Η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου της Huffington Post, ο οποίος, στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε στην «πολύ έντονη κριτική (στην κυβέρνηση) από μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, τον τελευταίο καιρό» αποτελούσε μια πιθανώς παγκόσμια πρωτοτυπία: ούτε μία πρότασή της δεν εμπεριείχε μισή αλήθεια!
Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε σημείο-σημείο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα. Τα υπόλοιπα, τα αφήνουμε στην κρίση του καθενός/καθεμίας.
«Είμαι ένας βαθιά δημοκράτης άνθρωπος που θεωρώ ότι η δουλειά του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία»
‣Στις 3 Νοέμβρη 2020, η εφημερίδα «Τα Νέα» (όχι και τόσο «εχθρικά διακείμενη» προς την κυβέρνηση) δημοσιεύει έγγραφα που δείχνουν ότι οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων, λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας. Δύο μέρες μετά και ενώ το έγγραφο είχε λάβει σημαντική δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου μια θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ και πεθαίνουν σε θαλάμους», για να σημειώσει στη συνέχεια πως «οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν ορισμένες φορές να μη διασωληνώσουν αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν η παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους». Άρα για τον πρωθυπουργό, η αποκάλυψη ενός εγγράφου (η αξιοπιστία του οποίου δεν αμφισβητείται) στον Τύπο, αποτελούσε «θεωρία» που διακινείται «στον υπόκοσμο του διαδικτύου», ισχυριζόμενος μάλιστα πως οι θάνατοι που παρατηρούνται εκτός ΜΕΘ, αποτελούν την «μη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους».
‣Ας δούμε όμως, μιας και «η δουλειά του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία», σε ποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας έχει παραχωρήσει συνέντευξη (για να τον «ελέγξουν» επί του πρακτέου) από τον Ιούλιο του 2019: ΣΚΑΪ (3 φορές), Capital.gr, ΕΡΤ, Βήμα της Κυριακής (2 φορές), Alpha, ΑNT1, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, Τα Νέα, Καθημερινή της Κυριακής.
«Η παρουσία σας (σσ. των δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου) εδώ κάτι λέει και για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας»
‣Σε συνάρτηση με όσα προαναφέρθηκαν για τα Μέσα στα οποία ο πρωθυπουργός έχει παραχωρήσει συνέντευξη, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, ώστε να προσέξουμε με ποια σειρά δόθηκε η δυνατότητα στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ (εξαιρουμένων της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης) να θέσουν ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βλέπουμε, ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο πόσα χρήματα έλαβαν τα Μέσα μέσω της Λίστας Πέτσα και με ποια σειρά έθεσαν το ερώτημα τους (ανάλογα και τον τύπο του εκάστοτε Μέσου). Όσα έλαβαν περισσότερα χρήματα, φαίνεται πως είχαν πρώτα τον λόγο. Γιατί δόθηκε προτεραιότητα στα συγκεκριμένα; Και παράλληλα, γιατί Μέσα όπως το thepressproject, το document και το tvxs.gr (τα δύο πρώτα δεν έλαβαν καν χρηματοδότηση από τη Λίστα Πέτσα, ενώ το tvxs έλαβε 5.000 ευρώ) δεν συμπεριλήφθηκαν στα Μέσα τα οποία μπορούσαν να θέσουν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό; Μήπως αποτελούν και εκείνα «υπόκοσμο του διαδικτύου»;Ή μήπως, ο «βαθιά δημοκράτης» Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μια ιδιότυπη αντίληψη περί «ελέγχου της εξουσίας»;
Συγκεκριμένα:
- ΣΚΑΪ ->1.010.000 ευρώ (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Site)
- Τα Νέα -> 127.000 ευρώ (Site & Εφημερίδα)
- Πρώτο Θέμα -> 350.000 ευρώ (Site & Eφημερίδα)
- MEGA -> 397.000 ευρώ (Τηλεόραση & Site)
- Καθημερινή -> 320.000 ευρώ (Site & Εφημερίδα)
- STAR-> 830.000 ευρώ (Τηλεόραση & Site)
- ANT1-> 880.000 ευρώ (Τηλεόραση & Site)
- ALPHA -> 790.000 ευρώ (Τηλεόραση & Site & Ραδιόφωνο)
- Το Βήμα -> 96.000 ευρώ (Εφημερίδα)
- Capital -> 120.000 ευρώ (Site)
- Παραπολιτικά -> 247.000 ευρώ (Εφημερίδα & Site & Ραδιόφωνο)
- OPEN -> 550.000 ευρώ (Τηλεόραση & Site)
- Iefimerida -> 250.000 ευρώ (Site)
- Real News -> 145.000 ευρώ (Εφημερίδα & Site & Ραδιόφωνο)
- Liberal -> 120.000 ευρώ (Site)
- Protagon -> 50.000 ευρώ (Site)
- Newsbomb -> 150.000 ευρώ (Site)
- Ελεύθερος Τύπος -> 20.000 ευρώ (Site)
- Εφ.Συν. -> 40.000 ευρώ (Εφημερίδα & Site)
- Ναυτεμπορική -> 46.000 ευρώ (Εφημερίδα & Site)
- Newsit -> 142.000 ευρώ (Site)
- ForMedia TV-> Δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα
- Political.gr -> Δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα
- Blue Sky -> 90.000 ευρώ (Τηλεόραση & Site)
- The president -> 30.000 ευρώ (Site)
- Euro2day -> 30.000 ευρώ (Site)
- Newsbeast -> 75.000 ευρώ (Site)
- Ριζοσπάστης -> 10.500 ευρώ (Εφημερίδα, το Site δεν χρηματοδοτήθηκε)
- Νews247 -> 70.000 ευρώ (Site)
- Huffington Post -> 50.000 ευρώ (Site)
- Αυγή -> 10.500 ευρώ (Εφημερίδα, το Site δεν χρηματοδοτήθηκε)
- Βραδυνή -> 15.000 ευρώ (Εφημερίδα & Site)
- Ethnos ->85.000 ευρώ (Εφημερίδα & Site)
- Karfitsa -> 23.000 ευρώ (Εφημερίδα & Site)
- Tomanifesto -> 10.000 ευρώ (Site)
«Διάφορες εκθέσεις αριστερόστροφων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρουσιάζουν την Ελλάδα σε χειρότερη θέση από ό,τι είναι το Τσαντ ή η Μπουρκίνα Φάσο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά»
‣ Δεν έχει νόημα να σταθούμε στους –βεβαίως ανυπόστατους- χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού περί «αριστερόστροφων» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Έγκριτοι καθηγητές δημοσιογραφίας και ερευνητικοί δημοσιογράφοι (όχι… «αριστερόστροφοι»), έχουν ήδη αποδομήσει τους ισχυρισμούς. Θα δώσουμε έμφαση σε κάτι άλλο: Άρθρα του κύριου Μητσοτάκη, έχουν δημοσιευτεί στο Politico (επανειλημμένως), στη Le Monde, ενώ ο πρωθυπουργός έχει παραχωρήσει συνέντευξη στο πλαίσιο του Columbia University Symposium, συζητώντας με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου, Lee C.Bollinger. Πριν από μερικούς μήνες λοιπόν (και πριν τις «εκθέσεις αριστερόστροφων οργανώσεων»), το Columbia Journalism Review που εκδίδεται από τμήμα δημοσιογραφίας του ομώνυμου Πανεπιστημίου, δημοσίευσε άρθρο που αφορούσε στην επιδείνωση της κατάστασης της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας (“In Greece, journalists feel the squeeze”), λόγω κρατικών παρεμβάσεων. Αντίστοιχα άρθρα έχουν δημοσιεύσειτο Politico (“How Greece became Europe’s worst place for press freedom”) και η Le Monde (“The worrying decline of press freedom in Greece”).Άρα είτε ο πρωθυπουργός δημοσιεύει άρθρα του σε Μέσα τα οποία υιοθετούν «μη σοβαρά πράγματα» περί ελευθερίας του Τύπου, είτε τελικά οι εκθέσεις για την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθεροτυπίας/δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο «ασόβαρες».
«Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Όπως και η γνώμη είναι καλοδεχούμενη, έστω και αν δεν μας αρέσει ή αν έχει ιδεολογικές αναφορές. Λογικό είναι αυτό, δεν είναι κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο»
‣Για το συγκεκριμένο χωρίο της απάντησης Μητσοτάκη, αρκεί να αναφέρουμε ένα απόσπασμα της ανάρτησης της διευθύντριας σύνταξης του Βήματος, Δήμητρας Κρουστάλλη, λίγο αφότου παραιτήθηκε (έπειτα από 30 χρόνια) από την εφημερίδα, τον Δεκέμβρη του 2020, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προβεί σε ρεπορτάζ σχετικά με «παράλληλο σύστημα καταγραφής» των κρουσμάτων κορονοϊού:«Την Δευτέρα αποχώρησα από το Βήμα και ομολογώ οτι αυτό ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Έπειτα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το παράλληλο και ατελέσφορο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοιού από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΔΥ ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή μετατράπηκε σε εσωτερική ένταση και με έφερε ενώπιον του διλήμματος: προσωπικός και επαγγελματικός ευτελισμός ή παραίτηση»
«Κατά συνέπεια, εμείς θα είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί και ανεκτικοί στο να δεχόμαστε κάθε κριτική. Και λογικό είναι όταν γίνεται ένα λάθος να δεχόμαστε κριτική»
‣ «SOS: Προς συναδέλφους, παραγωγούς, δεν παίζουμε φωτογραφία αλλά ούτε και βίντεο Κ. Μητσοτάκη από τη Βεράντα του Σπιτιού Στεφανίδη, Ικαρία. Επίσης, παίζουμε μόνο πλάνα του Δ. Λιγνάδη, όχι με άλλους»: Γραπτό σημείωμα που δόθηκε στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, μετά από την «ανέμελη στιγμή» του πρωθυπουργού στην Ικαρία.
«Δεν πρόκειται να δεχτώ καμία, μα καμία, αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων αυτής της κυβέρνησης»
‣ Θάνος Κουκάκης
‣ Σταύρος Μαλιχούδης
Δεν είναι τυχαία ονόματα. Ο πρώτος, είναι ερευνητής δημοσιογράφος, θύμα συστηματικής παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (η οποία βρίσκεται στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού) για μήνες, «κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών». Αν και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση της παρακολούθησης, οι εξελίξεις μάλλον δείχνουν το αντίθετο, μιας και όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο φάκελος της παρακολούθησης του δημοσιογράφου, έχει καταστραφεί. Ο δεύτερος, είναι επίσης ερευνητής δημοσιογράφος, ο οποίος ανακάλυψε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον έθεσε υπό παρακολούθηση λόγω ρεπορτάζ που ετοίμαζε για λογαριασμό του Solomon με αφορμή ένα 12χρονο παιδί από τη Συρία και τη ζωγραφιά του. «Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η δημοσιογραφία;», αναρωτιόταν ο Μαλιχούδης, σε σχετικό άρθρο του («Είμαι ο δημοσιογράφος που παρακολουθεί η ΕΥΠ»), λίγες ημέρες αφότου συνειδητοποίησε την παρακολούθηση του. Το «ποιος αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία», είναι γνωστό. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως, ενώ είχε προηγηθεί η παρακολούθηση Κουκάκη, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης, υποστήριζε (απαντώντας σε επιστολές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων) ότι δεν παρακολουθείται κανένας δημοσιογράφος από την ΕΥΠ, λέγοντας μάλιστα πως, «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν απαράδεκτο».
Επομένως, τα «δημοκρατικά διαπιστευτήρια αυτής της κυβέρνησης» δεν τίθενται σε αμφισβήτηση από «παράγοντες με πολιτικά κίνητρα», αλλά από την ίδια την πραγματικότητα.
Τα «δημοκρατικά διαπιστευτήρια» στα οποία αναφέρεται ο «βαθιά δημοκράτης» κ. Μητσοτάκης, αποτελούν ένα «προκάλυμμα» για την υλοποίηση ενός ξεκάθαρου σχεδίου για τον περιορισμό της πολυφωνίας, της ανεξαρτησίας και της δεοντολογικής λειτουργίας των ΜΜΕ. Είναι μια χρησιμοθηρική οπτική, που βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι. Όσο και αν θέλει ο κύριος Μητσοτάκης, να το βαφτίσει (με έναν τρόπο οργουελικό) ως «φως».
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.