Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+: Να γίνει βαθιά εκκαθάριση στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας – τα ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης δεν λύνονται με ΕΔΕ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Ιούλ, 2021

Ακόμη ένα περιστατικό έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης έγινε γνωστό προχθές το βράδυ. Θλίβει αλλά δυστυχώς δεν ξαφνιάζει η υπόθεση της 18χρονης στην Ηλιούπολη, την οποία βίαζε ο πατέρας της από μικρή ηλικία (από τα 11 μέχρι τα 17 της χρόνια), για να «περάσει» στην συνέχεια στα χέρια του επόμενου κακοποιητή, αστυνομικό στο επάγγελμα ο οποίος την εξέδιδε και την κρατούσε έγκλειστη σε διαμέρισμα πάρα τη θέληση της.

Η υπόθεση αυτή ήρθε για να προστεθεί στη μακρά λίστα των περιστατικών έμφυλης και σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν αποκαλυφθεί τελευταία, καθώς και στην παγιωμένη από ότι φαίνεται πλέον στρατηγική συγκάλυψης τους. Εν προκειμένω, όπως έγινε γνωστό από το «The press project», η 18χρονη από τη στιγμή που κατάφερε να ξεφύγει και να ζητήσει βοήθεια από τους αρμόδιους, δηλαδή την αστυνομία, δεν διακομίσθηκε σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία σε νοσοκομείο για να εξεταστεί από ειδικό. Αντιθέτως μεταφέρθηκε στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Αστυνομικού Τμήματος της Κηφισιάς, όπου της απαγορεύτηκε μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής κάθε επικοινωνία με την δικηγόρο της. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ενεργοποιήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης του δράστη και του πατέρα της 18χρονης, οι οποίοι κρατούνται πλέον παρόλα αυτά. Επίσης παρότι αποδόθηκαν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού και του πατέρα της 18χρονης, η έλλειψη αναφοράς στην στάση της αστυνομίας απέναντι στο θύμα, γεννά εύλογα ερωτήματα τα οποία έχουμε λόγους να αναρωτηθούμε αν σχετίζονται με την επαγγελματική ιδιότητα του δράστη. Για μια ακόμη φορά διαφάνηκε η δυσλειτουργική αντιμετώπιση της Πολιτείας σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Τον τελευταίο καιρό αναδύονται όλο και πιο συχνά περιστατικά όχι μόνο κακοποίησης αλλά και απόπειρας συγκάλυψης τους από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και από την ίδια την Κυβέρνηση. Η Ελληνική Αστυνομία καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για μια ακόμη φορά καθίστανται υπόλογοι για την συγκάλυψη παρόμοιων περιστατικών. Βλέπουμε έναν Υπουργό να γίνεται υπόλογος όχι μόνο για την συγκάλυψη τέτοιου είδους περιστατικών, αλλά και για την συνεχόμενη καταστολή και αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια, στις πλατείες, στους δρόμους, στις διαδηλώσεις,κτλ. Υπόλογος επίσης για βασανιστήρια τα οποία έγιναν γνωστά πριν από μερικούς μήνες και θυμίζουν βασανιστήρια της χούντας. Αλλά και πρόσφατα για βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη Γεωργιανός κρατούμενος, προκειμένου να ομολογήσει μια πράξη την οποία αποδείχθηκε ότι ουδέποτε διέπραξε στην υπόθεση της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την συμπαράσταση μας σε όλα τα θύματα που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν. Απαιτούμε από τον κ. Χρυσοχοίδη, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος τον τοποθέτησε φέροντας την ευθύνη της επιλογής του, να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ένας Υπουργός που στην προηγούμενη θητεία του διαπόμπευσε οροθετικές και τοξικοεξαρτώμενες γυναίκες (τις οποίες χαρακτήρισαν ως εργάτριες του σεξ χωρίς ωστόσο να είναι όλες). Ζητάμε να γίνει βαθιά εκκαθάριση στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν λύνονται με μια απλή ΕΔΕ ή έναν απλό πειθαρχικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για το ανωτέρω ζήτημα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη από τον Βουλευτή του Μέρα 25 Κρίτωνα Αρσένη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο