Κινητοποίηση του ΜέΡΑ25 έξω από το Υπουργείο Υγείας: Φάρμακο φθηνό για όλο το λαό – Όχι στις ελλείψεις και στις αυξήσεις στα φάρμακα

Δραστηριότητα
16 Ιαν, 2023

Κινητοποίηση πραγματοποίησε το ΜέΡΑ25 έξω από το Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Οι διαρκώς εντεινόμενες ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου «φυσικού φαινομένου» ούτε αποτέλεσμα της ευθύνης των γιατρών και των γονέων, όπως θέλησε να καταδείξει, με το γνωστό δόγμα περί «ατομικής ευθύνης», ο Υπουργός Υγείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Πλεύρης. Οι ελλείψεις αυτές έχουν συγκεκριμένο λόγο και αιτία που ονομάζεται ιδιωτική κερδοσκοπική αγορά! Εφόσον λοιπόν οι χονδρέμποροι και οι πολυεθνικές του φαρμάκου ορίζουν την αγορά, έχουμε είτε εξαγωγές σκευασμάτων για αποκομιδή υψηλότερων κερδών, είτε μειούμενες εισαγωγές προς την Ελλάδα από τις πολυεθνικές, επίσης για τον ίδιο λόγο, το κέρδος.

Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας πάνω στο φάρμακο. Συνεπώς δεν μπορεί η Κυβέρνηση και ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, να κρύβονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε πολύ βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα και να αποποιούνται τις τεράστιες και εγκληματικές -για άλλη μια φορά στο χώρο της υγείας- ευθύνες τους.

Απαιτείται εδώ και τώρα: Επανασύσταση της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών φαρμάκων, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης προς κάλυψη απρόβλεπτων έκτακτων αναγκών (π.χ. πανδημία), αυστηροποίηση της νομοθεσίας με στόχο την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών του πληθυσμού, με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, απλούστευση διαδικασιών εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων και υποχρέωση αύξησης του διατηρούμενου στοκ.

Δεν είναι «οι γιατροί που συνταγογραφούν» και «οι γονείς που στοκάρουν» το πρόβλημα, αλλά η Μητσοτάκης Α.Ε. που αρνείται να βάλει χέρι στους ολιγάρχες που κερδοσκοπούν ακόμα και στο χώρο του φαρμάκου, αδιαφορώντας φυσικά για την υγεία του πληθυσμού της χώρας μας.

Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης, ο οποίος επισήμανε ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μεταθέτει τις εγκληματικές ευθύνες της στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου στους άλλους και ότι πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τα φάρμακα με απαγόρευση εξαγωγών και κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και όχι με αυξήσεις σε τιμές και προώθηση απλώς των γενοσήμων που επιχειρεί η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο