Νεολαία ΜέΡΑ25: Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην αυταρχικοποίηση του κράτους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Ιούλ, 2021

Η Κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στη δική της προπαγάνδα, πως κάθε πρόβλημα λύνεται με κρατικό αυταρχισμό, καταστολή και εξαγορά. Το τελευταίο διάστημα, οι μεταλλάξεις του ιού έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, αφού οι συνεχείς αυξήσεις των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αργή διαδικασία ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος, δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς και η πολιτεία θα πρέπει να κληθεί να πάρει αποφάσεις.

Ενώ η κοινωνία περίμενε με αγωνία την άφιξη του εμβολίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ονειρευτούμε την επιστροφή στην κανονικότητα, οι παλινωδίες και η αποτυχία της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία, έχουν προβληματίσει τους πολίτες. Το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που μιλούσε για εντολή Χαρδαλιά για είσοδο στην επικράτεια 4 μελών της μπασκετικής ομάδας Φενέρμπαχτσε, ενώ είχαν συμπτώματα κορονοϊού και πυρετό, χωρίς έλεγχο, είναι το κερασάκι στην τούρτα που εξόργισε τον κόσμο.

Τα επαναλαμβανόμενα άνοιξε/κλείσε, τα πάρε/βγάλε μέτρα και οι αποφάσεις που το πρωί ανακοινώνονται και το βράδυ αποσύρονται από την Πολιτική Προστασία και την ομάδα των Ειδικών μας ταρακουνούν και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ευθύνες που υπάρχουν στην Κυβέρνηση. Παρότι το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση στοχοποίησε τη νεολαία, ως τους βασικούς υπαίτιους της εξάπλωσης του ιικού φορτίου, αφού τους είχε απομονωμένους από τους κοινωνικούς τους χώρους (βλ. 1,5 χρόνο κλειστά Πανεπιστήμια), αφού τους στερεί τις πιο σημαντικές ηλικιακές εμπειρίες και το μέλλον με τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Σήμερα, ρίχνει λάδι στη φωτιά, και πυροδοτεί τον σκεπτικισμό που κυκλοφορεί γύρω από το εμβόλιο, με το Voucher των 150€.

Θα αναλάβει ποτέ τις ευθύνες της η Κυβέρνηση για το εμβολιαστικό φιάσκο; Αν θυμηθούμε δηλώσεις Υπουργών -με περίσσια σιγουριά- πως η Ελλάδα θα πετύχει 70% ανοσία στις αρχές του καλοκαιριού, η συνέχεια είναι γνωστή και δεν συμφέρει καθόλου την Κυβέρνηση, αφού έχει πέσει έξω σε κάθε πρόβλεψη. Όμως δεν αφορά στατιστικά στοιχεία, αφού κάθε μέρα συμπολίτες μας χάνουν τις ζωές τους, κάθε μέρα εργαζόμενοι/ες μένουν απροστάτευτοι στους εργασιακούς χώρους, κάθε μέρα το σύστημα υγείας επιβαρύνεται και καταρρέει.

Αντί λοιπόν, η Κυβέρνηση να εξοπλίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με άνοιγμα περισσότερων κρεβατιών ΜΕΘ, με αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με δωρεάν μαζικά test αντισωμάτων, επέλεξε να ενισχύσει με 500+ εκατομμύρια την εγχώρια και διεθνή παρασιτική ολιγαρχία (Αεροπορικές Εταιρείες, μεγαλοξενοδόχους, Fraport, Τράπεζες, ΜΜΕ, ολιγάρχες) και να εγκαταλείψει μόνους στη μάχη με την πανδημία τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, τους γιατρούς που παλεύουν στην πρώτη γραμμή, τους φτωχούς και τους ανέργους που δεν έχουν την υποτυπώδη δυνατότητα ιατρικής προστασίας.

Σήμερα, η Κυβέρνηση καταγγέλει και κατηγορεί τον κόσμο που δεν εμβολιάζεται, ως κίνημα αντιεμβολιαστών, ως δολοφόνους και άλλα πολλά. Ουσιαστικά οξύνοντας την αντιπαράθεση, σε έναν κόσμο που θα έπρεπε να εξηγήσει με απλά λόγια γιατί είναι σημαντικό να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να πετύχουμε το στόχο, που έχει συμφωνήσει η Ιατρική Κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να απαλλαγούμε από τον φονικό ιό.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχουν αποτύχει και είναι επικίνδυνοι όσο βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις, για αυτό και θα πρέπει να απομακρυνθούν. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες/όλους, που φοβούνται -και είναι λογικό-, να εμβολιαστούν, αφού κανείς δεν τους μίλησε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες (αν υπάρχουν), για την ηθική και κοινωνική ευθύνη, για τις μικρές πιθανότητες παρενεργειών και το ρίσκο που θα πρέπει όλοι/ες να κληθούμε να πάρουμε για να βγούμε νικητές στην μάχη της εποχής μας, ώστε να είμαστε όλοι/ες μαζί την επόμενη ημέρα να ονειρευτούμε έναν άλλο κόσμο και μια άλλη προοπτική για την κοινωνία.

Η Κυβέρνηση αντί να ζητάει ευθύνες από τον κόσμο, ας αναζητήσει στο εσωτερικό της τους υπεύθυνους, της καθυστερημένης εμβολιαστικής διαδικασίας, της εξάπλωσης του ιικού φορτίου, της επιδείνωσης της πανδημίας και της οικονομικής ζημιάς που έχει οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στο δρόμο και στην φτώχεια.

Αναγνωρίζουμε πως το εμβόλιο είναι το καλύτερο όπλο ευρείας κλίμακας που διαθέτουμε μέχρι τώρα.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, τις ανησυχίες όλων, όμως πιστεύουμε πως αυτή η συζήτηση αφορά πρωτίστως την επιστημονική κοινότητα, για αυτό και δεν μπορούμε να συμμεριστούμε ανόητες και επικίνδυνες θεωρίες.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε πως δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να εργαλειοποιεί την πανδημία και να φέρνει αποκλεισμούς και διακρίσεις. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να αποδώσει για άλλη μια φορά τις δικές της ευθύνες στην κοινωνία. Δεν θα αφήσουμε την αυταρχικοποίηση του κράτους να βγάλει ρίζες.

Ναι στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Ναι στον εμβολιασμό.
Όχι στην αυταρχικοποίηση του κράτους.
Όχι στους αποκλεισμούς.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο