Τομέας Δικαιοσύνης: Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος δικηγόρων στην Πλατεία Εξαρχείων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Σεπ, 2022

Από ανακοίνωση της δικηγορικής παράταξης “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, που έχει ελέγξει το περιστατικό, έγινε γνωστό ότι το βράδυ του Σαββάτου 3/9, δύο νεαροί δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διερχόμενοι από την πλατεία Εξαρχείων, με το πρόσχημα του ελέγχου δέχτηκαν επίθεση από διμοιρία ΜΑΤ. Στην ερώτηση του ενός δικηγόρου για τον λόγο του ελέγχου, αστυνομικός του επιτέθηκε εφαρμόζοντας λαβή κεφαλοκλειδώματος και, ταυτόχρονα, οι δύο νέοι δικηγόροι ωθήθηκαν από όλους τους άνδρες της διμοιρίας των ΜΑΤ βίαια σε χώρο πολυκατοικίας. Η δήλωση της δικηγορικής ταυτότητας όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά αποχαλίνωσε τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών και τον τραμπουκισμό σε βάρος των δικηγόρων, που εμποδίστηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι παρενέβησαν με φωνές και διαμαρτυρίες.

Οι δικηγόροι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων χειροπεδημένοι πισθάγκωνα, χωρίς νόμιμη ανάγκη, με προφανή στόχευση τον εξευτελισμό τους ενώπιον όλων των θαμώνων της πλατείας. Τους έγινε αναίτιος και εξευτελιστικός σωματικός έλεγχος (μέχρι το σημείο της εκγύμνωσης μέσα στο τμήμα για τον έναν από αυτούς). Τελικά, ο ένας δικηγόρος συνελήφθη για εξύβριση και απείθεια και από τον άλλον πήραν παρανόμως δαχτυλικά αποτυπώματα.

Κατά παράβαση του νόμου, δηλαδή της ισχύος της ειδικής δωσιδικίας του δικηγόρου, επιχειρήθηκε να ακολουθηθεί διαδικασία αυτοφώρου, πράγμα που αποσοβήθηκε κατόπιν διαμαρτυριών τόσο των δύο συναδέλφων όσο και της συνηγόρου τους.

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 καταγγέλλει αυτές τις συμπεριφορές των ΜΑΤ και τονίζει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εξοργιστικό και προσβάλει ολόκληρο το δικηγορικό σώμα. Αποτελεί νέο στάδιο στην υποτίμηση καθενός και καθεμιάς από τους χιλιάδες συνήγορους, που εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο για την προστασία των δικαιωμάτων.

Το θέμα της ασύδοτης καταστολής είναι βαθύτατα πολιτικό. Δεν αφορά τον έναν ή τον άλλο αστυνομικό που “ξεφεύγει”, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα σχέσεων εξουσίας, που επωφελείται από την όξυνση της βίας.

Αφορά συνολικά την κυβέρνηση, που υποδαυλίζει την αστυνομική βία αντί να λαμβάνει μέτρα για την εξάλειψή της. Μία κυβέρνηση που επενδύει στη βία, θεωρώντας ότι είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να την κρατήσει όρθια το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους δικηγόρους, που ταλαιπωρήθηκαν από την αστυνομική βία και τους διαβεβαιώνουμε ότι αυτές οι σκοπιμότητες δεν θα περάσουν και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για αυτό.

Κανένας πολίτης δεν πρέπει να φοβάται να κυκλοφορεί ελεύθερα και να υποβάλει ερωτήσεις στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Και βέβαια πρέπει να καταστεί σαφές με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία αστυνομική βιαιοπραγία, και μάλιστα σε δικηγόρο που δηλώνει ευθαρσώς την ιδιότητά του.

Δεσμευόμαστε ότι το ζήτημα θα τεθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από το ΜέΡΑ25 και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα κληθεί να λογοδοτήσει γι’ αυτές τις συμπεριφορές .

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο