Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Αν η κ. Κεραμέως θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την γονεϊκότητα, να εντάξει στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιαν, 2022

Από το απαράδεκτο εξώφυλλο αθλητικής εφημερίδας που είχε θέμα το “αγέννητο παιδί”, ( εφημερίδα sport time 30/12/2019), την καμπανιά που είχε μπει στο μετρό με αφίσα για το “αγέννητο παιδι”( 13/1/2020) και ένα χρόνο μετά την κατάργηση του απαράδεκτου 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, ύστερα από αντιδράσεις γίνεται γνωστή η είδηση πως το μη-κερδοσκοπικό, εκπαιδευτικό-πολιτιστικό Σωματείο “Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής”, με το πρόγραμμα που έχει τίτλο: “Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα” και όπως δηλώνει έχει ως στόχο την προετοιμασία των νέων για τον αυριανό τους ρόλο ως γονείς ξεκινώντας μάλιστα από την σχολική ακόμη ηλικία. Έχει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για να σταλθεί στα Γυμνάσια της χώρας.

Το Υπουργείο Παιδείας το οποίο αρνείται να εγκρίνει το μάθημα σεξουαλικής αγωγής για τα σχολεία, για να αποκτήσουν τα παιδιά σωστή ενημέρωση τόσο για το θέμα της αναπαραγωγής και την σωστής πρόληψης, τα θέματα ταυτότητας φύλου και του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, εγκρίνει προγράμματα τα οποία είναι αναχρονιστικά και θυμίζουν μεσαιωνικές αντιλήψεις. Αν και τελικά ανακλήθηκε λόγω αντιδράσεων δεν αναιρεί την αρχική πρόθεση.

Η επιλογή της μητρότητας είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση. Αντιλήψεις που θέλουν την γυναίκα να ολοκληρώνεται ως άνθρωπος μόνο μέσα από την μητρότητα, είναι αντιλήψεις που όχι μόνο είναι παλιές αλλά και σκοταδιστικές. Οι γυναίκες μέσα από αγώνες των φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων έχουν δώσει -και δίνουν ακόμη- αγώνες για το δικαίωμα στην μητρότητα, αλλά και το δικαίωμα της πρόσβασης στην ασφαλή αντισύλληψη.

Αν η κα. Κεραμέως θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα,-όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει- οφείλει να εντάξει το μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν σωστές γνώσεις για το δικαίωμα στην μητρότητα, την ασφαλή αντισύλληψη, τα θέματα ταυτότητας φύλου, και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 αποδοκιμάζουμε και είμαστε ενάντια σε τέτοιου είδους προγράμματα, που μόνο στόχο έχουν την αναπαραγωγή απαράδεκτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Καλούμε την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να εντάξει το μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία από της πρώτες τάξεις. Τα νέα παιδία που είναι οι μελλοντικοί ενήλικές, άρα και μελλοντικοί γονείς δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους προγράμματα αλλά από σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση, για το δικαίωμα στην μητρότητα και την αυτοδιάθεση του σώματος τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο