Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιούν, 2022

Ακόμα μία αντιδημοκρατική κίνηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Οι συνεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των διαφόρων κυβερνητικών πολιτικών που περιορίζουν τη λαϊκή έκφραση δεν μοιάζουν να πτοούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει αναίσχυντα τον αγώνα της απέναντι στη δημοκρατία και την πολυφωνία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα τελευταία τρία χρόνια βλέπουμε την αντιδημοκρατική μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπες,τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στις παρατάξεις των δημάρχων και τον περιορισμό και αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα δικαιοδοσίας του δήμου. Παράλληλα βλέπουμε την ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της αυτοδιοίκησης με την ουσιαστική κατάργηση των δημοτικών υπηρεσιών και την παράδοση τους σε ιδιώτες και ως αποκορύφωμα φυσικά την ψήφιση του εγκληματικού εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση.

Σε συνέχεια αυτών των πολιτικών φίμωσης και αποκλεισμού, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το άρθρο 44 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών επιλέγει να καταργήσει τη δυνατότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως! Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει πως έτσι θα “διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων” και πως διαφορετικά διαταράσσεται η “εύρυθμη λειτουργία” του δημοτικού συμβουλίου!
Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία βλέπει το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας να θέτουν θέματα προς συζήτηση πριν ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο ως ενοχλητικό εμπόδιο κι όχι ως δομικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Πίσω από αυτές τις επικλήσεις σε «κυβερνησιμότητα» και «εύρυθμη λειτουργία» κρύβεται —όχι και πολύ καλά— η απόπειρα αρπαγής του κράτους από τη Νέα Δημοκρατία και του αποκλεισμού των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και κυρίως όσων αγωνίζονται κατά των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονιακού πλαισίου.

Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να διεκδικεί την ανατροπή αυτού του κρεσέντου αυταρχισμού και να αγωνίζεται απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, προτάσσοντας μία διαφορετική αυτοδιοίκηση—μία αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, πράσινη, δημοκρατική και ακηδεμόνευτη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο