Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+: Η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση συνιστά βιασμό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Ιούλ, 2021

Η Ισπανία στις (6/7/21) έγινε μια ακόμη Ευρωπαϊκή χώρα μετά το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, το Βέλγιο,τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κροατία, την Γερμανία, την Ισλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα, και πρόσφατα τη Σλοβενία(4/6/21) που ψηφίζει με Νόμο το μη συναινετικό σεξ ως βιασμό. Και ενώ βλέπουμε όλο και πιο πολλές χώρες να νομοθετούνε με Νόμο το μη συναινετικό σεξ ως βιασμό, (με βάση την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών),στην Ελλάδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, θέλει να αφαιρέσει από το Άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα για τον ορισμό του βιασμού τον όρο ‘«συναίνεση’». Ένας Νόμος που στην Ελλάδα πέρασε μόλις το 2019 και μετά από μεγάλη πίεση τον γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων αλλά και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Βλέποντας το κίνημα του Ελληνικού metoo να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, και όλο και πιο πολλά θύματα να βρίσκουν το κουράγιο και το θάρρος να μιλήσουν, έχουμε μια Κυβέρνηση όπου από τη μια ο Πρωθυπουργός ζητάει από τα θύματα να βγούνε να μιλήσουν και από την άλλη ο Υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να αποσύρει τον όρο συναίνεση από τον ορισμό του βιασμού. Κάτι τέτοιο θα είναι μοιραίο για τα θύματα, καθώς θα είναι αναγκασμένα να αποδείξουν ότι τους έχει ασκηθεί κάποια μορφή βίας ή εκβιασμού, ενώ γνωρίζουμε σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ότι τα περισσότερα θύματα σε τέτοιες περιπτώσεις «παγώνουν» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τα θύματα ανήμπορα να αντιδράσουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Έτσι σε μια κοινωνία που βλέπουμε την πατριαρχική, σεξιστική κουλτούρα και την κουλτούρα του βιασμού να συνεχίζει καθημερινά να κακοποιεί, να βιάζει και να δολοφονεί, έχουμε την Κυβέρνηση και την Πολιτεία, να μην προβαίνουν σε καμία ενέργεια ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές προστασίας, βοήθειας και μέριμνας για τα θύματα, να μην παίρνουν καμία ξεκάθαρη θέση για όλα τα περιστατικά που γίνονται γνωστά αλλά αντιθέτως να φέρνουν και ψηφίζουν Νομοσχέδια που καθιστούν τα θύματα ακόμα πιο ευάλωτα όπως το πρόσφατο Νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια προσπαθώντας να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ότι μεριμνούν για το θέμα.

Ως Τομέας Ισότητας και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 χαιρετίζουμε την στάση της Ισπανίας για την νομοθετική έγκριση του Νόμου για το μη συναινετικό σεξ ως βιασμό!ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και την Κυβέρνηση να μην αποσύρουν τον όρο ‘’συναίνεση’’ από το Άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα! Ζητάμε την άμεση κοινωνική και ηθική συμπαράσταση, φροντίδα και μέριμνα απέναντι στα θύματα που βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν και να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας και βιασμού που βιώνουν! Καμία/ας/@ μόνη/ος @!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο