Απογραφή του πληθυσμού: Ένα ακόμα φιάσκο της Μητσοτάκης Α.Ε. και της ΕΛΣΤΑΤ ενόψει εκλογών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιούν, 2022

Ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι τα προσωρινά στοιχεία για την απογραφή του πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε θα ανακοινωθούν στις 19 Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη απογραφή έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο γιατί ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας επηρεάζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και είναι σαφές πως βρισκόμαστε σε μία σύντομη ή μακρά προεκλογική περίοδο, όσο και γιατί η απογραφή αυτή φαίνεται πως είχε τεράστιες αστοχίες στην πραγματική καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού της χώρας.

Είναι αδιανόητο και αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία να μην έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού επτά μήνες μετά την έναρξή της και οι εκλογές κατά πάσα πιθανότητα να γίνουν με μια απογραφή που έχει γίνει πριν από 11 χρόνια!

Η απογραφή του 2021 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί κανονικά από τον περασμένο Δεκέμβριο και σήμερα που ναι μεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά, οι διεργασίες της συνεχίζονται με συνέπεια τα προσωρινά στοιχεία του πληθυσμού να ανακοινώνονται σε 20 μέρες περίπου (παρά τις αρχικές εξαγγελίες για πρότερη σχετική ανακοίνωση).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, φαίνεται πως είναι η ίδια η υποκαταγραφή του πληθυσμού, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, με τους δήμους να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών τους λόγω ακριβώς της ελλιπέστατης αυτής καταγραφής, την ώρα που οι δημοτικές αρχές είχαν εκφράσει την προθυμία τους να συνδράμουν στο έργο της καταγραφής.

Παράλληλα, υπάρχουν ερωτηματικά και ζητήματα που ανακύπτουν ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς τους καταγραφείς στους οποίους, όπως καταγγέλλεται, οφείλονται ακόμα τα δεδουλευμένα τους.

Όλα αυτά λοιπόν, καταδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα και το φιάσκο της Μητσοτάκης Α.Ε. και της ΕΛΣΤΑΤ σε μια φαινομενικά απλή, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη και σοβαρή διαδικασία, ιδίως ενόψει επικείμενων εθνικών εκλογών.

Το ελάχιστο που πρέπει να συμβεί, είναι η υπάρξει παραίτηση για λόγους ευθιξίας, του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ παράλληλα με τις εξηγήσεις του “άριστου” για άλλη μια φορά επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη που πρωτοτυπεί διαρκώς, με το ένα φιάσκο να διαδέχεται το άλλο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο