Τομέας Υγείας: Η υγεία μας παραδίδεται στην εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Μάι, 2022

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Αττικής εντέλλονται από την 1η ΥΠΕ να καλύψουν με εφημερίες τα Κέντρο Υγείας της Αττικής που έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από τη θέση που ήδη καλύπτουν.

Στην Κέρκυρα, από τον Οκτώβριο που παραιτήθηκε μια επικουρική μαία μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες από την διοίκηση για την αντικατάσταση της κι έτσι, το εναπομείναν προσωπικό 3 (τριών) μαιών θα πρέπει στο εξής να εργάζονται νυχθημερόν χωρίς κανένα εβδομαδιαίο ρεπό ξεκούρασης και εννοείται χωρίς την κανονική άδεια.

Στο Αττικό Νοσοκομείο, κατόπιν εντολής από τη διοίκηση, οι γιατροί θα πρέπει να μειώσουν τις εφημερίες που κάνουν γιατί ο προϋπολογισμός της 2ης ΥΠΕ… δεν βγαίνει, κάτι που σημαίνει την κάλυψη του βεβαρυμμένου και μετρημένου με το σταγονόμετρο εφημεριακού έργου από λιγότερο προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, μετά τους χειμερινούς πειραματισμούς με τη μετατροπή του σε… εμβολιαστικό κέντρο, που υποτίθεται πως ήταν «έκτακτη συνθήκη», επανέρχονται τα προγραμματικά σχέδια υποβάθμισης, με την αφαίρεση 60 κλινών και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο δημόσιων χώρων, με απόφαση ερήμην των εργαζομένων και με πρόθεση… κρυφή για το κοινό! (Επιτέλους, το Παίδων Πεντέλης πρέπει αυτονόητα να διατηρήσει το βασικό πολύτιμο για την Αττική χαρακτήρα του, ως πλήρες παιδιατρικό νοσοκομείο και βέβαια, να ενισχυθεί και περαιτέρω. Όλα τα άλλα είναι λαθροχειρίες για τις οποίες το Υπουργείο Υγείας οφείλει να λογοδοτήσει).

Ταυτόχρονα, αρκετές χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εξακολουθούν να παραμένουν απάνθρωπα σε αναστολή εργασίας και πλήρη παρακράτηση μισθού, αν και όλα τα άλλα μέτρα της πανδημίας αίρονται κακήν-κακώς ενόψει της τουριστικής περιόδου και ενώ το επιστημονικό δεδομένο του περασμένου καλοκαιριού περί μη μεταδοτικότητας της COVID-19 από τους εμβολιασμένους έχει πλέον αναιρεθεί από την μετάλλαξη Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, παρά την ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας στο ΔΣ, καταγγέλλεται μίνι πραξικόπημα του προέδρου του, με μια παράτυπη συνάντηση μόνο 4 (τεσσάρων) εκ των 15 μελών του με τον Υπουργό Υγείας για τα καυτά θέματα του νέου νομοσχεδίου περί της πρωτοβάθμιας υγείας, χωρίς να ενημερωθεί και να παραστεί η πλειοψηφία του διοικητικού του συμβουλίου, η οποία διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.

Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με το νέο νομοσχέδιο, πραγματοποιείται τεχνηέντως αδικαιολόγητη συρρίκνωση, καθώς η μελέτη των νομοθετών της κυβέρνησης αποδεικνύεται εμβριθής μόνο για την προγραμματική παράδοση των ελεγκτικών υπηρεσιών του σε… ανεξέλεγκτες ιδιωτικές εταιρίες, ενώ με κυνική προχειρότητα και με δογματική άρνηση της πραγματικότητας, οι άνθρωποι και οι θεσμικές διαδικασίες, αντί να επικουρούνται, αντικαθίστανται χωρίς σχεδιασμό από δείκτες απόδοσης, τιμωρητικές αξιολογήσεις, ρομπότ και αλγορίθμους.

Το παραπάνω μικρό μόνο δείγμα των αναρίθμητων καταγγελιών και ειδήσεων από το χώρο της Υγείας του τελευταίου 15ημέρου, όπως συρρέουν από όλη την Ελλάδα, κάνει σαφές ότι οι διοικούντες την Υγεία στη χώρα μας αυτοδιαψεύδονται διαρκώς με τις ίδιες της πράξεις τους, καθώς ισχυρίζονται, όλο το διάστημα της πανδημίας, ότι «έχουν στελεχώσει με ιατρικό και άλλο προσωπικό το Ε.Σ.Υ.» και ότι «ξαναχτίζουν την πρωτοβάθμια υγεία». Υπόσχονται με κάποιο μαγικό τρόπο προσωπικό γιατρό για κάθε πολίτη, την ίδια ώρα που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας δεν τους φτάνουν ούτε για τις σημερινές εφημερίες των Κέντρων Υγείας. Προβαίνουν συστηματικά σε παραβίαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας, φέρονται απάνθρωπα με βάση πολιτικές σκοπιμότητες, εξαναγκάζουν κατά συρροή σε επικίνδυνες εργασιακές πρακτικές το προσωπικό των νοσοκομείων ανά τη χώρα. Αποδυναμώνουν νοσοκομεία, θεσμούς και όργανα, ακόμη και αυτούς που οι ίδιοι κομματικά ελέγχουν.

Πού οδηγούμαστε τελικά; Μήπως η αρχικά ανοιγμένη όρεξη μετέπεσε σε οργιώδη βουλιμία; Μήπως μια κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί -και στον τομέα της υγείας- τη χώρα μας να εγκαταλείψει ακριβώς τις μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν τη βολεύουν, υπερακοντίζοντας ακόμη και ως προς τους αρχικούς θατσερικού τύπου σχεδιασμούς;

Δυστυχώς για αυτούς, η πανδημία έπαψε να είναι το βολικό τους πρόσχημα για την προγραμματική ισοπέδωση της δημόσιας υγείας και την παράδοση -και- των αναγκών υγείας της χώρας στην εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπία. Ίσως καταλάβουν, με την επικείμενη αποπομπή τους στις ερχόμενες εκλογές, ότι είναι αδύνατο να προσφερθεί το αγαθό της υγείας από κατάκοπους, καταρρακωμένους και έτσι διόλου υγιείς εργαζομένους υγείας, ούτε από αλγορίθμους, ανώνυμες εταιρίες και funds.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο