Τομέας Περιβάλλοντος και Δημοσίου Χώρου: Δημοτικοί άρχοντες πάψτε να καρατομείτε τα δέντρα!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Ιαν, 2023

Οι παρακάτω φωτογραφίες σε δρόμο του Δήμου Αθηναίων (Αναστασίου Ζίννη, Κουκάκι) υποτίθεται ότι παρουσιάζουν κλαδεμένα δέντρα.

Στα δέντρα όμως αυτά, όπως εύκολα παρατηρείται, έχει αφαιρεθεί το 100% της φυλλωσιάς τους. Δεδομένου ότι το φύλλο αποτελεί βασικό όργανο του δέντρου, η φυσιολογική ανάπτυξη και ζωή τους έχει καταστεί εφεξής ευάλωτη.

Το κλάδεμα του δέντρου είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία που διέπεται από τις επιστημονικές αρχές της βοτανικής και της δενδροκομίας, πρέπει λοιπόν να εκτελείται από πιστοποιημένο προσωπικό, πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες, το είδος του δέντρου. Βασική αρχή επίσης είναι ότι πρέπει να διατηρείται το σχήμα και η συμμετρία του δέντρου.

Πίσω από τις εικόνες αυτές βρίσκεται η από 7/4/2021 σύμβαση έργου ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και την εταιρία με την επωνυμία ‘’Unison’’ ( «Συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζοδρόμων, κλιμάκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου» με προϋπολογισμό 35.445.994,50 ευρώ) με την οποία εκχωρείται η σχετική αρμοδιότητα των υπηρεσιών πρασίνου των δήμων στον ιδιώτη, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να την αναθέσει σε οποιοδήποτε συνεργείο.

Σε αυτή τη διαδικασία διαδοχικής εργολαβίας χάνεται κάθε έλεγχος της ορθολογικής επιστημονικής διαχείρισης του δέντρου. Δεν μας εκπλήσσει πάντως ότι αυτή η αδιαφορία είναι αποτέλεσμα μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης.

Συνακόλουθα όμως χάνεται και κάθε έλεγχος του πολίτη πάνω στη δημόσια σφαίρα στη οποία έχει δικαίωμα: τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: απορροφούν αέριους ρύπους, ρυθμίζουν το μικροκλίμα, προφέρουν φωλιά σε πουλιά, αισθητική απόλαυση, χώρους κοινωνικής επαφής.

Δυστυχώς οι εικόνες αυτές δεν αφορούν μόνο το Δήμο Αθηναίων, αλλά τους περισσότερους Δήμους της χώρας .

Δυστυχώς τείνουν να γίνουν ο κανόνας και είναι θλιβερό να εξοικειωθούμε, να αποδεχθούμε και αυτό, όπως τόσα άλλα που πηγάζουν από την ίδια λογική: απαξίωση του Αστικού Πρασίνου και επιλογή διοίκησης μέσω ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικούς παρόχους αγαθών ή υπηρεσιών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο