Γιάνης Βαρουφάκης: Η «Ημέρα της Γυναίκας» δεν είναι γιορτή – Είναι προσκλητήριο αγώνα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Μαρ, 2023

Στις πατριαρχικές κοινωνίες, όλες οι μάστιγες είναι διπλά επώδυνες για τις γυναίκες.

Πόλεμος, ακρίβεια, λιτότητα, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί – το ανθρώπινο και οικονομικό τους κόστος είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες που επωμίζονται όχι μόνο τα οικονομικά βάρη αλλά και το τεράστιο βάρος της αναπαραγωγής, της οικιακής εργασίας, της φροντίδας όλων.

Στην Ελλάδα που λεηλατεί η «Μητσοτάκης ΑΕ», εκ μέρους μιας κοινωνικά αντιδραστικής συμμαχίας Ακροδεξιάς και Κέντρου, η Βουλή των Ελλήνων περνά μισογυνικές διατάξεις τη μία μετά την άλλη. Νόμους που εμπορευματοποιούν το σώμα της γυναίκας, μετατρέποντας τις μήτρες τους σε προς μίσθωση από πλούσια ζευγάρια. Νόμο που, σε μια έξαρση ρεβανσισμού εναντίον των κατακτήσεων φεμινιστριών και προοδευτικών ανδρών, επιβάλει στα δικαστήρια την υποχρεωτική συνεπιμέλεια παιδιών εκεί που δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για συνεπιμέλεια. Πρόκειται για μια κυβέρνηση-καθεστώς που πασχίζει να ταυτίσει την γυναίκα με την μήτρα – να υποβιβάσει τη γυναίκα σε εγκυοεργάτρια και δωρεάν οικιακή εργασία.

Για αυτό, το ΜέΡΑ25 επιμένει: Η «Ημέρα της Γυναίκας» δεν είναι γιορτή. Είναι προσκλητήριο σε αγώνες φεμινιστικούς, ταξικούς, ηθικούς και, προπάντων, απελευθερωτικούς. Το μήνυμά μας στους άνδρες, σήμερα, αυτή την «Ημέρα της Γυναίκας», είναι ξεκάθαρο: Πληρώνουν κι άνδρες, και βεβαίως τα παιδιά, το κόστος του να ζούν σε βαθιά σεξιστική, πατριαρχική κοινωνία. Ο φεμινισμός, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και την χειραφέτησή τους – αφορά και την χειραφέτηση των ανδρών από συστήματα εξουσίας που, επειδή είναι πατριαρχικά, καταπιέζουν και θυματοποιούν και εκείνους.

Αυτοί είναι οι λόγοι που για το ΜέΡΑ25 ο Νέος Φεμινισμός αποτελεί θεμέλιο λίθο τόσο της ανάλυσης όσο και της δράσης μας. Κάτι που η σημερινή «Ημέρα της Γυναίκας» μας δίνει την ευκαιρία να ξαναθυμίσουμε.

Γιάνης Βαρουφάκης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο