Τομέας Υγείας: Διεκδικούμε την Υγεία που μας αρνούνται

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Απρ, 2021

Σήμερα οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων απεργούν και κινητοποιούνται και έχουν πολλούς λόγους να το κάνουν. Γιατί σήκωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας παλεύοντας για να σώσουν ζωές και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους στήριξε και δεν τους άκουσε αλλά με τη στάση της δυσκόλεψε πολλαπλά το έργο τους, και τους εξέθεσε σε αδικαιολόγητους κινδύνους και δυσκολίες. Και ενώ στην αρχή της πανδημίας προσπάθησε να οικειοποιηθεί το κύρος των υγειονομικών και των γιατρών, βαφτίζοντας τους ήρωες με λευκές ποδιές, ταΐζοντάς τους με χειροκροτήματα, όταν μετά από λίγο καιρό οι εργαζόμενοι της υγείας, ανεξαρτήτως πολιτικών ή κομματικών πεποιθήσεων, άρχισαν να αιτούνται και όσο χειροτέρευε η κατάσταση να διαμαρτύρονται προς την κυβέρνηση με την ελπίδα ότι οι λογικές προτάσεις τους θα γίνουν πραγματικότητα για θα σωθούν ζωές, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Και η κυβέρνηση από το να εξυμνεί τους ήρωες για δικά της οφέλη, πέρασε στο να τους κάνει μηνύσεις, να εκθέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο και να τους απολύει παράνομα. Οι υγειονομικοί εκτέθηκαν σε κίνδυνο από τον κορονοϊό, επιστρατεύτηκαν, εργάστηκαν απίστευτα, με συνεχή ωράρια, δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους, (την ώρα που η κυβέρνηση μοίραζε χρήματα σε φίλους και γνωστούς), τρομοκρατήθηκαν και γενικά τράβηξαν τόσα δεινά που η κυβέρνηση αντί να σταθεί δίπλα τους, επέτρεψε στον κ. Κοντοζαμάνη, στον κ. Γεραπετρίτη και πλείστους άλλους να τους λοιδορούν και να τους εμπαίζουν.
Φυσικά τα αιτήματα των υγειονομικών δεν αφορούσαν μόνο τους ίδιους, αλλά ως ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν στο χώρο της υγείας, περιείχαν και προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η υγεία και να παρθούν ορθολογικά μέτρα για την πανδημία, ώστε να σωθούν ζωές.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους άκουσε αλλά έκανε μια πραγματικά άνευ κάθε ορθολογισμού διαχείριση της πανδημίας. Όπως αποδείχθηκε και από τα πρακτικά τη Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, τόσο καιρό η κυβέρνηση έλεγε αισχρά ψεύδη στους πολίτες ότι κάνει ό,τι λένε οι ειδικοί την ώρα που χάνονταν ανθρώπινες ζωές. Δεν έκανε τίποτα για να φτιάξει ΜΕΘ, να εξοπλίσει τα νοσοκομεία και κυρίως να χτίσει μια ισχυρή πρωτοβάθμια υγεία και ένα πανελλαδικό δίκτυο τεστ και εμβολιασμών, που όχι μόνο θα περιόριζαν την πανδημία βγάζοντας μας από αυτό το μόνιμο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στο οποίο τόσο αρέσκεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα αποτελούσαν και προίκα για την, παραπαίουσα από τις μνημονιακές πολιτικές, δημόσια υγεία.

Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση έκανε κυριολεκτικά ό,τι ήταν δυνατό, ώστε να κλονίσει την πίστη των πολιτών στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, στα επιτεύγματα της επιστήμης και στην πίστη σε μια συλλογική προσπάθεια. Σήμερα που τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά πάρα την τυπική συνέχιση ενός από τα πιο σκληρά λοκντάουν, αποδυναμώνεται ότι το τα δύο αυτά, δηλαδή ο περιορισμός της πανδημίας και ο περιορισμός των ελευθεριών δεν μπαίνουν σε μια ζυγαριά που πρέπει να επιλεχθεί ή το ένα ή το άλλο. Η κυβέρνηση τα στερεί από τους πολίτες και τα δύο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι με μια διαφορετική διαχείριση της πανδημίας θα μπορούσαν οι πολίτες να απολαμβάνουν και τα δύο, όπως αποδεικνύεται και από άλλες χώρες στον κόσμο.

Το ΜεΡΑ25 έχει καταθέσει τέτοιες προτάσεις, και συμπαραστέκεται τόσο στον αγώνα των εργαζομένων των νοσοκομείων όσο και όλων των πολιτών με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες. Δυστυχώς οι προτάσεις του, παρότι έγιναν χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, δεν εισακούστηκαν γιατί στόχος της κυβέρνησης ήταν και είναι να εξυπηρετήσει τα ισχυρά συμφέροντα της ελληνικής ελίτ και των ξενών funds και όχι των ελλήνων πολιτών. Κάτω από αυτές της συνθήκες γίνεται μονόδρομος ο αγώνας και η ρεαλιστική ανυπακοή.

Στις 22/04/21 όλοι μαζί στην Πλατεία Μαβίλη στις 09:00.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο