Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Ρήξη με την Πατριαρχική και Σεξιστική Κοινωνία – Συμμετέχουμε στη φεμινιστική απεργία την 8η Μαρτίου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Μαρ, 2023

Η 8η Μάρτη είναι μια ιστορική μέρα. Καθ΄ όλα συμβολική πάντα, αλλά κυρίως μια ημέρα φεμινιστικής απεργίας, κινητοποίησης και διεκδίκησης. Ταυτόχρονα όμως σήμερα τα αιτήματα όπως το δικαίωμα στην πολιτική ζωή, την οικονομική ανεξαρτησία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την αυτοδιάθεση του σώματος, την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, την πρόσβαση στην εργασία και την ισότητα στην αμοιβή, είναι πάντα ζωντανά και επίκαιρα. Το σύγχρονο φεμινιστικό ριζοσπαστικό κίνημα, που μας βρίσκει πλάι του, ανατρέπει και αποδομεί όλα όσα θεωρήθηκαν κάποτε κεκτημένα.

Το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα και οι εθνοπατριαρχικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιό του, διαιωνίζουν τα έμφυλα στερεότυπα και τις έμφυλες ιεραρχήσεις με αποτέλεσμα την ανδρική εξουσία στην οικογένεια, στην αναπαραγωγή, τη σεξουαλικότητα. Κάθε μέρα δηλαδή ερχόμαστε αντιμέτωπ@ με τη σεξιστική κουλτούρα και με κανονικοποιημένες καταπιεστικές συμπεριφορές, στη δημόσια σφαίρα, όπου ακόμα και η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, εντάσσει την ισότητα των δύο φύλων μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα, στην εργασία, στο δρόμο, στις σχολές και την κουλτούρα που αναπαράγεται χωρίς ντροπή κάθε μέρα και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά και στην ιδιωτική σφαίρα, μέσα στην οικογένεια.

Κάθε μέρα οι γυναίκες εξωθούνται στην εργασιακή επισφάλεια δημιουργώντας έτσι σχέσεις εξάρτησης από αφεντικά, από συζύγους, από πατεράδες. Σχέσεις εξάρτησης που συμβάλλουν στην έξαρση των περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης και διακρίσεων. Σχέσεις εξάρτησης που συμβάλλουν στη συγκάλυψη έμφυλων εγκλημάτων. Παράλληλα ο διαρκής αγώνας του κόσμου για την καθημερινή επιβίωση εντείνεται, με το έγκλημα στα Τέμπη να έρχεται να προστεθεί σε αυτόν και να φανερώνει πόσο τα κέρδη τους δολοφονούν, πόσο σημαντικό είναι να μετατρέψουμε τον θρήνο μας σε δράση, πόσο πρέπει να παλεύουμε για τη ζωή!

Η φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει τον διαρκή φεμινιστικό αγώνα για τα έμφυλα δικαιώματα, για την αλληλεγγύη και την προστασία προς όλες τις γυναίκες, κορίτσια, θηλυκότητες, ανεξαρτήτως φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνότητας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης, ηλικίας και υγείας. Γιατί μέσα σε όλες τις ρήξεις που οφείλουμε, η ρήξη με τις συντηρητικές, ανδροκεντρικές, πατριαρχικές πολιτικές είναι από τις πιο καίριες.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, συμμετέχουμε στην φεμινιστική απεργία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στην Αθήνα στη 13:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην απεργιακή συγκέντρωση και στις 18:30 στην Πλατεία Συντάγματος και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12:00 και στη φεμινιστική διαδήλωση στις 19:00. Στεκόμαστε αλληλέγγυ@ σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας και ζητάμε:

Άμεση προστασία των θυμάτων, Δημιουργία δομών προστασίας σε όλη την επικράτεια, Δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη, Ίση αμοιβή και εργασία Απαιτούμε – τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. – την κατάργηση του νομοσχεδίου της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, που υποχρεώνει τα θύματα να έρχονται σε επαφή με τους κακοποιητές τους.

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έμφυλη διάκριση και εγκλωβισμό από τις πολιτικές, τους μηχανισμούς και τις δομές, της πατριαρχικής κοινωνίας που μέσα στην οποία προσπαθούμε όλ@ μας να επιβιώσουμε. Γιατί πιστεύουμε πως όλα μπορούν να είναι αλλιώς!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο