλισμός πήρε «τα πάνω του» μόνο όταν στα μέσα του 19ου αιώνα έκλεισαν οι Φυλακές-Χρέους και εισήχθη η έννοια της ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Σε καπιταλιστικές χώρες το Πτωχευτικό Δίκαιο έγινε πιο φιλικό προς τους οφειλέτες, ο καπιταλισμός «πέταξε». Παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Έστω ότι έχεις πάρει στεγαστικό δάνειο 500 χιλιάδες για να αγοράσεις σπίτι των 600 χιλιάδων. Έρχεται μια κρίση, τα εισοδήματά σου μειώνονται, η τιμή του σπιτιού πέφτει στις 300 χιλιάδες κι εσύ δεν μπορείς να αποπληρώσεις το δάνειο ακόμα και να πουλήσεις το σπίτι σου. Αν θέλεις, φορτώνεις τα πράγματά σου σ’ ένα φορτηγό, περνάς από την τράπεζα που σου έδωσε το δάνειο, τους δίνεις τα κλειδιά του σπιτιού λέγοντας «δεν μπορώ να σηκώσω το βάρος αυτού του δανείου» και φεύγεις χωρίς να χρωστάς τίποτα.

Το βασικό; Η τράπεζα δε μπορεί να σε κυνηγά να σου πάρει άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχεις. Να γιατί στην Αμερική η οικονομία είναι πιο δυναμική απ’ ότι στην Ευρώπη. Επειδή η πτώχευση δεν είναι καταδίκη να τρέχεις στα δικαστήρια μια ζωή ή απώλεια ό,τι έχεις και δεν έχεις. Έτσι, ο χρεοκοπημένος γυρνά σελίδα κι η οικονομία συνέρχεται πιο γρήγορα.

Στις Προγραμματικές του Δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα φέρει ένα νέο Πτωχευτικό Νόμο που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία. Δυστυχώς, όπως τόσα άλλα, δεν το εννοούσε.

Ας ξεκινήσουμε με το θέμα της συνυπευθυνότητας, αν σας ζητήσω 1 εκ. ευρώ δάνειο και μου το δώσετε τότε η μισή ντροπή δική σου η μισή δική μου, η μισή ευθύνη δική σου η μισή δική μου. Αυτό σημαίνει συνυπευθυνότητα, φρένο στον άκρατο δανεισμό και στην υπερχρέωση.

Πού είναι η συνυπευθυνότητα πιστωτή-οφειλέτη στο Ν/Σ σας; ΑΠΟΥΣΑ!

Αντί ο Νόμος σας να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση πιο κοντά εκείνης των ΗΠΑ, κοιτάξτε – σε γενικές γραμμές – τι νόμο πάτε να ψηφίσετε. Ένα νόμο που σε μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος το οποίο οι δικές σας κυβερνήσεις, κ.κ. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιγάντωσαν, σε μια χώρα που, ως αποτέλεσμα της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ του Δημοσίου που εσείς φέρατε και την οποία ΕΠΕΚΤΕΙΝΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ, το 2060, με τα 4 δικά σας Μνημόνια, έπεσε στην αυτοτροφοδοτούμενη δίνη του μη βιώσιμου Χρέους, της Υπερφορολόγησης, της Λιτότητας, της Ύφεσης, των Έλλειμμάτων και ενός ακόμα Λιγότερο Βιώσιμου Χρέους.

Σε τούτη τη χώρα, στην οποία ούτε καν ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει μετά τη μετατροπή σε Απέραντη Φυλακή Χρέους, σε Χρεοδουλοπαροικία, φέρνετε έναν Νόμο που δημιουργεί σήμερα πολλές, εκατοντάδες μικρές Φυλακές Χρέους, εντός των οποίων κινδυνεύουν να εντοιχιστούν το 81% των επιχειρήσεων και 600 χιλιάδες νοικοκυριά.

Κοιτάξτε – σε γενικές γραμμές – τι νόμο πάτε να ψηφίσετε. Αν υποθέσουμε ότι κλείνει μια μεσαία εταιρεία λόγω της κρίσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποπληρώσει όλους σε όσους χρωστά (Εργαζόμενους, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες), τί επιβάλει ο νόμος σας;

Από όποια αξία έχει απομείνει στην εταιρεία θα πρέπει, λέει, να πληρωθεί πρώτα η ήδη χιλιοπληρωμένη από τους πολίτες τράπεζα και τελευταίος ο εργαζόμενος! Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ο εργαζόμενος δεν έχει να αποπληρώσει – ως αποτέλεσμα του νόμου που τον τοποθετεί τελευταίο στην ουρά – δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, μετά θα έρθει μια άλλη τράπεζα (μπορεί κι η ίδια) με τις συνοπτικές διαδικασίες του ίδιου νόμου να τον πτωχεύσει και να του πάρει και το σπίτι.

Μην φοβάστε όμως, λέτε: Θα τον αφήσουμε να μείνει στο σπίτι καταβάλλοντας ενοίκιο που θα του επιβάλει ο φίλος του τραπεζίτη που βρήκε κι άλλο τρόπο να πλουτίσει από την χρεοκοπία των πολλών, ιδρύοντας εταιρεία διαχείρισης αυτών των θλιβερών ενοικιαστήριων. Για δώδεκα χρόνια. Και μετά; Θα του επιστρέψουμε, λέτε, να το επαναγοράσει. Σε τί τιμή; Σε τιμή που θα αποφασίσει ο συνέταιρος της τράπεζας.

Σκέφτεστε τί πάτε να ψηφίσετε; Πάτε να ψηφίσετε ένα νόμο που δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών , δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες, τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ΟΛΟΚΛΗΡΗ την περιουσία εκείνων, τους οποίους οι ίδιοι οι τραπεζίτες, οι ίδιοι οι ολιγάρχες – επικουρούμενοι από εσάς τους νομοθέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- φέρατε σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το Αμερικανικό Πτωχ. Δίκαιο, στο οποίο αναφέρθηκα, ΔΕΝ είναι βέβαια ιδανικό – κανένα Δίκαιο δεν μπορεί να ανατρέψει την ροπή οποιασδήποτε μορφής καπιταλισμού προς την βαρβαρότητα.

Μην ξεχνάμε τον Τραμπ ο οποίος πλούτισε και ισχυροποιήθηκε από ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ χρεοκοπιών που τον έκαναν παντοδύναμο, την ώρα που ήταν ο χειρότερος μπαταχτσής απέναντι τόσο στην Deutsche Bank όσο και στους υπαλλήλους του, οι οποίοι τελικά έχασαν τα σπίτια του την ώρα που εκείνος αποκτούσε νέους ουρανοξύστες, νέα καζίνα, νέα δύναμη, νέο πλούτο.

Αλλά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα μικρομεσαία θύματά του Τραμπ δεν θα έχουν να ζήσουν υπό τον ζυγό της Ανοικτής Φυλακής Χρέους που οικοδομείτε σήμερα με το άθλιο νομοσχέδιό σας. Ένας Μικρομεσαίος στις ΗΠΑ δεν χρειάστηκε ποτέ να βάλει υποθήκη το σπίτι του για να πάρει επιχειρηματικό δάνειο.

Εδώ, σήμερα, παίρνετε όχι μόνο το σπίτι εκείνων που το αγόρασαν με στεγαστικό αλλά και το σπίτι ενός μικρομεσαίου που το κληρονόμησε αλλά αναγκάστηκε να το προσημειώσει για να πάρει ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο. Για 30 χιλιάρικα, είτε είναι εργοστάσιο είτε περίπτερο, τους παίρνετε σπίτια ακόμα και των παππούδων τους τιμωρώντας τους που τόλμησαν να ανοίξουν μια επιχείρηση σε χαλεπούς καιρούς.

Ξέρω ότι σας ξενίζει κ.κ. της ΝΔ αλλά το ΜέΡΑ25 δεν θα σταματά να σας θυμίζει την πικρή αλήθεια, δεν είστε ΚΑΝ νεοφιλελεύθεροι, δεν είστε ΚΑΝ θιασώτες του καπιταλισμού – ο οποίος, όπως αποδεικνύει η Αμερικανική εμπειρία, απαιτεί ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ- κινείστε από τα συμφέροντα της παρασιτικής, νεο-φεουδαλιστικής ολιγαρχίας που καλοβλέπει ως λεία τη Λιγοστή Περιουσία που απέμεινε στα θύματα της ίδιας αυτής της Ολιγαρχίας

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, το έκτρωμα που σας βάζουν να ψηφίσετε απόψε δεν είναι απλά ένας νόμος, είναι ένα νομοθέτημα-σταθμός για την χώρα που θα μείνει στην ιστορία και θα αποδειχθεί αιτία να σας κυνηγούν οι ερινύες για δεκαετίες.

Για αυτό, επειδή το Ν/Σ αυτός δεν είναι άλλο ένα Ν/Σ θα μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε να είμαι αναλυτικός. Καθώς όλοι μας εδώ μέσα έχουμε ευθύνη για το έκτρωμα που θα ψηφιστεί.

Στην Ελλάδα προ 2010 υπήρχε ένα τσουνάμι χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και μια πλειοψηφία πάσχιζε να τα βγάλει πέρα. Ακόμα και τότε στις εποχές του Μεγάλου Φαγοποτιού οι άνθρωποι στα ταμεία των σουπερμάρκετ, οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες πάλευαν να κρατηθούν πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Τότε, οι καλοπληρωτές ήταν ο εφιάλτης των τραπεζών. Ποθούσαν μεγάλη μάζα ανθρώπων που αναγκάζονταν να δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα και, κατόπιν, με νύχια και με δόντια να αποπληρώνουν αλλά οι οποίοι συχνά χάνουν προθεσμίες, δεν έχουν να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση και, έτσι, πέφτουν θύματα νόμιμης τοκογλυφίας.

Ένα Πτωχευτικό Δίκαιο σαν τούτο, τότε, δεν θα ήταν το ίδιο καταστροφικό – καθώς δεν θα αφορούσε το 81% των επιχειρήσεων και 600 χιλιάδες νοικοκυριά. Να το πως αλλιώς: Αν καταστρέψεις τις σωσίβιες λέμβους σε πλοίο που δεν βουλιάζει, αλλά απλά προσάραξε, ναι, κακό είναι. Αλλά ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι σημαντικός. Αν τις καταστρέψεις την ώρα ναυαγίου σ’ έναν μανιασμένο Ωκεανό, είσαι κατά συρροήν δολοφόνος.

Στην Ελλάδα όμως μετά το 2010 μετά την ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ και την ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (τράπεζες, το Δημόσιο, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, νοικοκυριά). Κάνοντας την Κρίση ευκαιρία, μονιμοποιείτε την ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ & των ΤΡΑΠΕΖΩΝ μέσα από τα Μνημόνιά σας και εφαρμόζετε τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ – διασωληνόνωντάς τους με την ΕΚΤ και τα IOUs που εγγυάται έως σήμερα το ΥπΟικ- και την ΣΤΥΓΝΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ για τους πολλούς.

Η ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα πρώτα λεηλάτησε το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο την περιουσία του όσο και τα εργαλεία του, την ώρα που συρρίκνωνε βίαια τα εισοδήματα των μικρομεσαίων. Κατόπιν, με την συμμετοχή των συντρόφων μας στο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε το πρότζεκτ της λεηλασίας των ιδιωτικών περιουσιών που κορυφώνεται σήμερα.

Το πρώτο νερό στο αυλάκι για το σημερινό νομοσχέδιο- πλιάτσικο της ιδιωτικής περιουσίας ξεκίνησε με το 3ο Μνημόνιο τότε που εσείς του ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθήκατε εκείνο που είχα πει σε Νταισελμπλούμ-Τόμσεν-Βίζερ-Draghi να ξεχάσουν την πώληση των κόκκινων δανείων (τον σημερινό Ηρακλή) και την Ταξική ανακατάταξη στην Κατάταξη πιστωτών (το 2015 με πιστωτές-τράπεζες-εργαζόμενοι και έπειτα το 2018 με το υπερπρονόμιο μόνο στους εργαζόμενους όμως).

Σήμερα η ΝΔ φέρνει το 1ο χτύπημα του 5ου Μνημονίου επιστρέφοντας στην ΤΟΞΙΚΟΤΑΞΙΚΗ κατάταξη πιστωτών του 3ου Μνημονίου. Το ΜέΡΑ25 για αυτό κατέθεσε σχετική τροπολογία και καλούμε και τα άλλα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Το 20 χτύπημα είναι συλλογή Πληροφοριών για ό,τι μπορεί να θέλουν να σου πάρουν το αντίθετο της αμερικανικής 2ης ευκαιρίας όπου μόνο το συμφωνηθέν εχέγγυο «παίζει». ΛΕΗΛΑΣΙΑ δηλαδή ΤΟΥ Ε9 ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ σαν μια περίπτωση επιχειρηματία στη Ρόδο και άλλες. Και με ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. Σας προκαλούμε να διαχωρίσετε το σπίτι που αγοράστηκε με πλέον μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό ΑΠΟ άσχετη περιουσία.

30 χτύπημα, ο Ορισμός Συνδίκου επιλογής της μίας πλευράς. Έλεος! Σαν να δίνετε στη μαφία το δικαίωμα να επιλέγει δικαστή σε υπόθεση εναντίον θύματός της. Καταλαβαίνετε τί κάνετε; Σε αυτούς που δάνειζαν χωρίς μέτρο προ Κρίσης φέρνοντας την Κρίση, που δώσατε 56 δις IOUs, που δανειστήκατε εκ μέρους των πολιτών 60 δις για να τους τα χαρίσετε, που τώρα συνεταιρίζονται με αρπακτικά funds που στοχεύουν στα σπίτια και τα μαγαζιά τους και στα οποία funds είστε έτοιμοι, λόγω κατάρρευσης του Ηρακλή, να δώσετε άλλα 12 δις δημόσιου και βέβαια δανεικού χρήματος.

Με άλλα λόγια στους ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ δίνετε το δικαίωμα να επιλέγουν σύνδικο – δηλαδή τον ιδιώτη που θα αποφασίζει την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των αδύναμων σε αυτούς.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ: Αν είχατε δώσει τα μισά από αυτά που δώσατε στους τραπεζίτες στους καταθέτες, οι καταθέτες θα είχαν αποπληρώσει, κόκκινα δάνεια δεν θα υπήρχαν και μια απλή εξυγίανση των τραπεζών θα είχε λήξει τόσο την τραπεζική όσο και την κοινωνική κρίση. Βέβαια, έτσι, δεν θα κέρδιζαν τα αρπακτικά που σήμερα το βράδυ θα ανοίξουν σαμπάνιες!

Και επειδή σας άκουσα το πρωί ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ τις τράπεζες μου τις παραδώσατε πτωχευμένες το 2015. Εσείς, αγκαλιά με τον επίορκο Διοικητή της ΤτΕ, ξεκινήσατε την φύγη καταθέσεων όταν βλέπατε ότι χάνετε τις εκλογές.

Έτσι κι αλλιώς τα κεφάλαια των τραπεζών ήταν τα Κόκκινα Δάνεια.

40 χτύπημα η δυνατότητα να μείνουν στην 1η κατοικία για 12 χρόνια. Κάποιο μας λένε: Τί διαφέρει αυτό από την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον «Οδυσσέα»; Α. Ύψος τιμήματος – αποφασίζει ο δανειστής που κερνά και πίνει! Β. Το ίδιο και με την τιμή επαναγοράς – αλήθεια, τέτοια συμφωνία leasing θα κάνατε ποτέ; Ξέρετε κάποιον που θα έλεγε, ωραία, νοικιάζω το αμάξι από σένα για Χ χρόνια με ενοίκιο που εσύ θα αποφασίζεις κατά το δοκούν και μετά από Χ χρόνια θα στο αγοράσω σε τιμή που θα αποφασίσεις εσυ; Αν το κάνετε εκ μέρους της εταιρείας σας θα σας έκλειναν φυλακή. Κι όμως: Τον κατατρεγμένο μικρομεσαίο αυτό του επιβάλετε. Ντροπή σας. Γ. Απώλεια τίτλων – εκμηδενισμός μεριδίου, καμία αποζημίωση σε περίπτωση διακοπής με το παρόν σχέδιο νόμου. Δ. 12 χρόνια ενοικίων ακόμα και αν βρεθούν μέχρι τότε τα χρήματα. Ε. Εξαγωγή Υπεραξιών στο εξωτερικό με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. ΜΕΡΑ με την ΝΥΧΤΑ!

5ο χτύπημα στο άρθρο 17, παρ. 3, έστω ότι κάποιος δίνει ένα ακίνητο στην εφορία και ένα άλλο ακίνητο στην τράπεζα λόγω χρεών. Κάποιος άλλος που τον πτωχεύει και ενώ ανακαλείται η συμφωνία με την εφορία για το ακίνητο 1, η συμφωνία με την τράπεζα για το ακίνητο 2 δεν ανακαλείται. Μα, καλά, μάγια σας έκαναν οι τραπεζίτες; Τόσο πολύ πάνω από τα συμφέροντα του Δημοσίου αξιολογείτε τα συμφέροντα των τραπεζιτών;

6ο χτύπημα η δήμευση σε νομικά πρόσωπα μετά από 120 μέρες και άγονο νέο πλειστηριασμό! ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΗΜΕΥΣΗ! Πάω στοίχημα πως θα πάει στο Υπερταμείο! Στο εξωτερικό δηλαδή κι αυτή η υπεραξία!

7ο χτύπημα γιατί για 3 χρόνια κρατάτε 540 ευρώ μετά την ανακήρυξη της χρεοκοπίας του και την απώλεια του ό,τι είχε και δεν είχε.

8ο χτύπημα η Κοινωνική Ασφάλιση για τον Χρεοκοπημένο Μικρομεσαίο; ΚΙΧ – ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

Κυρίες και κύριοι που ακόμα λέτε ότι με τα Μνημόνια σας σώσατε τη χώρα, και που σήμερα τολμάτε να αυτοπαρουσιάζεστε ως πατριώτες, είστε οι ίδιες και οι ίδιοι που από το 2010 καταργήσατε την εθνική κυριαρχία επί του κράτους, παραδίδοντας όλα τα σημαντικά εργαλεία του κι όλη τη δημόσια περιουσία, στην τρόικα. Είστε οι ίδιες κι οι ίδιοι που σήμερα εντάσσετε το 81% των ΜΜΕ και 600 χιλιάδες οικογένειες στο στυγνό business plan των αρπακτικών, που σαν τα κοράκια πέφτουν πάνω στο άψυχο ελέω Μνημονίων σας κορμί της πατρίδας μας – της Χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς.

Ψηφίζετε απόψε, κ.κ. της Συμπολίτευσης, σχέδιο νόμου που καταργεί την εθνική μας κυριαρχία επί των περιουσιακών δικαιωμάτων του ατόμου. Καταλάβετέ το. Είστε άξιοι της ειρωνείας της Ιστορίας.Την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν, τελικά, οι κομμουνιστές, όπως τους προειδοποιούσε η Δεξιά, αλλά η Νέα Δημοκρατία στο όνομα φιλελεύθερων, δήθεν, «μεταρρυθμίσεων»!

Δεν μπορώ να κρατηθώ. Νιώθω την ανάγκη να σας συγχαρώ. Τέτοιο ρεσιτάλ ειρωνείας και υποκρισίας δεν συναντά κανείς συχνά. Για πατριώτες, που θεωρείτε τους εαυτούς σας, καλά πάτε. Τα παιδιά σας σε ξένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ΙΒ, εντός της χώρας μας. Το φορολογικό λογισμικό, την ΑΑΔΕ και τη δημόσια περιουσία στην τρόικα. Και, τώρα, σαν να μην αρκούσαν αυτά παραδίδετε την λιγοστή περιουσία των πολλών στα ξένα αρπακτικά και τους ντόπιους ατζέντηδές τους.

Κυρίες και κύριοι που ακόμα λέτε ότι με τα Μνημόνια σας σώσατε τη χώρα, και που σήμερα τολμάτε να αυτοπαρουσιάζεστε ως δημοκράτες, μερικά λόγια για το τι σημαίνει αυτό το Ν/Σ για την Δημοκρατία μας. Τί είναι ένα χρέος; Είναι ένα πράγμα; Όχι. Είναι απλά μια υπόσχεση. Κι η κοινωνία; Κι αυτή ένα δίκτυο υποσχέσεων δεν είναι, κάποιων οικονομικών, κάποιων πολιτικών, κάποιων ηθικών;

Υποσχέσεων από την κάθε μία και τον καθένα μας προς όλες και όλους τους άλλους. Από τον ΠΘ κι εμάς τα κόμματα προς τους πολίτες, από εμπορική τράπεζα στην ΤτΕ ή στο κράτος – μην ξεχνάτε τα δις IOUs των τραπεζών που εσείς εγγυάστε από τον δανειζόμενο στην τράπεζα από το κράτος στον πολίτη, ακόμα και στον υπερχρεωμένο.

Κι η Κεντρική Τράπεζα τί κάνει; Εκδίδει IOU – δηλαδή ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΩ υποσχέσεις, που κατατίθενται στους λογαριασμούς που τηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες με τη σειρά τους εκδίδουν αντίστοιχα IOU που δανείζουν στους οφειλέτες, οι οποίοι με αυτά συναλλάσσονται μεταξύ τους.

ΧΡΗΜΑ & ΧΡΕΟΣ: ένα πράγμα είναι στο πλαίσιο ενός δικτύου υποσχέσεων/σχέσεων. Η πτώχευση είναι βασικά πολιτική έννοια και η διαχείρισή της πολιτική διαδικασία με τεράστιες ηθικές διαστάσεις.

Ποια η διαφορά του 2015 από το 2020; Καμία, πέραν της βούλησης της τρόικας το 2015 να πνίξουν μια κυβέρνηση που αρνείτο να τους πουλήσει τα κόκκινα δάνεια των πολιτών και που δεν τους έδινε δωρεάν 14 αεροδρόμια.

Αν το κράτος μας σήμερα δεν θεωρείται διεθνώς πτωχευμένο, αν και είναι πιο βαθιά πτωχευμένο από το 2015, αυτό οφείλεται στο ότι η τρόικα αποφάσισε να ΜΗΝ πνίξει την κυβέρνησή σας, να μην απειλήσει με κλείσιμο τραπεζών, με ανταλλάγματα την λεηλασία των ιδιωτικών περιουσιών μετά την επιτυχή λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό σημαίνει Χρεοδουλοπαροικία!

Τί κάνετε σήμερα με το συγκεκριμένο Νόμο; Παραδέχεστε, κατ΄αρχήν, το προφανές: Όταν αλλάζουν οι συνθήκες, προηγούμενες υποσχέσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.

Σε καθεστώς Δημοκρατία όταν η κρίση καθιστά αδύνατη την τήρηση των αρχικών υποσχέσεων όλων προς όλους προφανώς θα έπρεπε, ΟΛΟΙ να έχουν λόγο για το πως μεταβάλλονται οι υποσχέσεις. Αντίθετα, στην αυταρχική, αντιφιλελεύθερη Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς, τους κανόνες τους γράφουν οι ίδιοι ολιγάρχες που έφεραν την αδυναμία των πολλών να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Όπως ακριβώς το 2010 θυσιάσατε τη μακροοικονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας υπό τα εντολάς της τρόικας για να διασωθούν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες, έτσι και σήμερα υπό τας εντολάς της ίδιας τρόικας θυσιάζετε ό,τι απέμεινε από τον ιδιωτικό πλούτο των πολλών υπέρ των πολύ ολίγων.

Αν θέλατε να ακολουθήσετε μια Νεοφιλελεύθερη, αμερικανικού τύπου, πτωχευτική πολιτική θα περιορίζατε την ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων στα άμεσα εχέγγυα και χωρίς να δίνετε στους πιστωτές και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Δεν το θέλατε όμως αυτό. Αποτέλεσμα ένας Πτωχευτικός Νόμος που σκοτώνει την όποια προοπτική ανάκαμψης σε μικροοικονομικό επίπεδο, την ώρα που ετοιμάζεται το 5 Μνημόνιο, η επιστροφή της 100% προπληρωμής φόρου κι η εμπέδωση όλης εκείνης της ασχήμιας που κάνει ακόμα και τον έντιμο νεοφιλελεύθερο να θέλει να ουρλιάξει.

Με την ψήφο σας απόψε βαθαίνετε την Γενικευμένη Πτώχευση, επιβραβεύετε τους κερδοσκόπους εις βάρος των παραγωγών, και εντατικοποιείτε την μεταφορά υπεραξιών στο εξωτερικό, που θα μπορούσε εν δυνάμει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις εδώ, στην χώρα μας.

Βέβαια, αντίσταση στην Χρεοδουλοπαροικία δεν είναι απλά ένα ΟΧΙ στις Μνημονιακές πολιτικές εμβάθυνσής της. Χρειάζεται και μια ολοκληρωμένη θεραπευτική πολιτική ατζέντα κόντρα στην ολοκληρωμένη καταστροφική πολιτική ατζέντα, που σας υπαγορεύει η τρόικα και η παρασιτική μας ολιγαρχία.

Αυτό ακριβώς θα καταθέσει το ΜέΡΑ25 με την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ του, που ήδη βρίσκεται σε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. Όχι σαν αυτή ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ, φέρνοντας άλλο Ν/Σ στη διαβούλευση κι άλλο στη Βουλή.

Μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ για την προστασία των πολιτών, για την αναδιάρθρωση όλων των χρεών και για την πράσινη παραγωγική ανασυγκρότηση – αυτή θα είναι η απάντηση του ΜέΡΑ25 ταυτόχρονα στο σημερινό σας νομοθέτημα και στον επερχόμενο Προϋπολογισμό σας.

Για απόψε, μια πρόβλεψη αρκεί ως περίληψη: Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ σας ΝΟΜΟΣ θα καταγραφεί στην Ιστορία ως το ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 5ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!

Το ότι ο ΠΘ επέλεξε να ΜΗΝ είναι εδώ σήμερα παρά την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ της συζήτησης & ψήφισης νέου Πτωχευτικού Νόμου. Το ότι τα ΜΜΕ τα οποία πληρώνει ο κ. Πέτσας έχουν, όπως φαίνεται, ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ να μην το ανεβάσουν το θέμα αλλά να περάσουν το έκτρωμα που ψηφίζεται σήμερα στα μουλωχτά.

Αυτό εμένα μου λέει κάτι απλό. Ξέρετε τι ποιείτε! Ή τουλάχιστον η ομάδα γύρω από τον κ.λ Μητσοτάκη γνωρίζει τι έγκλημα αποσιωπεί. Κλείνοντας, κ.κ. της Συμπολίτευσης, ο Πτωχευτικός σας Νόμος ένα δίδαγμα φέρνει κατά νου, ποτέ μην αποδώσεις σε συνομωσία αυτό που οφείλεται σε ανοησία αλλά, από την άλλη, ποτέ μην θεωρήσεις ανοησία την επέλαση της ολιγαρχίας στην περιουσία των μη προνομιούχων.

Από καταβολής κοινωνιών, σημασία είχε ποιος χρώσταγε τι σε ποιον και τι βία μπορούσε ο πιστωτής να ασκήσει πάνω στον υπερχρεωμένο ώστε να του πάρει αυτά που έκρινε ότι είχε λαμβάνειν.

Πράγματι, κάθε σχέση εξουσίας, κάθε κοινωνική σύγκρουση πλούσιων-φτωχών και εξουσιαστών-εξουσιαζόμενων ανέκαθεν έκρυβε πίσω της τη σύγκρουση πιστωτών-οφειλετών.

Το Πτωχευτικό Δίκαιο μιας χώρας, συνεπώς, αποτυπώνει την φάση, την ισορροπία, αυτής της εξελισσόμενης σύγκρουσης στη συγκεκριμένη φάση της Ιστορίας της χώρας.

Κάθε Πτωχευτικός Νόμος είναι εργαλείο αναδιανομής περιουσιών στα χέρια των ισχυρών, που συνήθως γράφουν τους νόμους.

Ιδίως στις σύγχρονες κοινωνίες της αγοράς, το Πτωχευτικό Δίκαιο είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς το ΧΡΕΟΣ είναι αυτό που κινεί τη ραγδαία Συσσώρευση Κεφαλαίου και για αυτό η Χρεοκοπία για τον καπιταλισμό, είναι ό,τι η Κόλαση για τον Χριστιανισμό, άκρως δυσάρεστη, αλλά και άκρως απαραίτητη – για να το πω απλά, χωρίς χρεοκοπία το καπιταλιστικό σύστημα δεν δουλεύει.

Θυμάστε το δόγμα Σόιμπλε και τρόικας ότι τα χρέη είναι ιερά; Μου επανέλαβε «ένα χρέος είναι ένα χρέος είναι ένα χρέος» και του απάντησα ότι πρόκειται για άποψη που απλά δεν συνάδει με τον καπιταλισμό.

Για σκεφτείτε το έστω ότι ΕΝΑΣ ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΣΟΙΜΠΛΕ έτσι που κάθε χρέος αποπληρωνόταν. Ο τραπεζίτης τότε δεν θα είχε λόγο να διστάσει να δίνει δάνεια σε όποιον τα ζήταγε. Τότε το χρέος θα γινόταν βουνό που θα μας πλάκωνε όλους.

Ακριβώς επειδή η συντεταγμένη χρεοκοπία είναι απαραίτητη για την λειτουργία της αγοράς χρήματος, ο καπιταλισμός πήρε «τα πάνω του» μόνο όταν στα μέσα του 19ου αιώνα έκλεισαν οι Φυλακές-Χρέους και εισήχθη η έννοια της ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Σε καπιταλιστικές χώρες το Πτωχευτικό Δίκαιο έγινε πιο φιλικό προς τους οφειλέτες, ο καπιταλισμός «πέταξε». Παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Έστω ότι έχεις πάρει στεγαστικό δάνειο 500 χιλιάδες για να αγοράσεις σπίτι των 600 χιλιάδων. Έρχεται μια κρίση, τα εισοδήματά σου μειώνονται, η τιμή του σπιτιού πέφτει στις 300 χιλιάδες κι εσύ δεν μπορείς να αποπληρώσεις το δάνειο ακόμα και να πουλήσεις το σπίτι σου. Αν θέλεις, φορτώνεις τα πράγματά σου σ’ ένα φορτηγό, περνάς από την τράπεζα που σου έδωσε το δάνειο, τους δίνεις τα κλειδιά του σπιτιού λέγοντας «δεν μπορώ να σηκώσω το βάρος αυτού του δανείου» και φεύγεις χωρίς να χρωστάς τίποτα.

Το βασικό; Η τράπεζα δε μπορεί να σε κυνηγά να σου πάρει άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχεις. Να γιατί στην Αμερική η οικονομία είναι πιο δυναμική απ’ ότι στην Ευρώπη. Επειδή η πτώχευση δεν είναι καταδίκη να τρέχεις στα δικαστήρια μια ζωή ή απώλεια ό,τι έχεις και δεν έχεις. Έτσι, ο χρεοκοπημένος γυρνά σελίδα κι η οικονομία συνέρχεται πιο γρήγορα.

Στις Προγραμματικές του Δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα φέρει ένα νέο Πτωχευτικό Νόμο που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία. Δυστυχώς, όπως τόσα άλλα, δεν το εννοούσε.

Ας ξεκινήσουμε με το θέμα της συνυπευθυνότητας, αν σας ζητήσω 1 εκ. ευρώ δάνειο και μου το δώσετε τότε η μισή ντροπή δική σου η μισή δική μου, η μισή ευθύνη δική σου η μισή δική μου. Αυτό σημαίνει συνυπευθυνότητα, φρένο στον άκρατο δανεισμό και στην υπερχρέωση.

Πού είναι η συνυπευθυνότητα πιστωτή-οφειλέτη στο Ν/Σ σας; ΑΠΟΥΣΑ!

Αντί ο Νόμος σας να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση πιο κοντά εκείνης των ΗΠΑ, κοιτάξτε – σε γενικές γραμμές – τι νόμο πάτε να ψηφίσετε. Ένα νόμο που σε μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος το οποίο οι δικές σας κυβερνήσεις, κ.κ. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιγάντωσαν, σε μια χώρα που, ως αποτέλεσμα της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ του Δημοσίου που εσείς φέρατε και την οποία ΕΠΕΚΤΕΙΝΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ, το 2060, με τα 4 δικά σας Μνημόνια, έπεσε στην αυτοτροφοδοτούμενη δίνη του μη βιώσιμου Χρέους, της Υπερφορολόγησης, της Λιτότητας, της Ύφεσης, των Έλλειμμάτων και ενός ακόμα Λιγότερο Βιώσιμου Χρέους.

Σε τούτη τη χώρα, στην οποία ούτε καν ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει μετά τη μετατροπή σε Απέραντη Φυλακή Χρέους, σε Χρεοδουλοπαροικία, φέρνετε έναν Νόμο που δημιουργεί σήμερα πολλές, εκατοντάδες μικρές Φυλακές Χρέους, εντός των οποίων κινδυνεύουν να εντοιχιστούν το 81% των επιχειρήσεων και 600 χιλιάδες νοικοκυριά.

Κοιτάξτε – σε γενικές γραμμές – τι νόμο πάτε να ψηφίσετε. Αν υποθέσουμε ότι κλείνει μια μεσαία εταιρεία λόγω της κρίσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποπληρώσει όλους σε όσους χρωστά (Εργαζόμενους, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες), τί επιβάλει ο νόμος σας;

Από όποια αξία έχει απομείνει στην εταιρεία θα πρέπει, λέει, να πληρωθεί πρώτα η ήδη χιλιοπληρωμένη από τους πολίτες τράπεζα και τελευταίος ο εργαζόμενος! Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ο εργαζόμενος δεν έχει να αποπληρώσει – ως αποτέλεσμα του νόμου που τον τοποθετεί τελευταίο στην ουρά – δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, μετά θα έρθει μια άλλη τράπεζα (μπορεί κι η ίδια) με τις συνοπτικές διαδικασίες του ίδιου νόμου να τον πτωχεύσει και να του πάρει και το σπίτι.

Μην φοβάστε όμως, λέτε: Θα τον αφήσουμε να μείνει στο σπίτι καταβάλλοντας ενοίκιο που θα του επιβάλει ο φίλος του τραπεζίτη που βρήκε κι άλλο τρόπο να πλουτίσει από την χρεοκοπία των πολλών, ιδρύοντας εταιρεία διαχείρισης αυτών των θλιβερών ενοικιαστήριων. Για δώδεκα χρόνια. Και μετά; Θα του επιστρέψουμε, λέτε, να το επαναγοράσει. Σε τί τιμή; Σε τιμή που θα αποφασίσει ο συνέταιρος της τράπεζας.

Σκέφτεστε τί πάτε να ψηφίσετε; Πάτε να ψηφίσετε ένα νόμο που δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών , δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες, τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ΟΛΟΚΛΗΡΗ την περιουσία εκείνων, τους οποίους οι ίδιοι οι τραπεζίτες, οι ίδιοι οι ολιγάρχες – επικουρούμενοι από εσάς τους νομοθέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- φέρατε σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το Αμερικανικό Πτωχ. Δίκαιο, στο οποίο αναφέρθηκα, ΔΕΝ είναι βέβαια ιδανικό – κανένα Δίκαιο δεν μπορεί να ανατρέψει την ροπή οποιασδήποτε μορφής καπιταλισμού προς την βαρβαρότητα.

Μην ξεχνάμε τον Τραμπ ο οποίος πλούτισε και ισχυροποιήθηκε από ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ χρεοκοπιών που τον έκαναν παντοδύναμο, την ώρα που ήταν ο χειρότερος μπαταχτσής απέναντι τόσο στην Deutsche Bank όσο και στους υπαλλήλους του, οι οποίοι τελικά έχασαν τα σπίτια του την ώρα που εκείνος αποκτούσε νέους ουρανοξύστες, νέα καζίνα, νέα δύναμη, νέο πλούτο.

Αλλά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα μικρομεσαία θύματά του Τραμπ δεν θα έχουν να ζήσουν υπό τον ζυγό της Ανοικτής Φυλακής Χρέους που οικοδομείτε σήμερα με το άθλιο νομοσχέδιό σας. Ένας Μικρομεσαίος στις ΗΠΑ δεν χρειάστηκε ποτέ να βάλει υποθήκη το σπίτι του για να πάρει επιχειρηματικό δάνειο.

Εδώ, σήμερα, παίρνετε όχι μόνο το σπίτι εκείνων που το αγόρασαν με στεγαστικό αλλά και το σπίτι ενός μικρομεσαίου που το κληρονόμησε αλλά αναγκάστηκε να το προσημειώσει για να πάρει ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο. Για 30 χιλιάρικα, είτε είναι εργοστάσιο είτε περίπτερο, τους παίρνετε σπίτια ακόμα και των παππούδων τους τιμωρώντας τους που τόλμησαν να ανοίξουν μια επιχείρηση σε χαλεπούς καιρούς.

Ξέρω ότι σας ξενίζει κ.κ. της ΝΔ αλλά το ΜέΡΑ25 δεν θα σταματά να σας θυμίζει την πικρή αλήθεια, δεν είστε ΚΑΝ νεοφιλελεύθεροι, δεν είστε ΚΑΝ θιασώτες του καπιταλισμού – ο οποίος, όπως αποδεικνύει η Αμερικανική εμπειρία, απαιτεί ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ- κινείστε από τα συμφέροντα της παρασιτικής, νεο-φεουδαλιστικής ολιγαρχίας που καλοβλέπει ως λεία τη Λιγοστή Περιουσία που απέμεινε στα θύματα της ίδιας αυτής της Ολιγαρχίας

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, το έκτρωμα που σας βάζουν να ψηφίσετε απόψε δεν είναι απλά ένας νόμος, είναι ένα νομοθέτημα-σταθμός για την χώρα που θα μείνει στην ιστορία και θα αποδειχθεί αιτία να σας κυνηγούν οι ερινύες για δεκαετίες.

Για αυτό, επειδή το Ν/Σ αυτός δεν είναι άλλο ένα Ν/Σ θα μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε να είμαι αναλυτικός. Καθώς όλοι μας εδώ μέσα έχουμε ευθύνη για το έκτρωμα που θα ψηφιστεί.

Στην Ελλάδα προ 2010 υπήρχε ένα τσουνάμι χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και μια πλειοψηφία πάσχιζε να τα βγάλει πέρα. Ακόμα και τότε στις εποχές του Μεγάλου Φαγοποτιού οι άνθρωποι στα ταμεία των σουπερμάρκετ, οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες πάλευαν να κρατηθούν πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Τότε, οι καλοπληρωτές ήταν ο εφιάλτης των τραπεζών. Ποθούσαν μεγάλη μάζα ανθρώπων που αναγκάζονταν να δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα και, κατόπιν, με νύχια και με δόντια να αποπληρώνουν αλλά οι οποίοι συχνά χάνουν προθεσμίες, δεν έχουν να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση και, έτσι, πέφτουν θύματα νόμιμης τοκογλυφίας.

Ένα Πτωχευτικό Δίκαιο σαν τούτο, τότε, δεν θα ήταν το ίδιο καταστροφικό – καθώς δεν θα αφορούσε το 81% των επιχειρήσεων και 600 χιλιάδες νοικοκυριά. Να το πως αλλιώς: Αν καταστρέψεις τις σωσίβιες λέμβους σε πλοίο που δεν βουλιάζει, αλλά απλά προσάραξε, ναι, κακό είναι. Αλλά ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι σημαντικός. Αν τις καταστρέψεις την ώρα ναυαγίου σ’ έναν μανιασμένο Ωκεανό, είσαι κατά συρροήν δολοφόνος.

Στην Ελλάδα όμως μετά το 2010 μετά την ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ και την ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (τράπεζες, το Δημόσιο, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, νοικοκυριά). Κάνοντας την Κρίση ευκαιρία, μονιμοποιείτε την ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ & των ΤΡΑΠΕΖΩΝ μέσα από τα Μνημόνιά σας και εφαρμόζετε τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ – διασωληνόνωντάς τους με την ΕΚΤ και τα IOUs που εγγυάται έως σήμερα το ΥπΟικ- και την ΣΤΥΓΝΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ για τους πολλούς.

Η ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα πρώτα λεηλάτησε το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο την περιουσία του όσο και τα εργαλεία του, την ώρα που συρρίκνωνε βίαια τα εισοδήματα των μικρομεσαίων. Κατόπιν, με την συμμετοχή των συντρόφων μας στο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε το πρότζεκτ της λεηλασίας των ιδιωτικών περιουσιών που κορυφώνεται σήμερα.

Το πρώτο νερό στο αυλάκι για το σημερινό νομοσχέδιο- πλιάτσικο της ιδιωτικής περιουσίας ξεκίνησε με το 3ο Μνημόνιο τότε που εσείς του ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθήκατε εκείνο που είχα πει σε Νταισελμπλούμ-Τόμσεν-Βίζερ-Draghi να ξεχάσουν την πώληση των κόκκινων δανείων (τον σημερινό Ηρακλή) και την Ταξική ανακατάταξη στην Κατάταξη πιστωτών (το 2015 με πιστωτές-τράπεζες-εργαζόμενοι και έπειτα το 2018 με το υπερπρονόμιο μόνο στους εργαζόμενους όμως).

Σήμερα η ΝΔ φέρνει το 1ο χτύπημα του 5ου Μνημονίου επιστρέφοντας στην ΤΟΞΙΚΟΤΑΞΙΚΗ κατάταξη πιστωτών του 3ου Μνημονίου. Το ΜέΡΑ25 για αυτό κατέθεσε σχετική τροπολογία και καλούμε και τα άλλα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Το 20 χτύπημα είναι συλλογή Πληροφοριών για ό,τι μπορεί να θέλουν να σου πάρουν το αντίθετο της αμερικανικής 2ης ευκαιρίας όπου μόνο το συμφωνηθέν εχέγγυο «παίζει». ΛΕΗΛΑΣΙΑ δηλαδή ΤΟΥ Ε9 ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ σαν μια περίπτωση επιχειρηματία στη Ρόδο και άλλες. Και με ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. Σας προκαλούμε να διαχωρίσετε το σπίτι που αγοράστηκε με πλέον μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό ΑΠΟ άσχετη περιουσία.

30 χτύπημα, ο Ορισμός Συνδίκου επιλογής της μίας πλευράς. Έλεος! Σαν να δίνετε στη μαφία το δικαίωμα να επιλέγει δικαστή σε υπόθεση εναντίον θύματός της. Καταλαβαίνετε τί κάνετε; Σε αυτούς που δάνειζαν χωρίς μέτρο προ Κρίσης φέρνοντας την Κρίση, που δώσατε 56 δις IOUs, που δανειστήκατε εκ μέρους των πολιτών 60 δις για να τους τα χαρίσετε, που τώρα συνεταιρίζονται με αρπακτικά funds που στοχεύουν στα σπίτια και τα μαγαζιά τους και στα οποία funds είστε έτοιμοι, λόγω κατάρρευσης του Ηρακλή, να δώσετε άλλα 12 δις δημόσιου και βέβαια δανεικού χρήματος.

Με άλλα λόγια στους ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ δίνετε το δικαίωμα να επιλέγουν σύνδικο – δηλαδή τον ιδιώτη που θα αποφασίζει την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των αδύναμων σε αυτούς.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ: Αν είχατε δώσει τα μισά από αυτά που δώσατε στους τραπεζίτες στους καταθέτες, οι καταθέτες θα είχαν αποπληρώσει, κόκκινα δάνεια δεν θα υπήρχαν και μια απλή εξυγίανση των τραπεζών θα είχε λήξει τόσο την τραπεζική όσο και την κοινωνική κρίση. Βέβαια, έτσι, δεν θα κέρδιζαν τα αρπακτικά που σήμερα το βράδυ θα ανοίξουν σαμπάνιες!

Και επειδή σας άκουσα το πρωί ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ τις τράπεζες μου τις παραδώσατε πτωχευμένες το 2015. Εσείς, αγκαλιά με τον επίορκο Διοικητή της ΤτΕ, ξεκινήσατε την φύγη καταθέσεων όταν βλέπατε ότι χάνετε τις εκλογές.

Έτσι κι αλλιώς τα κεφάλαια των τραπεζών ήταν τα Κόκκινα Δάνεια.

40 χτύπημα η δυνατότητα να μείνουν στην 1η κατοικία για 12 χρόνια. Κάποιο μας λένε: Τί διαφέρει αυτό από την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον «Οδυσσέα»; Α. Ύψος τιμήματος – αποφασίζει ο δανειστής που κερνά και πίνει! Β. Το ίδιο και με την τιμή επαναγοράς – αλήθεια, τέτοια συμφωνία leasing θα κάνατε ποτέ; Ξέρετε κάποιον που θα έλεγε, ωραία, νοικιάζω το αμάξι από σένα για Χ χρόνια με ενοίκιο που εσύ θα αποφασίζεις κατά το δοκούν και μετά από Χ χρόνια θα στο αγοράσω σε τιμή που θα αποφασίσεις εσυ; Αν το κάνετε εκ μέρους της εταιρείας σας θα σας έκλειναν φυλακή. Κι όμως: Τον κατατρεγμένο μικρομεσαίο αυτό του επιβάλετε. Ντροπή σας. Γ. Απώλεια τίτλων – εκμηδενισμός μεριδίου, καμία αποζημίωση σε περίπτωση διακοπής με το παρόν σχέδιο νόμου. Δ. 12 χρόνια ενοικίων ακόμα και αν βρεθούν μέχρι τότε τα χρήματα. Ε. Εξαγωγή Υπεραξιών στο εξωτερικό με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. ΜΕΡΑ με την ΝΥΧΤΑ!

5ο χτύπημα στο άρθρο 17, παρ. 3, έστω ότι κάποιος δίνει ένα ακίνητο στην εφορία και ένα άλλο ακίνητο στην τράπεζα λόγω χρεών. Κάποιος άλλος που τον πτωχεύει και ενώ ανακαλείται η συμφωνία με την εφορία για το ακίνητο 1, η συμφωνία με την τράπεζα για το ακίνητο 2 δεν ανακαλείται. Μα, καλά, μάγια σας έκαναν οι τραπεζίτες; Τόσο πολύ πάνω από τα συμφέροντα του Δημοσίου αξιολογείτε τα συμφέροντα των τραπεζιτών;

6ο χτύπημα η δήμευση σε νομικά πρόσωπα μετά από 120 μέρες και άγονο νέο πλειστηριασμό! ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΗΜΕΥΣΗ! Πάω στοίχημα πως θα πάει στο Υπερταμείο! Στο εξωτερικό δηλαδή κι αυτή η υπεραξία!

7ο χτύπημα γιατί για 3 χρόνια κρατάτε 540 ευρώ μετά την ανακήρυξη της χρεοκοπίας του και την απώλεια του ό,τι είχε και δεν είχε.

8ο χτύπημα η Κοινωνική Ασφάλιση για τον Χρεοκοπημένο Μικρομεσαίο; ΚΙΧ – ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

Κυρίες και κύριοι που ακόμα λέτε ότι με τα Μνημόνια σας σώσατε τη χώρα, και που σήμερα τολμάτε να αυτοπαρουσιάζεστε ως πατριώτες, είστε οι ίδιες και οι ίδιοι που από το 2010 καταργήσατε την εθνική κυριαρχία επί του κράτους, παραδίδοντας όλα τα σημαντικά εργαλεία του κι όλη τη δημόσια περιουσία, στην τρόικα. Είστε οι ίδιες κι οι ίδιοι που σήμερα εντάσσετε το 81% των ΜΜΕ και 600 χιλιάδες οικογένειες στο στυγνό business plan των αρπακτικών, που σαν τα κοράκια πέφτουν πάνω στο άψυχο ελέω Μνημονίων σας κορμί της πατρίδας μας – της Χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς.

Ψηφίζετε απόψε, κ.κ. της Συμπολίτευσης, σχέδιο νόμου που καταργεί την εθνική μας κυριαρχία επί των περιουσιακών δικαιωμάτων του ατόμου. Καταλάβετέ το. Είστε άξιοι της ειρωνείας της Ιστορίας.Την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν, τελικά, οι κομμουνιστές, όπως τους προειδοποιούσε η Δεξιά, αλλά η Νέα Δημοκρατία στο όνομα φιλελεύθερων, δήθεν, «μεταρρυθμίσεων»!

Δεν μπορώ να κρατηθώ. Νιώθω την ανάγκη να σας συγχαρώ. Τέτοιο ρεσιτάλ ειρωνείας και υποκρισίας δεν συναντά κανείς συχνά. Για πατριώτες, που θεωρείτε τους εαυτούς σας, καλά πάτε. Τα παιδιά σας σε ξένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ΙΒ, εντός της χώρας μας. Το φορολογικό λογισμικό, την ΑΑΔΕ και τη δημόσια περιουσία στην τρόικα. Και, τώρα, σαν να μην αρκούσαν αυτά παραδίδετε την λιγοστή περιουσία των πολλών στα ξένα αρπακτικά και τους ντόπιους ατζέντηδές τους.

Κυρίες και κύριοι που ακόμα λέτε ότι με τα Μνημόνια σας σώσατε τη χώρα, και που σήμερα τολμάτε να αυτοπαρουσιάζεστε ως δημοκράτες, μερικά λόγια για το τι σημαίνει αυτό το Ν/Σ για την Δημοκρατία μας. Τί είναι ένα χρέος; Είναι ένα πράγμα; Όχι. Είναι απλά μια υπόσχεση. Κι η κοινωνία; Κι αυτή ένα δίκτυο υποσχέσεων δεν είναι, κάποιων οικονομικών, κάποιων πολιτικών, κάποιων ηθικών;

Υποσχέσεων από την κάθε μία και τον καθένα μας προς όλες και όλους τους άλλους. Από τον ΠΘ κι εμάς τα κόμματα προς τους πολίτες, από εμπορική τράπεζα στην ΤτΕ ή στο κράτος – μην ξεχνάτε τα δις IOUs των τραπεζών που εσείς εγγυάστε από τον δανειζόμενο στην τράπεζα από το κράτος στον πολίτη, ακόμα και στον υπερχρεωμένο.

Κι η Κεντρική Τράπεζα τί κάνει; Εκδίδει IOU – δηλαδή ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΩ υποσχέσεις, που κατατίθενται στους λογαριασμούς που τηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες με τη σειρά τους εκδίδουν αντίστοιχα IOU που δανείζουν στους οφειλέτες, οι οποίοι με αυτά συναλλάσσονται μεταξύ τους.

ΧΡΗΜΑ & ΧΡΕΟΣ: ένα πράγμα είναι στο πλαίσιο ενός δικτύου υποσχέσεων/σχέσεων. Η πτώχευση είναι βασικά πολιτική έννοια και η διαχείρισή της πολιτική διαδικασία με τεράστιες ηθικές διαστάσεις.

Ποια η διαφορά του 2015 από το 2020; Καμία, πέραν της βούλησης της τρόικας το 2015 να πνίξουν μια κυβέρνηση που αρνείτο να τους πουλήσει τα κόκκινα δάνεια των πολιτών και που δεν τους έδινε δωρεάν 14 αεροδρόμια.

Αν το κράτος μας σήμερα δεν θεωρείται διεθνώς πτωχευμένο, αν και είναι πιο βαθιά πτωχευμένο από το 2015, αυτό οφείλεται στο ότι η τρόικα αποφάσισε να ΜΗΝ πνίξει την κυβέρνησή σας, να μην απειλήσει με κλείσιμο τραπεζών, με ανταλλάγματα την λεηλασία των ιδιωτικών περιουσιών μετά την επιτυχή λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό σημαίνει Χρεοδουλοπαροικία!

Τί κάνετε σήμερα με το συγκεκριμένο Νόμο; Παραδέχεστε, κατ΄αρχήν, το προφανές: Όταν αλλάζουν οι συνθήκες, προηγούμενες υποσχέσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.

Σε καθεστώς Δημοκρατία όταν η κρίση καθιστά αδύνατη την τήρηση των αρχικών υποσχέσεων όλων προς όλους προφανώς θα έπρεπε, ΟΛΟΙ να έχουν λόγο για το πως μεταβάλλονται οι υποσχέσεις. Αντίθετα, στην αυταρχική, αντιφιλελεύθερη Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς, τους κανόνες τους γράφουν οι ίδιοι ολιγάρχες που έφεραν την αδυναμία των πολλών να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Όπως ακριβώς το 2010 θυσιάσατε τη μακροοικονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας υπό τα εντολάς της τρόικας για να διασωθούν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες, έτσι και σήμερα υπό τας εντολάς της ίδιας τρόικας θυσιάζετε ό,τι απέμεινε από τον ιδιωτικό πλούτο των πολλών υπέρ των πολύ ολίγων.

Αν θέλατε να ακολουθήσετε μια Νεοφιλελεύθερη, αμερικανικού τύπου, πτωχευτική πολιτική θα περιορίζατε την ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων στα άμεσα εχέγγυα και χωρίς να δίνετε στους πιστωτές και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Δεν το θέλατε όμως αυτό. Αποτέλεσμα ένας Πτωχευτικός Νόμος που σκοτώνει την όποια προοπτική ανάκαμψης σε μικροοικονομικό επίπεδο, την ώρα που ετοιμάζεται το 5 Μνημόνιο, η επιστροφή της 100% προπληρωμής φόρου κι η εμπέδωση όλης εκείνης της ασχήμιας που κάνει ακόμα και τον έντιμο νεοφιλελεύθερο να θέλει να ουρλιάξει.

Με την ψήφο σας απόψε βαθαίνετε την Γενικευμένη Πτώχευση, επιβραβεύετε τους κερδοσκόπους εις βάρος των παραγωγών, και εντατικοποιείτε την μεταφορά υπεραξιών στο εξωτερικό, που θα μπορούσε εν δυνάμει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις εδώ, στην χώρα μας.

Βέβαια, αντίσταση στην Χρεοδουλοπαροικία δεν είναι απλά ένα ΟΧΙ στις Μνημονιακές πολιτικές εμβάθυνσής της. Χρειάζεται και μια ολοκληρωμένη θεραπευτική πολιτική ατζέντα κόντρα στην ολοκληρωμένη καταστροφική πολιτική ατζέντα, που σας υπαγορεύει η τρόικα και η παρασιτική μας ολιγαρχία.

Αυτό ακριβώς θα καταθέσει το ΜέΡΑ25 με την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ του, που ήδη βρίσκεται σε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. Όχι σαν αυτή ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ, φέρνοντας άλλο Ν/Σ στη διαβούλευση κι άλλο στη Βουλή.

Μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ για την προστασία των πολιτών, για την αναδιάρθρωση όλων των χρεών και για την πράσινη παραγωγική ανασυγκρότηση – αυτή θα είναι η απάντηση του ΜέΡΑ25 ταυτόχρονα στο σημερινό σας νομοθέτημα και στον επερχόμενο Προϋπολογισμό σας.

Για απόψε, μια πρόβλεψη αρκεί ως περίληψhttps://mera25.gr/g-varoufakis-o-ptocheftikos-sas-nomos-einai-to-proto-polynomoschedio-tou-5ou-mnimoniou/η: Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ σας ΝΟΜΟΣ θα καταγραφεί στην Ιστορία ως το ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 5ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!

Το ότι ο ΠΘ επέλεξε να ΜΗΝ είναι εδώ σήμερα παρά την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ της συζήτησης & ψήφισης νέου Πτωχευτικού Νόμου. Το ότι τα ΜΜΕ τα οποία πληρώνει ο κ. Πέτσας έχουν, όπως φαίνεται, ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ να μην το ανεβάσουν το θέμα αλλά να περάσουν το έκτρωμα που ψηφίζεται σήμερα στα μουλωχτά.

Αυτό εμένα μου λέει κάτι απλό. Ξέρετε τι ποιείτε! Ή τουλάχιστον η ομάδα γύρω από τον κ.λ Μητσοτάκη γνωρίζει τι έγκλημα αποσιωπεί. Κλείνοντας, κ.κ. της Συμπολίτευσης, ο Πτωχευτικός σας Νόμος ένα δίδαγμα φέρνει κατά νου, ποτέ μην αποδώσεις σε συνομωσία αυτό που οφείλεται σε ανοησία αλλά, από την άλλη, ποτέ μην θεωρήσεις ανοησία την επέλαση της ολιγαρχίας στην περιουσία των μη προνομιούχων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο