Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Τραγικά τα αποτελέσματα του νόμου Τσιάρα που έδωσε την επιμέλεια σε κακοποιητικό πατέρα “λόγω φύλου”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Ιαν, 2022

Ο απαράδεκτος Νόμος του κ. Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που ψηφίστηκε τον Μάϊο του 2021 έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και ήδη βλέπουμε τα τραγικά του αποτελέσματα. Αποτελέσματα για οποία οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, κρούαν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν ακούστηκαν ποτέ καθώς δόθηκε δημόσιος χώρος και βήμα ΜΟΝΟ στις οργανώσεις που ήταν υπέρ του Νομοσχεδίου.

Η εφαρμογή του Νόμου έγινε και σε μια μητέρα τριών παιδιών, την οποία ο σύντροφός της την κακοποιούσε λεκτικά, ψυχολογικά αλλά και σωματικά, ενώ την εκβίαζε ακόμη και για δημοσιοποίηση των προσωπικών τους στιγμών. Όπως καταγγέλλει το ίδιο το θύμα η κακοποίηση μεταφέρθηκε και στον κοινό τους εργασιακό χώρο, όπου υπήρξε σωματική βία με παρουσία συναδέλφων τους χωρίς να υπάρξει όμως καμία αντίδραση καθώς ο δράστης είχε θέση Διευθυντή. Η γυναίκα μετά από συνεχή περιστατικά άγριας κακοποίησης και βίας που δεχόταν αναγκάστηκε να αφήσει την δουλειά της ως γιατρός σε νοσοκομείο και μετακόμισε στην Κύπρο για να ξεφύγει από τον κακοποιητή της. Ενώ υπήρχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα, μαζί με την στήριξη των δύο προηγούμενων συζύγων του, τις οποίες κακοποίησε με τον ίδιο τρόπο, η απόφαση του δικαστηρίου να παραχωρήσει την επιμέλεια του 9χρονού γιού της στον κακοποιητικό πατέρα του εκτός από απαράδεκτη είναι και σεξιστική καθώς το δικαστήριο έδωσε την επιμέλεια στο 9χρονο γιό της “λόγω φυλου” με αποτέλεσμα να χωριστούν τα δύο αδέρφια και το 9χρονο παιδί να είναι σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον για εκείνον.

Τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι πολλές όπου το Δικαστήριο δίνει την επιμέλεια των παιδιών σε κακοποιητικούς πατεράδες και εκθέτει τα παιδιά σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και της ίδιας τους της ζωής.

Απευθυνόμενοι στους υποστηρικτές του Νομοσχεδίου αναρωτιόμαστε σε μια περίοδο που κάθε μέρα μαθαίνουμε για κάποιο καινούργιο περιστατικό κακοποίησης, ξυλοδαρμού, βιασμού και revenge porn, και αυτά είναι μόνο όσα γίνονται γνωστά καθώς υπάρχουν και πάρα πολλά περιστατικά που δεν μαθαίνονται ποτέ. Με την Κυβέρνηση να αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για τα θύματα αφήνοντάς τα έκθετα απέναντι στον κακοποιητή τους όπως συμβαίνει με τον συγκεκριμένο Νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, στο άκουσμα μια τέτοιας είδησης εξακολουθούν να συμφωνούν με την υποχρεωτική συνεπιμέλεια;

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 έχουμε εκφράσει από την αρχή της αντίθεση μας στον Νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άτομο που δέχεται κακοποίηση. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω έστω και τώρα το Νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, και να μεριμνήσει για τα θύματα, παρέχοντας τους νομική βοήθεια, παρακολούθηση από ψυχολόγους και λειτουργούς, να φτιάξει δομές προστασίας έτσι ώστε το θύμα να είναι σε ασφαλή χώρο μακριά από τον κακοποιητή του.

Να σταματήσει η Κυβέρνηση να αποποιείται τις ευθύνες της και να λάβει επιτέλους σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας για τα θύματα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο